Με κατεύθυνση προς την βιολογική γεωργία η απάντηση της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Green Deal

Η Τουρκία στρέφεται στην βιολογική γεωργία σαν απάντηση στο Ευρωπαϊκό Green Deal.Οι νέες κοινοτικές προτάσεις στην Ευρώπη που στόχο έχουν να...


Η Τουρκία στρέφεται στην βιολογική γεωργία σαν απάντηση στο Ευρωπαϊκό Green Deal.Οι νέες κοινοτικές προτάσεις στην Ευρώπη που στόχο έχουν να καταστεί η γεωργία της μακροχρόνια βιώσιμη, αειφορική και απαλλαγμένη από περιττά χημικά σκευάσματα, έχουν τις επιπτώσεις τους και σε άλλες τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. Έτσι, η τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε ένα νέο Σχέδιο Δράσης για την Πράσινη Συμφιλίωση που επικεντρώνεται στη βιωσιμότητα και το οποίο αποτελεί απάντηση στο σχέδιο Fit-for-55 -το οποίο υιοθέτησε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και στο European Green Deal (την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία).

Η Τουρκία, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βιολογικού ελαιολάδου στον κόσμο, σχεδιάζει να εξορθολογίσει σημαντικά τον γεωργικό, βιομηχανικό και μεταφορικό τομέα της, έτσι ώστε να μειώσει όσο είναι δυνατό τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητά της σε μία ταχέως μεταβαλλόμενη διεθνή πραγματικότητα.

«Το “Σχέδιο Συμφιλίωσης και Πράσινης Δράσης” είναι ένα σχέδιο συμβατό με τις αναγκαίες πολιτικές μετασχηματισμού που εφαρμόζονται σε όλες τις σύγχρονες οικονομίες του κόσμου, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε σε δηλώσεις του ο τούρκος Υπουργός Εμπορίου, Μεχμέτ Μους. Ως εκ τούτου, «είναι σημαντικό για τη χώρα μας να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της βιώσιμης και οργανικής γεωργίας» ενώ τόνισε πώς «οι μελέτες θα επικεντρωθούν στη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων στη χώρα μας»

Η νέα στρατηγική της γείτονας χώρας περιλαμβάνει δεκάδες δράσεις όπως η προώθηση της βιολογικής γεωργίας, η επιδίωξη εφαρμογής τεχνολογικών καινοτομιών, η οργανωμένη ανακύκλωση και η αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ενώ η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι πάνω από το 42% όλων των τουρκικών εξαγωγών εξάγονται σε χώρες της Ε.Ε., ενώ σύντομα οι ευρωπαϊκές χώρες θα υπόκεινται σε αυστηρότερους οικονομικούς κανόνες σχετικά με την προέλευση των εισαγωγών τους. Σύμφωνα με υπολογισμούς του τουρκικού Υπουργείου Εμπορίου, το 2020 η συνολική αξία των τουρκικών εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασε τα 120 δισεκατομμύρια ευρώ.


Με την ευκαιρία αυτή να σημειώσουμε ότι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός βιολογικού ελαιολάδου είναι μια άλλη 3η, εκτός ΕΕ χώρα, η Τυνησία.

με πληροφορίες από την Olimerca


Σχόλια