Αβοκάντο: Φτάνει άγουρο στην αγορά και ζημιώνει παραγωγούς και καταναλωτές

Πριν ακόμα ωριμάσει διατίθεται στην αγορά, χωρίς να έχει ακόμα αποκτήσει τα αναγκαία γευστικά και θρεπτικά στοιχεία του με αποτέλεσμα να δυσ...


Πριν ακόμα ωριμάσει διατίθεται στην αγορά, χωρίς να έχει ακόμα αποκτήσει τα αναγκαία γευστικά και θρεπτικά στοιχεία του με αποτέλεσμα να δυσφημείται. Πρόκειται για το αβοκάντο, που σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών “Κορμός” κ. Ευτύχη Τρικουνάκη, η πρακτική αυτή είναι ζημιογόνα σε βάθος χρόνου για τους καταναλωτές και τους παραγωγούς.


Η πρώιμη διάθεση ντόπιου αβοκάντο που παρατηρείται αυτήν την περίοδο στην αγορά είναι ένα θέμα που προβληματίζει έντονα τους καλλιεργητές, καθώς το προϊόν διατίθεται σε διάφορες περιοχές της Κρήτης χωρίς να είναι ακόμα ώριμο και δίχως να έχει αποκτήσει τα γνωστά και αναγκαία θρεπτικά και γευστικά χαρακτηριστικά του.

«Αυτό που συμβαίνει είναι πολύ κακό και επί της ουσίας διώχνει τους καταναλωτές του αβοκάντο» δηλώνει o πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Εσπεριδοειδών “Κορμός” κ. Ευτύχης Τρικουνάκης. Ο ίδιος εξηγεί πως και φέτος «παρατηρείται ένα γεγονός που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια που υπάρχει μια ανάπτυξη και μια δυναμική για το προϊόν του αβοκάντο εντείνεται!

Δυστυχώς κάποιοι παραγωγοί κόβουν τον καρπό και τον διαθέτουν στην αγορά, επειδή έχει συμπληρώσει μόνο το απαραίτητο βάρος και τον όγκο όχι όμως τα απαραίτητα λιπαρά και τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά.

Όταν πάρουν οι καταναλωτές το ντόπιο αβοκάντο το Σεπτέμβρη ή ακόμα στις αρχές Οκτωβρίου δεν θα μπορέσουν να το φάνε γιατί δε θα ωριμάσει και αν κάποια στιγμή ωριμάσει δεν θα έχει καμία σχέση με το προϊόν που γνωρίζουν γευστικά και θρεπτικά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το προϊόν μας που είναι άριστο -όταν είναι ώριμο – να δυσφημιστεί και να χάσουμε καταναλωτές».

Κίνδυνος για δυσφήμιση και στο εξωτερικό δεν υπάρχει καθώς στην Ευρώπη γνωρίζουν ότι αυτήν την περίοδο δεν παράγονται ακόμα αβοκάντο στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, ωστόσο υπάρχει θέμα με την εσωτερική αγορά.

Οι λόγοι που ένας παραγωγός προχωράει στην πρώιμη συγκομιδή είναι ως επί το πλείστον οικονομικοί καθώς του το ζητάνε οι πελάτες του και θέλει παράλληλα να εισπράξει χρήματα σε μια δύσκολη εποχή. «Οι συνάδελφοι πρέπει να περιμένουν ως τα μέσα-τέλη Οκτωβρίου όταν το προϊόν τους θα είναι έτοιμο προς διάθεση» λέει ο κ. Τρικουνάκης συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει παραγωγός που δεν γνωρίζει ότι δεν κόβουμε αβοκάντο αρχές και μέσα Σεπτεμβρίου.

Είναι ένα θέμα το οποίο έχει τονιστεί σε ημερίδες, σε σεμινάρια, το έχουμε πει στην τηλεόραση, το έχουν διαβάσει στις εφημερίδες, το κουβεντιάζουν στα καφενεία. Πρέπει να το γνωρίζουν και οι καταναλωτές και να μην μπερδεύουν το ντόπιο με το εισαγωγής αβοκάντο που βλέπουμε στα super market και τα οποία είναι πρώιμες ποικιλίες που έχουν καλλιεργηθεί σε άλλες συνθήκες».

Οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν υπομονή – λέει ο πρόεδρος των παραγωγών – μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όταν ξεκινήσει η διάθεση του ντόπιου αβοκάντο , όταν θα είναι ώριμο και θα έχει την υψηλή διατροφική αξία και τη γεύση που γνωρίζουν καλά.

 πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΤΡΙΣ

Σχόλια