Αισιοδοξία ότι η τιμή του Βαμβακιού θα ξεπεράσει τα 60 λεπτά ...

Κλειδώνουν τα 60 λεπτά και  στην τιμή του βαμβακιού. Αγωνία επικρατεί στους Θεσσαλούς βαμβακοπαραγωγούς για τη συγκομιδή του προϊόντος, σε μ...


Κλειδώνουν τα 60 λεπτά και  στην τιμή του βαμβακιού. Αγωνία επικρατεί στους Θεσσαλούς βαμβακοπαραγωγούς για τη συγκομιδή του προϊόντος, σε μία χρονιά που χαρακτηρίζεται πρώιμη (κατά 10-15 ημέρες), αλλά και ευνοϊκή, καθώς η χρηματιστηριακή τιμή ξεπερνά τα 60 λεπτά. Η αγωνία σχετίζεται με το ειδικό βάρος του βαμβακιού, το οποίο λόγω του παρατεταμένου καύσωνα αναμένεται μειωμένο έως και 15%. 

Μία μείωση που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ανεπαίσθητη, όταν η τιμή του βαμβακιού είναι τόσο καλή. Την ίδια ώρα τα καλλιεργητικά έξοδα για τον παραγωγό έχουν αυξηθεί, όχι μόνο στα λιπάσματα και στους σπόρους, αλλά και στο κόστος για την αντιμετώπιση του σκουληκιού, κυρίως του ρόδινου, αφού σε ορισμένες περιοχές καταγράφηκαν ακόμη και πέντε ψεκασμοί. 

Αισιοδοξία επικρατεί και στα καφενεία των χωριών, με τη συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών να θεωρεί δεδομένο ότι η τιμή θα ξεπεράσει τα 60 λεπτά, αφού λείπουν από την αγορά 70.000 στρέμματα που δεν σπάρθηκαν σε Τρίκαλα- Καρδίτσα και Φάρσαλα, λόγω «Ιανού», αλλά και των ζημιών που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές από το χαλάζι του Αυγούστου. 

Υπενθυμίζεται ότι φέτος οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στην Ελλάδα έφτασαν στα 2.4000.000 στρέμματα, έναντι 2.740.000 στρεμμάτων πέρυσι, μία μείωση της τάξης του 12% περίπου. 

Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, κ. Αχ. Λιούτας κατηγορεί τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Βάμβακος κ. Φωτεινό για παιχνίδια υπέρ των εκκοκκιστών και διερωτάται «πως ενώ αρκετά εκκοκκιστήρια έκλειναν προ-πωλήσεις του προϊόντος με τιμή παραγωγού στα 60 και 61 λεπτά το κιλό, ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής κάνει λόγο για τιμές από... 54 έως 60 λεπτά. Αλλά και πολλοί βαμβακοπαραγωγοί αναρωτιούνται από... πού ορμώμενος ο κ. Φωτεινός κάνει λόγο για τόσο χαμηλή τιμή, ενώ οι διεθνείς τιμές καλπάζουν». 

Ο κ. Λιούτας εκτιμά πως οι τιμές παραγωγού φέτος στο βαμβάκι, θα ξεκινήσουν πολύ πιο πάνω από τα 60 λεπτά το κιλό.

Τρελή πορεία και για την τιμή του βαμβακόσπορου που χρησιμοποιείται για τροφή στα ζώα. Ενδεικτικά, πρόπερσι, ο σπόρος πωλούνταν στα 14 λεπτά το κιλό και πέρσι 18 λεπτά το κιλό. Προ ημερών μια εξαγωγή σπόρου από τη Λάρισα για Ιταλία έγινε με τιμή στα... 34 λεπτά ανά κιλό!


πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια