ΠΑΑ- Δράση 10.1.4 :Διευρύνεται η επιλεξιμότητα σε δενδρώδεις καλλιέργειες- Ποικίλλει το ύψος της ενίσχυσης για τη νιτρορύπανση

Με διετείς δεσμεύσεις, οι οποίες προβλέπονται διαφοροποιημένες στα σημεία σε σχέση με το παρελθόν, πρόκειται να προκηρυχθεί η νέα πρόσκληση ...


Με διετείς δεσμεύσεις, οι οποίες προβλέπονται διαφοροποιημένες στα σημεία σε σχέση με το παρελθόν, πρόκειται να προκηρυχθεί η νέα πρόσκληση στο πλαίσιο της Δράσης 10.1.4 της «ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα». 

Η πρόσκληση θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το «Μέσο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και θα είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ (ενωσιακή κατανομή). Σύμφωνα με όσα διαρρέουν από το ΥΠΑΑΤ, η πρόσκληση αναμένεται στα τέλη του τρέχοντος έτους και θα περιλαμβάνει τέσσερις επιμέρους ειδικές δράσεις, οι οποίες να σημειώσουμε ότι ταυτίζονται με τις τέσσερις δεσμεύσεις της δράσης. Από την τροποποιητική απόφαση του ΠΑΑ 2014-2020 προκύπτει μεταξύ άλλων, ότι τροποποιήσεις αναμένονται σε τρεις από τις τέσσερις δεσμεύσεις (τις Α, Γ και Δ).

Όσον αφορά το ύψος της ενίσχυσης για τη δέσμευση Γ προστίθενται τιμές ενίσχυσης σε περιφέρειες και δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίες πριν δεν ήταν επιλέξιμες. Αυτό σημαίνει ότι σε Μακεδονία-Θράκη, Θεσσαλία, Ήπειρο, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα, Στερεά Ελλάδα, Αττική, Νησιά Αιγαίου και Κρήτη, επιλέξιμες είναι οι δενδρώδεις καλλιέργειες με το ίδιο ύψος ενίσχυσης/έτος.

Όπως έχει γνωστό το ύψος της ενίσχυσης, ποικίλλει ανάλογα με την περιφέρεια και θα κυμανθεί ως εξής: 

εσπεριδοειδή: 27,2 ευρώ/ στρέμμα/ έτος, 

ελιές 45.2 ευρώ/στρέμμα/έτος, 

ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα: 31,7 ευρώ/στρέμμα/έτος,

μήλα-αχλάδια: 18,8 ευρώ.

  •  Αγρανάπαυση: Καλαμπόκι από 43,5-53,4 ευρώ, ζαχαρότευτλα: Από 50,2 ως 60 ευρώ, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά: 60 ευρώ, βαμβάκι: 60 ευρώ. 

  • Αμειψισπορά: Ζαχαρότευτλα: 35,8 ως 46,5 ευρώ, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά: 60 ευρώ, βαμβάκι: Από 51,5 έως 60 ευρώ, ηλίανθος 31,6-32,2 ευρώ.
πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια