Ερχονται ανατιμήσεις και στα ζυμαρικά λόγω ανόδου του κόστους του σιταριού...

Η τιμή ενός ακόμα από τα καθημερινά τρόφιμα αναμένεται να πάρει την ανιούσα. Το κόστος παραγωγής των ζυμαρικών έχει αυξηθεί λόγω της εκτίναξ...


Η τιμή ενός ακόμα από τα καθημερινά τρόφιμα αναμένεται να πάρει την ανιούσα. Το κόστος παραγωγής των ζυμαρικών έχει αυξηθεί λόγω της εκτίναξης της τιμής του σκληρού σιταριού στην Ιταλία, με αποτέλεσμα να φτάνει πλέον στα ράφια με μεγάλη ανατίμηση, όπως αναφέρει σε άρθρο του το bloomberg. Οι αυξήσεις αναμένεται να φτάσουν και στoυς καταναλωτές στην Ελλάδα πολύ σύντομα.

«Η οικογένειά μας κάνει τη δουλειά αυτή επί 110 χρόνια, αλλά ποτέ δεν έχουμε ζήσει μία τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Τζουζέπε Φέρο, διευθύνων σύμβουλος της La Molisana, μίας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες ζυμαρικών της Ιταλίας, στην εφημερίδα Il Sole 24 Ore. Σύμφωνα με τον Φέρο, οι μεγάλοι παραγωγοί ζυμαρικών σπεύδουν ήδη να αποθηκεύσουν το σιτάρι που μπορεί να διατηρηθεί για μία διετία. Ωστόσο, είπε, το σιμιγδάλι που είναι απαραίτητο για την παραγωγή των μακαρονιών δεν μπορεί να διατηρηθεί περισσότερο από έναν μήνα. Η έλλειψη του σιταριού θα οδηγήσει σε αυξήσεις των λιανικών τιμών πριν τα Χριστούγεννα, πρόσθεσε ο Φέρο.

Η ξηρασία και οι καύσωνες έπληξαν τη σοδειά σιταριού και τον Ιούλιο στον Καναδά, τον μεγαλύτερο προμηθευτή σκληρού σιταριού, λίγους μήνες μετά τη ζημιά που υπέστη η ρωσική σοδειά από τον βαρύ χειμώνα.

Οι εξαγωγές δημητριακών από τα λιμάνια του Δυτικού Καναδά έκαναν βουτιά 41% την τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Πλήγμα υπήρξε και στην ποιότητα της ευρωπαϊκής σοδειάς από τις ισχυρές βροχοπτώσεις το καλοκαίρι.


πηγή: gargalianoionline.gr

 

Σχόλια