Στο «κόκκινο» λόγω σκουληκιού στο βαμβάκι

 Τις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένο πρόβλημα με το σκουλήκι (πράσινο και ρόδινο) στο βαμβάκι αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες (ψε...


 Τις περιοχές που αντιμετωπίζουν αυξημένο πρόβλημα με το σκουλήκι (πράσινο και ρόδινο) στο βαμβάκι αλλά και τις καλλιεργητικές φροντίδες (ψεκασμούς) που πρέπει να κάνουν οι παραγωγοί αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΑΟΚ της ΠΕ Λάρισας.

Αναλυτικότερα η σχετική ανακοίνωση:


Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων όσον αφορά στο πράσινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Γλαύκης, Καλαμακίου, Μελίας και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, της Τ.Κ. Σταυρού του Δ. Φαρσάλων, και των Τ.Κ. Τερψιθέας και Φαλάνης του Δ. Λαρισαίων, όπου εμφανίζονται σχετικά υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού.


Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, με εξαίρεση την ευρύτερη περιοχή των Τ.Κ. Αρμενίου, Αχιλλείου, Κιλελέρ, Μελίας και Χάλκης του Δήμου Κιλελέρ, της Τ.Κ. Ανωχωρίου του Δ. Φαρσάλων και των Τ.Κ. Ελευθεραί, Τερψιθέας και Φαλάνης του Δ. Λαρισαίων, όπου εμφανίζονται υψηλά επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού.


Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές


Όσον αφορά στην 3η γενεά του πράσινου σκουληκιού που διανύουμε, η Υπηρεσία μας συστήνει στους βαμβακοπαραγωγούς κυρίως των όψιμων φυτειών, στην περίπτωση που διαπιστώσουν περισσότερες από τέσσερις (4) ζωντανές προνύμφες (σκουλήκια) σε 100 βαμβακόφυτα, να προβούν σε καταπολέμηση με τα εγκεκριμένα για την καλλιέργεια εντομοκτόνα.


Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, η Υπηρεσία μας τονίζει ότι η συγκεκριμένη γενεά του ρόδινου σκουληκιού μπορεί να προκαλέσει σημαντική ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση της παραγωγής.
 

Συστήνεται στους βαμβακοπαραγωγούς των οψιμότερων φυτειών να τις ελέγχουν επισταμένως και στο επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς τα επίπεδα συλλήψεων ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες παραμένουν υψηλά σε αρκετές περιοχές της Π.Ε. Λάρισας, και κυρίως σε αυτές που βρίσκονται παραπλεύρως της Π.Ε.Ο. Λάρισας – Βόλου. 

Στο παρόν στάδιο των βαμβακοφυτειών συνιστάται στους παραγωγούς να επέμβουν με χημικά σκευάσματα εάν μετά από δειγματοληψία 100 καρυδιών διαπιστωθεί προσβολή στο 5% αυτών.


Επισημαίνεται ότι όπου χρειαστεί επέμβαση με φυτοπροστατευτικά μέσα, πρέπει να αποφεύγεται η χρήση του ίδιου εντομοκτόνου περισσότερο από δύο (2) φορές την καλλιεργητική περίοδο, ενώ είναι επιθυμητή η εναλλαγή σκευασμάτων διαφορετικού μηχανισμού δράσης κάθε φορά, προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων ανθεκτικότητας του σκουληκιού σε αυτό.


Παρακαλούνται οι συνάδελφοι Γεωπόνοι (Καταστήματα Γεωργικών Εφοδίων, Γραφεία Αγροτικής Οικονομίας κ.α.) και οι βαμβακοπαραγωγοί που πιθανόν εντοπίσουν σημαντική εντομολογική προσβολή ή οποιοδήποτε άλλο ανησυχητικό σύμπτωμα σε βαμβακοκαλλιέργειες, να επικοινωνήσουν άμεσα με την Υπηρεσία μας (τηλ.: 2413-511119, 2413-511157) και με το ΠΚΠΦΠ και ΦΕ Βόλου (τηλ: 24210-66525), προκειμένου να εκδοθεί προειδοποίηση για την ευρύτερη περιοχή.

 πηγή: eleftheria.gr

Σχόλια