Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών: «Από θύματα έχουμε γίνει θύτες»

«Από θύματα έχουμε γίνει θύτες» τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για το θέμα της διαχείρισης των πλαστικών και των υπολειμμάτων των κα...


«Από θύματα έχουμε γίνει θύτες» τονίζει ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για το θέμα της διαχείρισης των πλαστικών και των υπολειμμάτων των καλλιεργειών.

Με επιστολή του προς το δήμαρχο Τριφυλίας ο σύλλογος ζητεί απαντήσεις στο αν έχει αλλάξει κάτι σε αυτά που είχαν συμφωνηθεί για την προσωρινή λύση με τη διαχείριση του νάιλον και για το πού πρέπει να αποτίθενται τα φυτικά απόβλητα των καλλιεργειών και τονίζεται πως είναι ζήτημα που χρήζει κεντρικής διαχείρισης και όχι από κάθε παραγωγό ξεχωριστά. Ζητεί δε πέρα από την άμεση απάντηση στα παραπάνω, αποκατάσταση των λανθασμένων εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί. Σε άλλο σημείο της επιστολής αναφέρεται ότι 1,5 χρόνο οι παραγωγοί περιμένουν απάντηση από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για το πού θα αποθέτουν τα φυτικά απόβλητα και από τότε έχουν περάσει τρεις καλλιεργητικές περίοδοι.

Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή του Αγροτικού Συλλόγου προς τον δήμαρχο Τριφυλίας Γιώργο Λεβεντάκη, η οποία κοινοποιείται και στον περιφερειάρχη, αναφέρεται: «Επανερχόμαστε σε ένα θέμα που και στο παρελθόν σας έχουμε γνωστοποιήσει, ένα θέμα χρονίζον και δυστυχώς ακόμη άλυτο. Αφορά τα νάιλον από τις καλλιέργειες καθώς και τα φυτικά απόβλητα.

1) Όσον αφορά τα νάιλον και σύμφωνα πάντα με την προσωρινή λύση που έχει προταθεί, οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να τα εναποθέτουν στην άκρη των ιδιοκτησιών τους και από κει να τα παραλαμβάνουν οι τρεις εταιρείες ανακύκλωσης. Αυτό το γνωρίζουν οι παραγωγοί, αυτό γνωρίζουμε και εμείς ως Αγροτικός Σύλλογος και τους συστήνουμε. Αν έχει αλλάξει κάτι και δεν μας έχει γνωστοποιηθεί παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, προκειμένου οι παραγωγοί να προσαρμοστούν και να συμμορφωθούν προς τα νέα δεδομένα.

2) Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα το οποίο παραμένει άλυτο παρά τις εκκλήσεις μας προς την πολιτεία είναι αυτό των φυτικών αποβλήτων. Στην περιοχή της Τριφυλίας όπως είναι γνωστό γίνονται σε πάνω από 2.500 στρ. θερμοκηπιακές καλλιέργειες και κάποιες χιλιάδες στρέμματα υπαίθριων κηπευτικών. 
Κάθε εξάμηνο που οι καλλιέργειες αλλάζουν προκύπτουν μεγάλες ποσότητες φυτικών αποβλήτων, τα οποία πρέπει κάπου να καταλήξουν. Παρά τις προσπάθειες που έχουμε κάνει απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς για υπόδειξη συγκεκριμένου νόμιμου αδειοδοτημένου χώρου και κεντρικής διαχείρισης των αποβλήτων, μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση. 

Μάλιστα, στην τελευταία προσπάθεια που κάναμε ήρθαμε σε επαφή με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει κάποιους πιθανούς χώρους υποδοχής των αποβλήτων, θα απευθυνόταν στους αρμόδιους φορείς της κεντρικής διοίκησης και θα μας ενημέρωνε. Από τότε έχει περάσει ενάμισης χρόνος, τρεις καλλιεργητικές περίοδοι που δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. 

Η ολιγωρία από πλευράς της πολιτείας δημιουργεί μία σειρά προβλημάτων που αφορούν στην καθαριότητα του δήμου μας στην περιβαλλοντική τάξη, στη φυτοπαθολογική προστασία των καλλιεργειών μας, αφού τα εκτεθειμένα απόβλητα ανακυκλώνουν τις παθολογικές ασθένειες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις καλλιέργειές μας.

Αποτέλεσμα: Ενώ είμαστε οι πρώτοι που επιθυμούμε δικαίως τη λύση του προβλήματος για λόγους ουσίας όπως αναλύουμε πιο πάνω, να έχουμε βρεθεί από τη θέση του θύματος στη θέση του θύτη και η υπόλοιπη κοινωνία να έχει στραφεί εναντίον μας από εσφαλμένες αναφορές και ενημέρωση όχι μόνο από άσχετους αλλά δυστυχώς και από αρμόδιους που είναι υπεύθυνοι για τη λύση του προβλήματος.

Κλείνοντας θέλουμε να σας ρωτήσουμε: 

1) Μετά την προσωρινή λύση για τα νάιλον με την οποία έχουμε συμμορφωθεί, έχει αλλάξει κάτι;

 Αν ναι, ενημερώστε μας παρακαλούμε.

2) Τα φυτικά απόβλητα που προκύπτουν από τις καλλιέργειες που πρέπει να εναποθέσουμε, είναι ένα θέμα που χρήζει κεντρικής διαχείρισης και προγραμματισμού από την πολιτεία και όχι ξεχωριστά από τον κάθε παραγωγό. Κάθε ολιγωρία και αναβολή στη λύση του προβλήματος είναι περιφρόνηση και αμέλεια όχι μόνο προς τον κλάδο μας αλλά προς το σύνολο των πολιτών της Τριφυλίας και ζητάμε άμεση απάντηση στα παραπάνω, καθώς και αποκατάσταση των λανθασμένων εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί».

Κ.Μπ.

Σχόλια