Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Να βρεθεί λύση αξιοποίησης της σουλτανίνας που παραμένει αδιάθετη

ΕΡΩΤΗΣΗ-Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Θέμα: «Να βρεθεί λύση αξιοποίησης της σουλτανίνας που παραμένει αδιάθετη» Η σου...


ΕΡΩΤΗΣΗ-Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: «Να βρεθεί λύση αξιοποίησης της σουλτανίνας που παραμένει αδιάθετη»
Η σουλτανίνα που παράγεται στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, λόγω της κατάστασης στη διεθνή αγορά, δεν μπορεί να διατεθεί με τη μορφή της σταφίδας. Η περσινή μικρή παραγωγή είναι σε μεγάλο ποσοστό αδιάθετη, χωρίς να προβλέπεται τρόπος αξιοποίησης ή απόσυρσης.
 
Μέρος της παραγωγής της σουλτανίνας έχει χρησιμοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια για άλλες χρήσεις (παραγωγή κρασιών βάσης κλπ).

Την φετινή χρονιά υπάρχει έντονος προβληματισμός για την ποσότητα εμπορεύσιμης ποιοτικής σταφίδας Σουλτανίνας μετά τις ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή από τις ακραίες θερμοκρασίες (βρασμένα σταφύλια).

Κατ’ εξαίρεση, και μόνο για την ακραία συνθηκών τρέχουσα χρονιά, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα εναλλακτικής αξιοποίησης των μη εμπορεύσιμων σταφυλιών με ειδική άδεια απόσταξης και μόνο για το 2021.

Δυστυχώς όμως, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των βουλευτών Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, η Κυβέρνηση αδιαφορεί επιδεικτικά απέναντι στα τρέχοντα ζητήματα που ταλανίζουν τον αγροτικό κόσμο του Ηρακλείου. Ιδιαίτερα αδιαφορεί στο ζήτημα που έχει τεθεί από τις αγροτικές ενώσεις και τους παραγωγούς του Ηρακλείου, δηλαδή αυτό του καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών στην Κρήτη, που έχουν επηρεάσει αρνητικά τις περισσότερες καλλιέργειες, επιτείνοντας ιδιαίτερα το ζήτημα των αδιάθετων ποσοτήτων οινοστάφυλων αλλά και τη μη απορρόφηση πολλών τόνων αδιάθετης σταφίδας.

Επειδή, ήδη υπάρχουν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της μη απορρόφησης πολλών τόνων αδιάθετης σταφίδας, για τις οποίες έχετε λάβει γνώση.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός

Προτίθεστε, στο πλαίσιο των εναλλακτικών δυνατοτήτων, να διερευνήσετε και την περίπτωση να δοθεί ειδική άδεια κατ’ εξαίρεση πραγματοποίηση απόσταξης και μόνο για το 2021 για την μη εμπορεύσιμη σουλτανίνα, ώστε να αποτελέσει αυτό μια διέξοδο στη φετινή δύσκολη κατάσταση;

Σε ποιες παρεμβάσεις θα προχωρήσετε προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τόνοι αδιάθετης σταφίδας περσινής εσοδείας;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Βαρδάκης Σωκράτης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Ιωάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Καλαματιανός Διονύσης
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καφαντάρη Χαρούλα
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)
Μάρκου Κωνσταντίνος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σκουρολιάκος Παναγιώτης (Πάνος)
Σπίρτζης Χρήστος
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης

Σχόλια