Τυποποιητές & εξαγωγείς διαφωνούν με την αποθεματοποίηση σταφίδας

Τυποποιητές και εξαγωγείς που διαφωνούν με την αποθεματοποίηση της σταφίδας έστειλαν επιστολή στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, εκφράζοντας τ...


Τυποποιητές και εξαγωγείς που διαφωνούν με την αποθεματοποίηση της σταφίδας έστειλαν επιστολή στο βουλευτή Γιάννη Λαμπρόπουλο, εκφράζοντας τις αντιρρήσεις τους για την κρατική παρέμβαση στην αγορά και αμφισβητώντας τα στοιχεία με τα οποία ζητείται κάτι τέτοιο.


Αναλυτικά η επιστολή που έστειλαν στον Μεσσήνιο βουλευτή:
"Κύριε Λαμπρόπουλε,

Ακολούθως θα βρείτε παρατηρήσεις αναφορικά με την επιστολή που στείλατε στο ΥΠΑΑΤ για το θέμα της κορινθιακής σταφίδας εσοδείας 2020.

Καταρχάς θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε στο μέλλον, προτού λάβετε μια θέση να διερευνάτε λίγο παραπάνω το θέμα και να ενημερώνεστε σφαιρικά από όλους τους εμπλεκόμενους. Καθώς βέβαια είσαστε υποστηρικτής της φιλελεύθερης ιδιωτικής οικονομίας και μέλος του κοινοβουλίου, σας γνωρίζουμε πως στον κλάδο μας είναι και άλλες 22 επιχειρήσεις (πιστοποιημένες από το ΥΠΠΑΤ για μεταποίηση κορινθιακής σταφίδας), που υποστηρίζουν με την λειτουργία τους πλήθος παραγωγών και εργαζομένων και ευτυχώς, δεν υπάρχει μόνο η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών Α.Ε. να μονοπωλεί το προϊόν.

Αναφέρατε ότι το ήμισυ της περσινής παραγωγής παραμένει αδιάθετο. Λανθασμένη ενημέρωση.
Η Ελλάδα παράγει το μέγιστο 20.000 τόνους περίπου κορινθιακής σταφίδας ετησίως, εκ των οποίων το 85% είναι εμπορεύσιμο, καθώς το 15% είναι απόρριμμα κατά την παραγωγική επεξεργασία. Δηλαδή τελικά εμπορεύσιμοι είναι 17.000 τόνοι περίπου. Την εσοδεία 2020 που διανύσαμε βάση στοιχείων της Eurostat (τα οποία αν θέλετε θα τα θέσουμε στην διάθεσή σας) έχουμε εξαγάγει παραπάνω από 13.000 τόνους ετοίμου προϊόντος μέχρι και τον Ιούνιο (μην μετρώντας άλλους 2 μήνες δουλειάς κοντά στους 2.000-2.500 τόνους). Επίσης πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας ότι άνω των 1.000 τόνων καταναλώνονται εσωτερικά στην Ελλάδα.

Συνεπώς, μόνο οι 13,000 τόνοι που έχουν εξαχθεί συν τους 1.000 της εσωτερικής αγοράς, βάσει στοιχείων μέχρι τον Ιούνιο, είναι το 82,3% της εσοδείας 2020. Προσθέτοντας και τις εξαγωγές Ιουλίου-Αυγούστου που εκτιμούνται σε περίπου 2.500 τόνους οι πωλήσεις της σταφιδικής περιόδου ανέρχονται στο 94% της εσοδείας 2020.

Συνεπώς, πώς αναφέρεται ότι η μισή εσοδεία του 2020 βρίσκεται σε αποθήκες; Με τι στοιχεία βγάζετε αυτά τα νούμερα; Δηλώσεις σαν τις δικές σας και ειδικά από κυβερνητικούς βουλευτές, βασιζόμενες σε ψευδή στοιχεία που εντέχνως σας διοχετεύουν, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην αγορά καθώς φτάνουν δυστυχώς μέχρι και στους πελάτες στο εξωτερικό (που διαμορφώνουν τις τιμές βάσει ζήτησης και προσφοράς) και παρακαλούμε πολύ στο μέλλον να φροντίζετε για σφαιρική ενημέρωση και όχι μονόπλευρη.

Αναφέρατε ότι η τιμή της σταφίδας είναι κατά 40% μειωμένη από πέρυσι. Λανθασμένη ενημέρωση.
Η τιμή πέρυσι τον Σεπτέμβριο ανερχόταν στο 1,55 (η υψηλότερη της περσινής σεζόν) και τώρα αντίστοιχα στο 1,25 δηλαδή 19,3% μείωση από πέρυσι, και μάλιστα χωρίς επιπλέον κρατήσεις που είθισται να γίνονται από συνεταιριστικές οργανώσεις.

Αν δε, δείτε τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΠΑΤ από το 2002 έως και σήμερα η μέση τιμή παραγωγού ήταν μεταξύ 1-1,20 ευρώ.

Ζητάτε στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων αντί να ζητάτε στήριξη των παραγωγών. Το έχετε καταλάβει αυτό; Στήριξη χρειάζονται οι παραγωγοί και το εισόδημά τους, όχι οι εταιρείες που διακινούν το προϊόν και είναι ενάντια στον υγιή ανταγωνισμό. Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση της ΠΕΣ Α.Ε., που πιέζει επτά μήνες τώρα για απόσυρση αποθεμάτων ενώ συνεχίζει διαρκώς να εξάγει προϊόν, σας υπενθυμίζουμε πως τα αποθέματα διαφόρων εσοδειών δημιουργήθηκαν από την ιμπεριαλιστική – επιθετική πολιτική που έκαναν τα προηγούμενα χρόνια με τελικό στόχο να εξαφανίσουν τους ιδιώτες ανταγωνιστές αλλά και άλλες συνεταιριστικές οργανώσεις, όπως την ΕΑΣ Ζακύνθου.

Αναφέρατε ότι οι εταιρείες που ζητούν την απόσυρση των αποθεμάτων εξάγουν άνω του 70% της ελληνικής σταφίδας. Λανθασμένη ενημέρωση.

Σίγουρα δεν λάβατε στοιχεία για αυτό το νούμερο καθώς κυμαίνεται κοντά στο 50% και πιθανόν πιο κάτω. Δηλαδή υπάρχει και ένα άλλο 50% που αντιδρά και δεν συμφωνεί. Τι έχετε κάνει για αυτό το 50% που το συγκροτούν 22 επιχειρήσεις;

Επιπλέον, καλό είναι να ρωτήσετε αυτούς που σας δίνουν αυτά τα ελλιπή και ανακριβή στοιχεία, πώς είναι δυνατόν η ΠΕΣ Α.Ε., να λέει και να ισχυρίζεται ότι έχει αποθέματα 8.000 τόνους (και μάλιστα ότι είναι η πρώτη χρονιά που έχει αποθέματα) όταν συγκέντρωσε 9.600 περίπου τόνους την εσοδεία του 2020. Δηλαδή 12 μήνες τώρα η εταιρεία που κατά τα λεγόμενά της εξάγει το 70% της ελληνικής σταφίδας δεν έχει δουλέψει ούτε μέρα;

Τους έχετε ρωτήσει γιατί η ΠΕΣ αρνήθηκε να πουλήσει 200 τόνους από τα αδιάθετα αυτά αποθέματα της στις αρχές Απριλίου στους υπόλοιπους εξαγωγείς (στις τότε τρέχουσες τιμές της αγοράς 1,40 ευρώ/κιλό) προκειμένου αυτοί να τα διαθέσουν στο εξωτερικό; Εάν είχε αποδεχθεί αυτό το αρχικό αίτημα αγοράς προϊόντος φαντάζεστε πόσοι επιπλέον εκατοντάδες τόνοι θα είχαν εξαχθεί.
Με εκτίμηση,

Η πλειονότητα των επιχειρήσεων του κλάδου".Σχόλια