Δυο νέα ινστιτούτα από τον “ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ” στην Θέρμη Θεσσαλονίκης

  Δυο νέα ινστιτούτα εγκαινιάζονται σήμερα, από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, με στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας και ...


 

Δυο νέα ινστιτούτα εγκαινιάζονται σήμερα, από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, με στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας και την ορθή διαχείριση των αγροτικών και κτηνοτροφικών αποβλήτων.

Το  πρώτο εργαστήριο αφορά τα οπωροκηπευτικά και το δεύτερο, που αφορά τα απόβλητα, βοηθά στο να έχουμε χρήσιμα υλικά που μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν από τους αγρότες και να μην καταλήγουν απόβλητα, εξηγεί  ο Σέρκος Χαρουτουνιάν πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Μέχρι πρότινος εισάγονταν πολλά είδη ως σπόροι από το εξωτερικό, αλλά το θέμα είναι να διατηρηθεί η βιοποικιλότητα του τόπου, σημειώνει ο κ. Χαρουτουνιάν. Με αυτό το σκεπτικό άρχισε η συλλογή σπόρων παραδοσιακών ελληνικών ποικιλιών, προκειμένου να διατηρηθεί η φυσική ισορροπία,  εν όψει και της κλιματικής αλλαγής. Χιλιάδες είδη σπόρων και γενετικού υλικού φυλάσσονται στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου, που λειτουργεί σαν κιβωτός για το μέλλον.

Το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων του ΕΛΓΟ, που βρίσκεται υπό την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δραστηριοποιείται στη διενέργεια αναλύσεων δειγμάτων εδαφών, φύλλων ή νερού άρδευσης και παρέχει συμβουλευτική λίπανση για τις καλλιέργειες, με σκοπό την παραγωγή γεωργικών προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Ο ΕΛΓΟ καλύπτει κάθε τομέα και παράλληλα με τα σεμινάρια σε κάθε ενδιαφερόμενο επιδιώκει την προώθηση της καινοτομίας, την διενέργεια έρευνας, την διάχυση των γνώσεων, της τεχνολογίας και των συμβουλευτικών υπηρεσιών στον αγροδιατροφικό τομέα.

 

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια