Η Θεσσαλία χάνει 300 εκατ. ευρώ επιδοτήσεις την προσεχή 5ετία λόγω σύγκλισης & κατάργησης των ιστορικών δικαιωμάτων στη νέα ΚΑΠ

Σημαντικό πλήγμα της τάξης των 50 έως 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αναμένεται να δεχθεί η τοπική οικονομία της Θεσσαλίας την προσεχή 5ετία (σ...


Σημαντικό πλήγμα της τάξης των 50 έως 60 εκατομμύρια ευρώ ετησίως αναμένεται να δεχθεί η τοπική οικονομία της Θεσσαλίας την προσεχή 5ετία (σύνολο απώλειας 300 εκατομμύρια ευρώ) από τη σύγκλιση και την κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων που προωθείται από τη νέα ΚΑΠ.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός όταν ετέθη πρόσφατα το θέμα στη σύσκεψη που έγινε για τη νέα ΚΑΠ στη Λάρισα, από τον πρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας Δημήτρη Ντογκούλη παραδέχτηκε ότι είναι μεγάλη απώλεια για την τοπική οικονομία, καθώς από το ΕΣΠΑ οι ετήσιες δαπάνες δεν ξεπερνούν τα 42 εκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα το δεχτούν οι αγρότες με αρότραιες καλλιέργειες σε Λάρισα και Καρδίτσα που αποτελούν το 80% των καλλιεργούμενων εκτάσεων σε αυτές τις δύο περιοχές καθώς αφορούν τις κύριες καλλιέργειες, όπως βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά.

Και αυτό γιατί από τα 57,5 ευρώ μέση στρεμματική επιδότηση θα βρεθούν με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ στα 35 έως 37 ευρώ το στρέμμα για την επόμενη πενταετία. Η εξέλιξη αυτή αντιστοιχεί στην απώλεια σημαντικών επιδοτήσεων για την περιοχή της Θεσσαλίας για τα προσεχή χρόνια που ανέρχεται στο ποσό των 300 εκατομμυρίων ευρώ

Σύμφωνα με τον κ. Ντογκούλη εξίσου σημαντικό μετά τη Θεσσαλία είναι το οικονομικό πλήγμα και για την Κεντρική Μακεδονία και απαιτείται από πλευράς υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ένας σχεδιασμός για να αμβλυνθεί αυτή η απώλεια μέσω προγραμμάτων για να μη δημιουργηθούν συνθήκες φτώχειας σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες των δύο αυτών περιοχών της χώρας.


Η αλήθεια είναι πως από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ, όπως αναφέρουν αγρότες και γεωπόνοι στη Θεσσαλία, αποσιωπάται αυτή η δραματική εξέλιξη, ενώ στην πρόσφατη επίσκεψή του στη Λάρισα ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός στο πλαίσιο του πανελλήνιου συνεδρίου για το βαμβάκι απέφυγε να κάνει σχετική αναφορά, ενώ το ίδιο έπραξε και στο συνέδριο για τη νέα ΚΑΠ στην κεντρική Μακεδονία..

Για το Νομό Καρδίτσας η απώλεια ανέρχεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και συνολικά στα 100 με 120 εκατομμύρια ευρώ τα προσεχή πέντε χρόνια.

Γ.Κ.

πηγή: thessaliatv.gr

Σχόλια