Οι 6+1 ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ

Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,363 δισ. €.   Στις νέες μεταρρυθμίσεις που φέ...


Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,363 δισ. €.
 
Στις νέες μεταρρυθμίσεις που φέρνει η νέα ΚΑΠ στον πρωτογενή τομέα αναφέρθηκε ο υπουργός κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά την διάρκεια της Συνδιάσκεψης για την ΚΑΠ που έγινε στη Θεσσαλονίκη και αφορά τους νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα μας από τη νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2021-2027 ανέρχονται στα 19,363 δισ. €. , σχεδόν στο ίδιο ύψος με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020, παρόλο που συνολικά η ΚΑΠ μειώθηκε κατά πολύ. «Καταφέραμε να αποφύγουμε την εξωτερική σύγκλιση, που θα σήμαινε μεγάλες απώλειες πόρων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λιβανός.
Ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις με βάση τη νέα ΚΑΠ

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που προκαλεί η νέα ΚΑΠ ο κ. Λιβανός σημείωσε:

1. Καταργούμε τα ιστορικά δικαιώματα, από το 2022 με συγκεκριμένα βήματα έως το 2026, βάζοντας τέλος στις ανισότητες και στρεβλώσεις του παρελθόντος.

2. Ενισχύουμε τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις μέσω της αναδιανεμητικής ενίσχυσης από το 2023, ανατρέποντας τη διαχρονική ανισοκατανομή της καταβολής των ενισχύσεων. Βάζουμε τέλος στο φαινόμενο το 30% των δικαιούχων της βασικής ενίσχυσης να εισπράττει το 80% των πόρων.

3. Στηρίζουμε στοχευμένα σημαντικούς τομείς παραγωγής που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων από το 2023., Προχωράμε στον ανασχεδιασμό τους με γνώμονα την ενίσχυση παραγωγικών κατευθύνσεων, όπως είναι η κτηνοτροφία, οι πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και τα ψυχανθή.

4. Eνσωματώνουμε στο Στρατηγικό μας Σχέδιο γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίμα και το περιβάλλον και προχωρούμε στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων.

5. Επενδύουμε στους Νέους Αγρότες, με αύξηση του προϋπολογισμού για τους νέους αγρότες από το 2% στο 3% του συνολικού προϋπολογισμού.

6. Στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», για να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή.

7. Ενδυναμώνουμε την αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση, δημιουργώντας το ΑKIS, ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση – κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα.
Τα οφέλη από τη νέα ΚΑΠ

Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός τα οφέλη της νέας ΚΑΠ είναι πολυδιάστατα:
Ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών.
Πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις,
Περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας
Επένδυση στους νέους με νέες επαγγελματικές ευκαιρίες,
Ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών.
Ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών για την ανάπτυξη υγιών επιχειρηματικών – συνεργατικών σχημάτων.
Έμπρακτη στήριξη των παραγωγών με την παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης αλλά και εκπαίδευσης & κατάρτισης.
Βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, όχι μόνο μέσω των ενισχύσεων αλλά και μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και της ταυτόχρονης αύξησης της προστιθέμενης αξία των προϊόντων.
Γιώργος Στύλιος: Με τη νέα ΚΑΠ ο παραγωγός βρίσκεται στην πρώτη γραμμή

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, μεταξύ άλλων τόνισε: «Ο παραγωγός, με τη νέα ΚΑΠ, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Του δίνονται περισσότερα χρήματα, με έμφαση στην ποιότητα και την εξειδίκευση, για να αποκτήσουν τα προϊόντα μας υπεραξία. Ο παραγωγός, γίνεται συμμέτοχος στην επίτευξη των περιβαλλοντικών και αναπτυξιακών στόχων της χώρας. Αποκτά ενισχύσεις – επιδοτήσεις, οι οποίες του δίνονται μέσα από ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων και υποχρεώσεων. Δημιουργείται, έτσι, ένας νέος οδικός χάρτης, ανοίγονται νέοι δρόμοι, για τον αγροδιατροφικό κλάδο και γίνεται πράξη, ένα νέο μοντέλο για την υλοποίηση της ΚΑΠ».
Σταύρος Καλαφάτης: Δίνουμε προτεραιότητα στον πρωτογενή τομέα

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για Μακεδονία και Θράκη κ. Σταύρος Καλαφάτης υπογράμμισε ότι με προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης- καταφέραμε και εξασφάλισαμε μέσω της νέας ΚΑΠ, πόρους 19,36 δισ. ευρώ όσους δηλαδή και στην τρέχουσα περίοδο. Κι αυτό, παρότι συνολικά σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. οι πόροι για τη νέα περίοδο μειώθηκαν κατά 10%.

«Είναι άλλη μια έμπρακτη απόδειξη ότι έχουμε βάλει σε προτεραιότητα τον πρωτογενή τομέα. Ότι δεν ξεχνάμε τη συμβολή των ανθρώπων του μόχθου στην προσπάθεια της χώρας για την επιτάχυνση της Ανάπτυξης. Ότι εξασφαλίζουμε τους πόρους που χρειάζονται και προωθούμε τα σχέδια που απαιτούνται για το πέρασμα της αγροτικής παραγωγής -της γεωργίας και της κτηνοτροφίας- στη νέα εποχή, της πράσινης ανάπτυξης και της ψηφιακής επανάστασης» είπε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε :

«Δίνουμε έμφαση δράσεις για την κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Όπως και στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα με καινοτόμες δράσεις και ψηφιοποίηση της παρακολούθησης της παραγωγής. Αλλά και την έμπρακτη ενθάρρυνση της ανανέωσης των γενεών. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε τους νέους παραγωγούς. Αλλά και να διαθέσουμε 440 εκατομμύρια το χρόνο σε οικολογικά προγράμματα. Επειδή το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας, απαιτεί τη συμπόρευση ανάπτυξης και προστασίας του περιβάλλοντος».
Απόστολος Τζιτζικώστας: Διεκδικούμε τη μερίδα του λέοντος αφού παράγουμε το ¼ του ΑΕΠ

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στην παρέμβασή του επισήμανε ότι η περιφέρειά του η οποία είναι πρώτη στις εξαγωγές και παράγει το ¼ του ΑΕΠ στην αγροτική παραγωγή θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη της χώρας καθώς ο πρωτογενής τομέας θα πρωταγωνιστήσει, όπως είπε, στην προσπάθεια αυτή. Είναι προφανές, τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας, ότι για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αποτελεί προτεραιότητα η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Θύμισε ότι η περιφέρειά του είναι πρώτη σε απορρόφηση κονδυλίων σε ό,τι αφορά στα σχέδια βελτίωσης καθώς απορρόφησε περισσότερα από 148 εκατ. ευρώ με οφελούμενους περίπου 2.400 αγρότες. Ωστόσο επειδή υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και περίπου 1.500 αγρότες είναι επιλαχόντες, ζήτησε σε επόμενη προκήρυξη τα ποσά που θα κατανεμηθούν να γίνουν με βάση το ενδιαφέρον που θα υπάρχει ανά περιφέρεια. «Η Περιφέρεια που παράγει το ¼ του ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα θα πρέπει να έχει το μερίδιο του λέοντος», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε επίσης οι αιτήσεις για τα νέα προγράμματα να είναι πλήρως ψηφιοποιημένα και να μην υπάρχει φυσικός φάκελος αλλά μόνο ψηφιακός για να τρέξουν πιο γρήγορα.

Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού κυρίως σε κτηνιάτρους και γεωπόνους με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να μη μπορούν να λειτουργήσουν επαρκώς.

Τέλος, τόνισε, ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων αποτελεί το σημαντικότερο ζήτημα για την ελληνική γεωργία και ζήτησε στο σχεδιασμό της νέας ΚΑΠ να υπάρξουν αυξημένα κονδύλια για αρδευτικά έργα.
Κ. Μπαγινέτας: Οι προτεραιότητές μας για τη νέα περίοδο

Ο ΓΓ του ΥΠΑΑΤ κ. Κώστας Μπαγινέτας αναφερόμενος στη νέα ΚΑΠ είπε ότι δημιουργεί νέες αναπτυξιακές δυνατότητες σε συνδυασμό με τις αδιαμφισβήτητες ανάγκες του αγροδιατροφικού μας τομέα. «Kαλούμαστε να σχεδιάσουμε την πρότασή μας με γνώμονα ότι οι κοινοτικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και θα πρέπει να τους κατευθύνουμε παραγωγικά και αναπτυξιακά, ώστε κάθε ευρώ να πιάσει τόπο και να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα του αγροτικού μας τομέα» σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας σε αυτή την κατεύθυνση προχωρούμε στο δικό μας σχεδιασμό για το Εθνικό Στρατηγικό μας Σχέδιο, το οποίο θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική μας οικονομία και τις αγροτικές μας περιοχές.

Ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που εστιάζει μεταξύ άλλων:

1. στη στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων,

2. στην ενθάρρυνση και στήριξη του συνεργατισμού,

3. στη στήριξη των νέων,

4. στην ανάπτυξη ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροδιατροφικού μοντέλου και

5. στην προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάρτιση, την συμβουλευτική υποστήριξη, την συνεργασία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.

Πάνω σε αυτές τις προτεραιότητες θα δομήσουμε την πρόταση μας για την νέα περίοδο
Καλογήρου: Στόχος μας να άρουμε τις στρεβλώσεις και ανισότητες

Η ΓΓ του ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου σε παρέμβασή της μεταξύ άλλων είπε:

«Με τη νέα ΚΑΠ στοχεύουμε: Να άρουμε χρόνιες στρεβλώσεις και ανισότητες. να στηρίξουμε τους μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, να φέρουμε περισσότερους νέους στο χωράφι, να βοηθήσουμε τους παραγωγούς μας να επιμορφωθούν και να ενώσουν τις δυνάμεις τους, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να αυξήσουμε την καινοτομία και την ψηφιοποίηση, να θέσουμε δίκαιους κανόνες για όλους.

Πρακτικά αυτό σημαίνει: Ενίσχυση των μικρομεσαίων παραγωγών και γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, νέες πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας με παράλληλη βελτίωση του εισοδήματος των παραγωγών, νέες επαγγελματικές ευκαιρίες για τους νέους της περιοχής, ουσιαστική στήριξη για την κτηνοτροφία και την παραγωγή ζωοτροφών, ενθάρρυνση της συλλογικής οργάνωσης των παραγωγών».

 

 πηγή: in.gr 

Σχόλια