Οι Ελληνικές πυρκαγιές αποδεκατίζουν τον τομέα του μελιού, ανοίγοντας πύλες για φθηνές, δόλιες εισαγωγές

Οι πυρκαγιές που σάρωσαν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι έχουν αποδεκατίσει τον μελισσοκομείο της χώρας, αφήνοντάς τον ευάλωτο σε καταιγισμό φθ...


Οι πυρκαγιές που σάρωσαν την Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι έχουν αποδεκατίσει τον μελισσοκομείο της χώρας, αφήνοντάς τον ευάλωτο σε καταιγισμό φθηνών και δυνητικά δόλιων εισαγωγών μελιού, προειδοποίησε η ένωση αγροτών της ΕΕ COPA-COGECA.

Σύμφωνα με τις καλύτερες εκτιμήσεις, περισσότερες από 10.000 κυψέλες μελισσών έχουν καταστραφεί από τις πυρκαγιές αυτό το καλοκαίρι, αφήνοντας την αγορά μέχρι και 10.000 τόνους λιγότερο από το πολυπόθητο μέλι Pinetree αυτό το έτος, σύμφωνα με τον Φεντερίκο Φατσίν, σύμβουλο πολιτικής και ειδικό σε θέματα μελιού στην COPA-COGECA.

Μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν οι πιο παραγωγικές περιοχές μελιού της χώρας, το νησί της Εύβοιας, το οποίο αντιπροσωπεύει μέχρι και το ένα τρίτο της παραγωγής μελιού στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του 2019, η Ελλάδα παρήγαγε λίγο περισσότερο από 22.000 τόνους μελιού, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), με το πευκοδάσος να αντιπροσωπεύει το 70% της συνολικής παραγωγής.

"Για έναν τομέα ο οποίος βρίσκεται ήδη υπό πίεση, αυτό αποτελεί ακόμα ένα πλήγμα", τόνισε ο Φατσίν.

Ενώ η στήριξη είναι σε εξέλιξη βραχυπρόθεσμα, συμπεριλαμβανομένων έως και 70 ευρώ ανά κυψέλη από τα εθνικά ασφαλιστικά προγράμματα και 12 ευρώ ανά κυψέλη στη στήριξη της ΕΕ, το πραγματικό πρόβλημα θα είναι μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με τον Facchin.

Επισημαίνοντας ότι χρειάζονται 30 χρόνια για να ωριμάσει ένα πευκοδάσος, ανέφερε ότι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών θα γίνουν αισθητές για τα επόμενα χρόνια.

Ως εκ τούτου, εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα χάσει έως και 10.000 τόνους μελιού ετησίως για τα επόμενα 30 χρόνια – συνολικά 300.000 τόνους τις επόμενες δεκαετίες – και ότι τα πράγματα πρόκειται να επιδεινωθούν για τον τομέα με την έλευση της κλιματικής αλλαγής.

Η απώλεια αυτής της πολυπόθητης καλλιέργειας έχει προκαλέσει ανησυχίες για αύξηση των εισαγωγών, φέρνοντας μαζί της αυξημένο κίνδυνο πιθανής απάτης στον τομέα των τροφίμων.

"Εάν πρόκειται να χάσουμε αυτή την ποσότητα μελιού, ωστόσο οι καταναλωτές θα συνεχίσουν να ζητούν και να αναζητούν μέλι στα ράφια, τότε αναπόφευκτη συνέπεια αυτού θα είναι η αύξηση των εισαγωγών μελιού στην ΕΕ", τόνισε.

Η ΕΕ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκόσμιος παραγωγός μελιού μετά την Κίνα, με περίπου 280.000 τόνους μελιού ετησίως. Εκτός από τη γεωργική του σημασία, ο τομέας είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την επικονίαση.

Ωστόσο, περίπου το 40% της εγχώριας κατανάλωσης μελιού προέρχεται επί του παρόντος από εισαγωγές, κυρίως από την Ουκρανία και την Κίνα.

Αν και η ένωση αγροτών τόνισε ότι δεν είναι κατά του εμπορίου καθεαυτή, ο Facchin επεσήμανε ότι η πλημμύρα της αγοράς με φθηνό μέλι διατρέχει τον κίνδυνο να υποτιμήσει τον τομέα μελιού της ΕΕ εάν δεν αντιμετωπιστεί με προσοχή.

Σύμφωνα με τον Facchin, το κόστος παραγωγής μόνο του μελιού στην ΕΕ είναι κατά μέσο όρο μεταξύ 3,8 και 4 ευρώ το κιλό, ενώ το εισαγόμενο χύμα μέλι μπορεί να κοστίσει μόλις 1,45 ευρώ το κιλό.

"Οι επαγγελματίες μελισσοκόμοι απλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τόσο χαμηλές τιμές", προειδοποίησε ο Φατσίν.

Ερωτηθείς για τη μεγάλη διαφορά κόστους, ο Facchin επεσήμανε το χαμηλό κόστος εργασίας σε συνδυασμό με τη νοθεύοντας μέλι - διογκώνοντας το μέλι με φθηνό σιρόπι ζάχαρης.

"Σήμερα, η νοθεία έχει φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο ποιότητας, κάποιες τεχνικές ανίχνευσης που χρησιμοποιούνται επί του παρόντος είναι ξεπερασμένες", προειδοποίησε, προσθέτοντας ότι οι τεχνικές νοθείας είναι "πάντα ένα βήμα μπροστά και οι μέθοδοι ανίχνευσης δεν είναι μέχρι το μηδέν".

Ενώ οι τελωνειακοί και συνοριακοί έλεγχοι αποτελούν ευθύνη των εθνικών αρχών, ο Facchin επιφυλάχθηκε να επικριθεί έντονα για το γεγονός ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές σε επίπεδο ΕΕ που να καθορίζουν κοινά κριτήρια για τον εργαστηριακό έλεγχο του μελιού.

"Δεν υπάρχει συντονισμένη φωνή, σχέδιο δράσης", ανέφερε, επισημαίνοντας την ανάγκη για κάποιες κοινές πρακτικές που θα εγγυώνται την ποιότητα του μελιού που εισέρχεται στο μπλοκ.

Ένας άλλος τομέας που θα βοηθήσει στην ενίσχυση του τομέα μελιού της ΕΕ είναι η επανεξέταση της επισήμανσης της προέλευσης, δήλωσε ο Φατσίν.

"Όλοι – ΜΚΟ, καταναλωτές – ζητούν περισσότερες πληροφορίες στα σούπερ μάρκετ, περισσότερη ευαισθητοποίηση για τα προϊόντα, αλλά μέχρι στιγμής μόνο λίγα κράτη μέλη έχουν λάβει μέτρα για να αυξήσουν τις πληροφορίες που παρέχονται για το μέλι", ανέφερε.

Επί του παρόντος, η οδηγία της ΕΕ για το μέλι ορίζει μόνο ότι το μέλι πρέπει να επισημαίνεται ως "εκτός ΕΕ", "ΕΕ" ή ως μείγμα των δύο.

Ωστόσο, τα κριτήρια για αυτό δεν έχουν καθοριστεί επαρκώς, σύμφωνα με τον Φατσίν.

"Μπορώ να βάλω 1% μέλι από χώρα της ΕΕ και να το αναμειγνύω με το 99% από τρίτη χώρα, ωστόσο στην ετικέτα θα δείτε μόνο την προέλευση "ΕΕ και εκτός ΕΕ", επεσήμανε.

Αν και δεν είναι κατά της ανάμειξης μελιού, ο Facchin κάλεσε αντ' αυτού για σαφή επισήμανση της χώρας προέλευσης για να βοηθήσει στη στήριξη των παραγωγών της ΕΕ.

"Μια σαφής, απλή και αποτελεσματική επισήμανση προέλευσης θα βοηθήσει την εσωτερική αγορά και την παραγωγή μελιού της ΕΕ, παρέχοντας παράλληλα το είδος των πληροφοριών που μας ζητούν οι καταναλωτές", ανέφερε.

πηγή:euractiv.com

Σχόλια