Σε επίπεδα γύρω από τα 25 µε 26 λεπτά το κιλό κινείται η εγχώρια αγορά καλαµποκιού

Στα 25 με 26 λεπτά το κιλό η τιμή στο καλαμπόκι - Με 26 λεπτά οι νέες πράξεις, στην Κίνα για τα καλαμπόκια Βουλγαρίας  ∆εν ακούγονται ακόµα ...


Στα 25 με 26 λεπτά το κιλό η τιμή στο καλαμπόκι - Με 26 λεπτά οι νέες πράξεις, στην Κίνα για τα καλαμπόκια Βουλγαρίας 

∆εν ακούγονται ακόµα στην αγορά νέα για καράβια που έρχονται ή βουλγαρικές εισαγωγές την ώρα που ακόµα χαµηλότερα, περί τα 23 λεπτά το κιλό, πληρώνεται στον παραγωγό στη Μακεδονία.

Σε επίπεδα γύρω από τα 25 µε 26 λεπτά το κιλό χαµηλώνει η εγχώρια αγορά καλαµποκιού, µε τις περισσότερες συµφωνίες να κλείνονται πλέον στα 25,5 λεπτά, διορθώνοντας από τα υψηλά των 29 λεπτών που πληρώθηκαν τις προηγούµενες εβδοµάδες οι πρώιµες παραγωγές, αφού το αλώνισµα προχωρά και οι διαθέσιµες ποσότητες αυξάνονται.


 
Εκτιµάται πάντως ότι η αγορά δεν αναµένεται να υποχωρήσει περαιτέρω, ενώ οι ισορροπίες στο εµπόριο υπαγορεύουν νέα ανάκαµψη στις τιµές για όσους παραγωγούς αποθηκεύσουν. Γενικά οι τιµές παρουσιάζουν µια διαφοροποίηση στα διάφορα παραγωγικά κέντρα µε τη Βόρεια Ελλάδα να εµφανίζει τη χαµηλότερη τιµή παραγωγού, κοντά στα 23 µε 24 λεπτά το κιλό, όσο Αγρίνιο και Θεσσαλία διαµορφώνουν τα 25 λεπτά, µε τη Λαµία στα 26 λεπτά. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται ότι θα ενισχυθούν οι τιµές των περιοχών µε τα πιο φθηνά καλαµπόκια, προσεγγίζοντας τα 25 λεπτά στο χωράφι. Καταλύτης για την άνοδο αυτή, η απουσία προς το παρόν εισαγόµενου προϊόντος.

Αξίζει να σηµειωθεί ότι φέτος δεν αναµένονται µεγάλες ποσότητες από την Ανατολική Ευρώπη και ιδίως τη Βουλγαρία, αφού και εκεί οι τιµές παραγωγού φέτος δεν είναι τόσο ανταγωνιστικές όσο άλλες χρονιές, τη στιγµή που το κόστος των µεταφοράς είτε οδικώς είτε µε καράβι, έχει γίνει απαγορευτικό για τις ποσότητες που χρειάζεται η χώρα.

Συγκεκριµένα, το κόστος του φορτηγού από τη Βόρεια Βουλγαρία ως τη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 1.200 ευρώ το διάστηµα αυτό, µε την τιµή για το σπυρί που φεύγει από τους Βούλγαρους στα 220 ευρώ ο τόνος να φτάνει κατ’ επέκταση στη Μακεδονία στα 268 ευρώ ο τόνος. Τις επόµενες ηµέρες αναµένεται να ξεκινήσει το αλώνισµα και στις νοτιότερες περιοχές της γειτονικής χώρας, ωστόσο τα περιθώρια µείωσης των τιµών παραγωγού εκεί είναι µικρά. Ο λόγος έγκειται στο ότι οι µεγάλοι παραγωγοί έχουν ήδη κλείσει συµφωνίες µε Κινέζους εισαγωγείς οι οποίοι σκουπίζουν µεγάλες ποσότητες και πληρώνουν µετρητοίς. Συνεπώς προτιµώνται από τους Έλληνες εισαγωγείς που αγοράζουν µικρότερες ποσότητες.

Σύµφωνα µε την έκθεση του Σεπτεµβρίου του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), για το 2021-2022, η παγκόσµια παραγωγή καλαµποκιού αναµένεται να αυξηθεί σε Αργεντινή, Κίνα και ΗΠΑ, αντισταθµίζοντας τις πολύ µικρότερες καλλιέργειες σε Ρωσία και Σερβία.

Πηγή: Agronews.gr

 

Σχόλια