ΕΡΩΤΗΣΗ -Των: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας & Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργ...
ΕΡΩΤΗΣΗ -Των: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, βουλευτή Λάρισας & Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης
ΠΡΟΣ: Τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: «Ελληνοποιήσεις τουρκικών αλιευμάτων»
Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,
Τον Ιανουάριο του 2021 ο κοινοτικός επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, κ. Βιργίνιους Σινκεβίτσιους, σε απάντηση σχετικής ερωτήσεως Έλληνα Ευρωβουλευτού, απάντησε ότι: «Για τις εισαγωγές των περισσότερων προϊόντων αλιείας απαιτείται πιστοποιητικό αλιευμάτων επικυρωμένο απότο κράτος σημαίας αλιευτικού σκάφους, όπως προβλέπεται στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό υπ’ αρ. 1005/2008 (κανονισμός Παράνομης, Λαθραίας, Άναρχης Αλιείας – Π.Λ.Α.).
Εάν κατά τη διαδικασία αυτή η απάντηση της τρίτης χώρας δεν δίνει ακριβείς πληροφορίες, τα προϊόντα δύνανται να απορριφθούν. Δυνάμει του κανονισμού Π.Λ.Α., εναπόκειται στα οικεία κράτη μέλη της Ε.Ε. να λαμβάνουν τελικές ατομικές αποφάσεις».
Όταν συνετάχθη η ανωτέρω απάντηση, ο αρμόδιος Επίτροπος και η Επιτροπή ήδη είχαν γνώση των πρακτικών των τουρκικών σκαφών, τα οποία αλιεύουν σε ελληνικά ύδατα πέριξ των νησιών του Αιγαίου και είχαν προβεί σε καταδίκη αυτών των παρανόμων ενεργειών. Βάση των στοιχείων της Koytali, Eurostat και Turkstartτου, του 2018, η Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εισαγωγέας τουρκικών αλιευμάτων της Ε.Ε. Κατά δε το 2017, οι εισαγωγές εκ της γείτονος χώρας ανήλθαν στο ποσόν των 32,1 εκ. € και υπερέβησαν τα 67,1 εκ. €, το 2019 (ΑΑΔΕ, 2019).
Κατά τους ειδικούς επί του θέματος, έχει υπολογισθεί ότι, το ήμισυ των τουρκικών αλιευμάτων έχουν αλιευθεί στα ελληνικά χωρικά ύδατα και ακολούθως, εισήχθησαν στην χώρα μας. Το έτος 2020, εισήχθησαν 13.781 τόνοι τουρκικών νωπών ιχθύων, οι οποίοι, εκτελωνιζόμενοι, κυκλοφόρησαν εντός της ελληνικής Επικράτειας και ακολούθως, επαναπροωθήθηκαν ως τουρκικοί ιχθείς σε ευρωπαϊκές χώρες.
Ουσιαστικά, Έλληνες επιχειρηματίες προωθούν τα τουρκικά αλιεύματα σε βάρος των αντίστοιχων ελληνικών, προσπορίζοντας κέρδη. Πλέον αυτών, πωλούνται στην Ευρώπη αδασμολόγητα, κάτι το οποίο δεν ισχύει για τις αντίστροφες εισαγωγές στην Τουρκία. Παραλλήλως, οι ελληνοποιήσεις γίνονται, είτε με την ανάμιξη ελληνικών και τουρκικών αλιευμάτων, είτε με την βάπτιση των τουρκικών σχετικών ως ελληνικών.
Εκ των ανωτέρω, συνάγεται ότι, με την συνέργεια Ελλήνων επιχειρηματιών και την ανοχή του ελληνικού κράτους, η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη τις ευνοϊκές διατάξεις της Ε.Ε., χωρίς να ανήκει σε αυτήν, δεν υπόκειται στους ελέγχους και στην τήρηση των πρωτοκόλλων παραγωγής, που ισχύουν για την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Τονίζουμε ότι, αυτό γίνεται με την ανοχή της χώρας μας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Ποια μέτρα και ποιούς ελέγχους προτίθεσθε να λάβετε για την πιστή εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κανονισμού «Π.Λ.Α. 1005/2008», όσον αφορά στα εισαγόμενα τουρκικά αλιεύματα;
2. Προτίθεσθε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους σε ιχθυοπωλεία και στις κεντρικές αγορές για την αποτροπή περιπτώσεων παρανόμων ελληνοποιήσεων τουρκικών αλιευμάτων;
Θεσσαλονίκη, 03/09/2021
Οι ερωτώντες βουλευτές
ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Σχόλια