Αυξήσεις «φωτιά» και στο γάλα – Μέχρι και 1,25 ευρώ το πρόβειο...

Μεταξύ 1,10-1,20 ευρώ κυμαίνονται οι μέσες τιμές στο γάλα φέτος όταν τρία χρόνια πριν βρίσκονταν στην «περιοχή» του 0,80-0,90 ευρώ. Οι αυξήσ...Μεταξύ 1,10-1,20 ευρώ κυμαίνονται οι μέσες τιμές στο γάλα φέτος όταν τρία χρόνια πριν βρίσκονταν στην «περιοχή» του 0,80-0,90 ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές ήδη είναι ορατές σε κάποια ράφια πολλών σούπερ μάρκετ κάτι το οποίο ενδέχεται να είναι και ο κανόνας σε μερικούς μήνες.

Οι ανατιμήσεις σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση του κόστους πρώτων υλών (υλικά συσκευασίας, φυσικό αέριο, φάρμακα, ζωοτροφές), τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου και τις μικρότερες εισαγωγές γάλακτος από ξένες αγορές και έχουν οδηγήσει τις γαλακτοβιομηχανίες σε… «μάχη» καλύτερων προσφορών προς τους Έλληνες παραγωγούς.

Αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν σκαρφαλώσει μέχρι και το €1,25/κιλό στο αιγοπρόβειο, με τις αυξήσεις να κυμαίνονται γύρω στο 20% σε σχέση με το περσινό γαλακτοκομικό έτος.

Όλες οι κατηγορίες παρουσιάζουν αύξηση

Σημαντική είναι η αύξηση των τιμών στο πρόβειο γάλα, με τη μεγαλύτερη να παρατηρείται στη Θεσσαλία, ενώ στα νησιά οι τιμές διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα. Όλες οι κατηγορίες γάλακτος καταγράφουν αυξήσεις, με το αγελαδινό να εμφανίζει τη μικρότερη, καθώς βρίσκεται στα επίπεδα των €0,39-0,40 από €0,38 πέρυσι.

Σημειώνεται ότι το 60% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται σε Γερμανία, Σουηδία, Γαλλία, Αγγλία και Ιταλία.

Σταδιακά οι αυξήσεις στις τιμές

Γενικότερα οι παράγοντες του κλάδου υποστηρίζουν ότι οι ανατιμήσεις στις τιμές των τελικών προϊόντων περνούν σταδιακά στα ράφια, ενώ το ύψος των μεταβολών στις επιμέρους κατηγορίες εξαρτάται από την πορεία των τιμών της πρώτης ύλης. Αυτό σημαίνει ότι πρώτα θα αυξηθούν οι τιμές σε προϊόντα που έχουν ως βάση το αιγοπρόβειο γάλα και στη συνέχεια σε αυτά που έχουν βάση το αγελαδινό.

  πηγή: gargalianoionline.gr

Σχόλια