Δημιουργία υπαίθριου πάρκου φυσικής ιστορίας με ελαιόδεντρα στη Βασιλάδα του Δήμου Μεσσήνης

Τη δημιουργία ενός υπαίθριου πάρκου φυσικής ιστορίας, με τα ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών που γλίτωσαν από τη μανία του Ιμπραήμ στη Βασιλάδα,...


Τη δημιουργία ενός υπαίθριου πάρκου φυσικής ιστορίας, με τα ελαιόδεντρα εκατοντάδων ετών που γλίτωσαν από τη μανία του Ιμπραήμ στη Βασιλάδα, επεξεργάζονται ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Μεσσήνης Θανάσης Ψαρούλης, ο οποίος κατάγεται από τη Βασιλάδα και διαμένει στη Σουηδία.

Ήδη οι περίπου 200 υπεραιωνόβιες ελιές έχουν ενταχθεί στις διαδρομές του προγράμματος «Μοριάς ’21» του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και της ΤΕΜΕΣ Α.Ε.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου, πρόκειται για:

“Υπεραιωνόβιες ελιές που άπλωσαν τις ρίζες τους στο πέρασμα των χρόνων γράφοντας ιστορία ζωής, πρόσφεραν και προσφέρουν ακόμα καρπό και λάδι σε γενιές ανθρώπων. Είναι αυτές που γλίτωσαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιμπραήμ Πασά στη Μεσσηνία και στέκονται αγέρωχες στην Τοπική Κοινότητα Βασιλάδας της Δ.Ε. Ανδρούσας του Δήμου Μεσσήνης. Τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος και το μέλος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Μεσσήνης που κατάγεται από τη Βασιλάδα και διαμένει στη Σουηδία Θανάσης Ψαρούλης, επισκέφθηκαν τα χωράφια όπου δεσπόζουν τα ελαιόδεντρα. Περπάτησαν ανάμεσά τους, διαπιστώνοντας ότι συνιστούν ένα πολύτιμο «μουσείο» της φύσης, και συζήτησαν ιδέες και τρόπους που θα μπορούσαν να τα αναδείξουν συνολικά σε ένα υπαίθριο πάρκο φυσικής ιστορίας ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης περισσότερων τουριστών, μαθητών, μελετητών. Μοναδικό χαρακτηριστικό τους, ότι δέντρα με ηλικία εκατοντάδων ετών είναι συγκεντρωμένα σε μια περιοχή. Ήδη το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» και η ΤΕΜΕΣ Α.Ε. με στρατηγικούς εταίρους την Περιφέρεια Πελοποννήσου και δήμους της περιοχής ανέπτυξαν το πρόγραμμα «Μοριάς ‘21», μια πρωτοβουλία που προσκαλεί τους απανταχού Έλληνες ν’ ανταμώσουν φέτος στην Πελοπόννησο, για να ζήσουν την ιστορία του τόπου όπου εδραιώθηκε ο Αγώνας για την Ανεξαρτησία, μέσα από θεματικές διαδρομές και διαδραστικές εμπειρίες. Στο πλαίσιο της παραπάνω πρωτοβουλίας, στο Δήμο Μεσσήνης, σημείο με υπεραιωνόβιες ελιές έχει ενσωματωθεί στις ειδικές διαδρομές του προγράμματος και αναδεικνύεται με ειδική σήμανση”.

Σχόλια