Περιστατικό Λαθροκυνηγιού του σπάνιου & προστατευόμενου είδους θηλαστικού Αγριλογιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica)

Περιστατικό Λαθροκυνηγιού του σπάνιου & προστατευόμενου είδους θηλαστικού Αγριλογιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica)   ΣΥΛ...


Περιστατικό Λαθροκυνηγιού του σπάνιου & προστατευόμενου είδους θηλαστικού Αγριλογιδο των Βαλκανίων (Rupicapra rupicapra balcanica)
 
ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ»
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΑΡΜΟΔΙΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΛΑΘΡΟΚΥΝΗΓΙΟΥ ΤΟΥ σπάνιου και προστατευόμενου είδους θηλαστικού ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) ΑΥΤΉ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ (Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021, ώρα 10.00 πμ)
 
 Μπορεί να είναι εικόνα φύση
 
 
Σήμερα 23 Αυγούστου 2021 λαθροκυνηγός εισήλθε το πρωί από την Αλβανία στο Ελληνικο έδαφος στο όρος Γράμμος στην περιοχή του χωριού Πληκάτι (Δήμος Κόνιτσας) και σκότωσε ένα άτομο του σπάνιου και προστατευόμενου είδους θηλαστικού ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica). 
 
Αυτή τη στιγμή (10.00 π.μ.) έχει φέρει και ένα άλογο (χρώματος καφέ) για να το φορτώσει και να το πάρει στην Αλβανία. Εκτιμάται ότι χρειάζεται περίπου μία ώρα για να περάσει τα σύνορα και άλλες δύο ώρες για να προσεγγίσει τα πιθανά χωριά στην Αλβανία από τα οποία πιθανότατα έχει εξορμήσει (τα πιθανά χωριά είναι η Σταριά και Ερσέκα). 
 
Ωστόσο είναι πιθανό να εξασκεί κτηνοτροφικό επάγγελμα και να παραμένει σε στάνη στο βουνό στην αλβανική επικράτεια. Το πιθανότερο είναι όμως ότι θα κατέβει με το κρέας και πιθανά το τρόπαιο (δέρμα και κεφάλι) φορτωμένα στο άλογο στα παραπάνω χωριά.
 
Επειδή το φαινόμενο αυτό, δηλαδή η θήρευση στο συγκεκριμένο σημείο ατόμων του σπάνιου και προστατευόμενου είδους ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) από λαθροκυνηγούς εφορμώντας από την αλβανική επικράτεια συμβαίνει κατ εξακολούθηση και επειδή εξαιτίας αυτού του φαινομένου ο πληθυσμός του προστατευόμενου αυτού είδους έχει μειωθεί δραματικά και επειδή από την πλευρά της Ελλάδας εξαιτίας του ανάγλυφου και της απόστασης και της πορείας του λαθροκυνηγού δεν υπάρχουν περιθώρια επιτυχούς παρέμβασης για τη σύλληψή του:
 
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ κινηθεί κλιμάκιο ΘΗΡΟΦΥΛΑΚΗΣ ή ΔΑΣΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ή ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΥΕΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ή ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ των ΑΛΒΑΝΙΚΩΝ ΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ από τα Αλβανικά χωριά ΕΡΣΕΚΑ και ΣΤΑΡΙΑ προς την κατεύθυνση της ορεινής διάβασης στο όρος ΓΡΑΜΜΟΣ μεταξύ των χωριών ΠΛΗΚΑΤΙΟΥ ΚΑΙ ΕΡΣΕΚΑΣ, προκειμένου να συλληφθεί ο δράστης. 
 
Η άμεση ενέργειά σας θα βοηθούσε τα μέγιστα στην προστασία της ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ και ειδικά την επιβίωση του εξαντλημένου από το έντονο λαθροκυνήγι πληθυσμού του σπάνιου και προστατευόμενου είδους ΑΓΡΙΟΓΙΔΟ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ (Rupicapra rupicapra balcanica) που διαβιώνει στην ορεινή συνοριακή ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας στο όρος Γράμμος.

 πηγή: https://www.facebook.com/BalkanChamoisSociety/

Σχόλια