Καθοριστικός ο Σεπτέμβριος για την αγορά Ελαιολάδου – Αισιοδοξία για τις τιμές

Οι πράξεις της περιόδου δεν είναι πολλές, όμως οι τιμές κρατούν το επίπεδο με το οποίο μπήκαν στον Αύγουστο, ενώ υπάρχουν ακόμη παραγωγοί πο...


Οι πράξεις της περιόδου δεν είναι πολλές, όμως οι τιμές κρατούν το επίπεδο με το οποίο μπήκαν στον Αύγουστο, ενώ υπάρχουν ακόμη παραγωγοί που αναμένουν τι εξελίξεις θα φέρει ο Σεπτέμβρης για να διαθέσουν ελαιόλαδα που έχουν ακόμη στις δεξαμενές τους. Ο τρέχον μήνας κρίνεται καθοριστικός τόσο για το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν οι τιμές, όσο και για το πού θα τοποθετηθούν οι επίσημες εκτιμήσεις για αποθέματα και νέες παραγωγές στα ελαιοπαραγωγικά κράτη, με την ΕΕ να προβλέπει τελικά αποθέματα της τάξεως των 394.000 τόνων για τις 30 Σεπτεμβρίου.

Αισιοδοξούν για τις τιμές στην Κρήτη

«Υπάρχει μία αισιοδοξία από όλους (σ.σ. τους παίκτες της αγοράς) ότι, λόγω της ελλειμματικής χρονιάς που προηγήθηκε, αλλά και της ελλειμματικής χρονιάς που έρχεται, θα δούμε τις τιμές να ανεβαίνουν», μετέφερε από τα Χανιά ο Νεκτάριος Παρασκάκης, υπεύθυνος δραστηριότητας ελαιολάδου στον ΑΣ Χανίων.

Οι λίγες πράξεις που έχουν γίνει, προσώρας, με τις τιμές στο βυτίο να είναι κατά 3-5 λεπτά αυξημένες, δεν προκάλεσαν κάποια μεταβολή για την τιμή στον παραγωγό που παραμένει στο προηγούμενο επίπεδο των 3,15 ευρώ περίπου για το ΠΟΠ και 3,10 για το συμβατικό έξτρα παρθένο.

Όμως, οι παραγωγοί είναι συγκρατημένοι και περιμένουν τις καινούργιες τιμές για να διαθέσουν τις εναπομείνασες ποσότητες, έχοντας και μία ανησυχία μην τυχόν υποβαθμιστούν για τα λάδια της περιόδου 2020-2021.

Τονίζοντας ότι τα λάδια της περσινής πλέον σοδειάς ήταν, ως επί το πλείστον, πολύ καλά, ο ίδιος εκτίμησε ότι και οι εταιρείες θα μπουν στη λογική να αγοράσουν τα καλά λάδια που απομένουν, καθώς μειώνεται σιγά σιγά το στοκ τους. Οι ποσότητες που έχουν μείνει πίσω δεν είναι τόσο μεγάλες, εκτίμησε, επισημαίνοντας ότι ο μεγαλύτερος όγκος πουλήθηκε αρκετά νωρίτερα και με χαμηλότερες τιμές.


Ανάλογη της προσφοράς η ζήτηση για τη Δυτική Μεσσηνία

Με τους παραγωγούς να πωλούν ποσότητες που έχουν ακόμη στη διάθεσή τους, για την περιοχή η ζήτηση είναι προσαρμοσμένη στην προσφορά, εξηγεί ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Νηλέας, εκτιμώντας ότι μέσα στον Σεπτέμβρη θα κλιμακωθεί η προσφορά.

Μάλιστα, δεδομένης της δύσκολης χρονιάς που αναμένεται οι ποσότητες που θα προσφερθούν θα βρουν τους αγοραστές τους. Για την ώρα, η τιμή παραγωγού είναι γύρω στα 3,30-3,40 για λάδι που εξάγεται με τιμές Ιταλίας, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι τα πολύ καλά λάδια μπορεί να έχουν και παραπάνω τιμές.


Ανιχνευτικές, μέχρι στιγμής, οι κινήσεις των εμπόρων στη Μονεμβασιά

«Υπάρχουν ποσότητες, όχι αρκετές, αλλά τέτοιες που αν ρευστοποιηθούν θα είναι κάποια χρήματα σεβαστά για την περιοχή», σχολίασε από την περιοχή του Δήμου Μονεμβασιάς ο διευθυντής του Συνεταιρισμού Μολάων-Πακίων, Παναγιώτης Ντανάκας. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου δεν κινήθηκαν πάνω από έξι βυτία στην περιοχή, με τιμές 3,50-3,60 ευρώ, εξηγώντας πως πρόκειται για πολύ μικρή ποσότητα.

Το εμπορικό κομμάτι την περίοδο αυτή χαρακτηρίζεται υποτονικό και διστακτικό, κατά τον ίδιο, ενώ αυτή την εβδομάδα άρχισε μία κινητικότητα ανίχνευσης από τους μεσίτες, που παίρνουν δείγματα, χωρίς ακόμη όμως να υπάρχουν παραγγελίες.

«Η καθαρή εικόνα της αγοράς για τα λάδια της προηγούμενης περιόδου θα είναι προς τα τέλη Σεπτεμβρίου» εκτίμησε ο ίδιος, περίοδο που τοποθετούνται περίπου και οι πρώτες ελαιοποιήσεις για τους Αγ. Αποστόλους.

πηγή:ypaithros.gr

 

Σχόλια