Τυροπαραγωγοί:Απειλείται το μέλλον της τυροκομίας μας με τα αλλεπάλληλα κρούσματα νοθείας

Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της παραγωγής Φέτας σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας- Ένωση ...


Τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στον χώρο της παραγωγής Φέτας σχολιάζει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας- Ένωση Ελληνικών Τυροκομείων, θεωρώντας τα «απειλή απροσδιόριστων διαστάσεων». Η επιστολή δημοσιεύεται σε ένα διάστημα που νέες υποθέσεις νοθευμένης Φέτας έρχονται στη δημοσιότητα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η Φέτα ΠΟΠ είναι το πιο γνωστό στον πλανήτη ελληνικό ‘brand name’ και η ναυαρχίδα των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων. Τα περιστατικά νοθείας που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τους τελευταίους μήνες, θίγουν όχι μόνο τον κλάδο μας των παραδοσιακών Τυροκόμων, αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Συνιστούν δε απειλή απροσδιόριστων διαστάσεων για το μέλλον της ελληνικής τυροκομίας, της αγροτικής οικονομίας αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Η διάθεση στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων με την ονομασία Φέτα ΠΟΠ σε τιμές χαμηλότερες από τα λευκά αγελαδινά τυριά, σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση των περιστατικών νοθείας, προβάλλουν την εικόνα μιας αναξιόπιστης χώρας και την πλήρη αδυναμία της να προστατεύσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των κρουσμάτων εξαπάτησης των Ευρωπαίων καταναλωτών, συνοδεύονται και από τον άδικο στιγματισμό όλης της περιοχής της Θεσσαλίας ως πυρήνα παράνομων πρακτικών στην παραγωγή και διάθεση της Φέτας ΠΟΠ. Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας και ειδικότερα ο Ν. Λάρισας, συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό τυροκομείων σε σχέση με όλες τις άλλες Περιφέρειες της χώρας. Η πλειοψηφία των τυροκομείων αυτών είναι μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό και με μακρά παράδοση στην τυροκόμηση ντόπιου αιγοπρόβειου γάλακτος. Η Φέτα κατοχυρώθηκε στην Ε.Ε. ως προϊόν ΠΟΠ στις 15/10/2002 (Φάκελος PDO-GR-0427). Οι προδιαγραφές και οι συνθήκες παραγωγής της Φέτας έχουν καταγραφεί και επικυρωθεί από το ελληνικό κράτος με τη δημοσίευση της Υ.Α. 313025 στο ΦΕΚ 8-11/01/1994. H νομοθετημένη προδιαγραφή καθορίζει σαφώς τη μέθοδο που πρέπει να ακολουθείται από τους Έλληνες παραγωγούς σε όλα τα στάδια παραγωγής, σήμανσης και συσκευασίας του προϊόντος.
Η κατοχυρωμένη ονομασία ΠΟΠ για τη Φέτα, που κερδήθηκε με πολύχρονους αγώνες που έδωσαν άνθρωποι του κλάδου, οφείλει να τιμάται πρωτίστως από τις ελληνικές επιχειρήσεις παραγωγής Φέτας ΠΟΠ, ιδιαίτερα αν απαιτούμε να γίνεται σεβαστή και από άλλες χώρες. Είναι αποκαρδιωτικό για τους νομοταγείς Τυροκόμους να εξαντλείται διαχρονικά η παρέμβαση της Πολιτείας σε δηλώσεις ‘πολιτικού’ χαρακτήρα και σε επιβολή προστίμων για την μη τήρηση του χρόνου των 48 ωρών από την άμελξη ή την παράβλεψη μικροποσοτήτων προϊόντων κατά την υποβολή των μηνιαίων ισοζυγίων. Και είναι απαξιωτικό για κάθε αξιωματούχο σε θέσεις ευθύνης να ‘απέρχεται το ποτήριο’ της ευθύνης».

 25 Ιουλ 2021

 

πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια