Πρωτοβουλίες προώθησης του ελληνικού κρασιού ζητά ο Κεγκέρογλου

Με ερώτηση στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά μέτρ...


Με ερώτηση στα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου ζητά μέτρα στήριξης και πρωτοβουλίες προώθησης του Ελληνικού κρασιού, προστασία των καταναλωτών και πάταξη των Ελληνοποιήσεων. Η παρέμβαση του έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων που είχε ήδη πραγματοποιήσει αναφορικά με τα οινοστάφυλα και τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.


Στο πλαίσιο της ερώτησης του, ο βουλευτής αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Σύγχυση και εύλογη ανησυχία στο καταναλωτικό κοινό αλλά και στους αμπελουργούς, παραγωγούς και στις συνεταιριστικές και οινοποιητικές επιχειρήσεις προκαλούν οι καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες είναι αθρόες και χωρίς έλεγχο οι εισαγωγές κρασιού από γειτονικές χώρες, με συνέπεια να γίνονται ελληνοποιήσεις σε βάρος του ντόπιου – α΄ ποιότητας Ελληνικού κρασιού- και των καταναλωτών.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, το παραπάνω φαινόμενο είναι άκρως επικίνδυνο και καταστροφικό για την ντόπια παραγωγή ενώ ελλοχεύουν κίνδυνοι ακόμη και για την υγεία των καταναλωτών, αφού πρόκειται και για αμφιβόλου ποιότητας κρασί.

Την ίδια ώρα μάλιστα, όπως επισημάνθηκε και στην υπ΄αρ. πρωτ. 8973/14.09.21 ερώτηση μου, οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι οινοποιητικές επιχειρήσεις, έχουν μεγάλα αποθέματα εξαιρετικού κρασιού από πέρυσι στις αποθήκες τους, τα οποία δεν έχουν καταφέρει να διαθέσουν στην αγορά , ενώ φέτος ελλείψει κινήτρων (άτοκων χρηματοδοτήσεων κλπ) και μη περαιτέρω ενεργοποίησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του μέτρου της απόσταξης κρίσης, αδυνατούν να απορροφήσουν άλλες ποσότητες οινοστάφυλων».

Ο βουλευτής καταλήγει ρωτώντας τους συναρμόδιους Υπουργούς, μεταξύ άλλων τα εξής:

– Έχετε λάβει γνώση των φαινομένων ελληνοποιήσεων κρασιού και σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε;

-Ποια μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε;

-Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε, ώστε να διασφαλιστεί η Δημόσια Υγεία και να παταχθούν τυχόν φαινόμενα κερδοσκοπίας;

-Τι συγκεκριμένα σχεδιάζετε για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής οινοσταφύλων;

-Προτίθεστε να λάβετε μέτρα στήριξης για τους αμπελουργούς;

-Προτίθεσθε να επεκτείνετε το μέτρο της απόσταξης κρίσης ειδικά για φέτος και να μπορέσουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις κλπ να παραλάβουν και να απορροφήσουν επιπλέον ποσότητες σταφυλιών για οινοποίηση;

-Γιατί δεν προχωρείτε σε άτοκες χρηματοδοτήσεις οινοποιητικών και συνεταιριστικών επιχειρήσεων;

-Τι πρωτοβουλίες θα αναλάβετε για την προώθηση του εξαιρετικού Ελληνικού κρασιού;».

πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

Σχόλια