Κοντά στους αμπελοκαλλιεργητές ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης

Αμπελοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στο πλαίσιο της επ...


Αμπελοκαλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Προφήτη Ηλία στο Ηράκλειο επισκέφθηκε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών-Ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμο Ιερωνυμάκη.

Μετά την επιτόπια αυτοψία στις καλλιέργειες ενημερώθηκε από τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη και άλλα μέλη της ομάδας Αμπελουργών για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος. Ο παρατεταμένος καύσωνας και οι μεγάλες ζημιές που προκάλεσε στα αμπέλια, οι αδιάθετες ποσότητες σταφίδας, και οι παράνομες ελληνοποιήσεις σταφίδας παραγωγής τρίτων χωρών είναι κάποια από τα προβλήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, που παρακολουθεί πάντα με ιδιαίτερη ευαισθησία τον αμπελοοινικό κλάδο, επισήμανε ότι μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί οι καταγραφές των ζημιών στα αμπέλια από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ ώστε να προχωρήσει άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση, η καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς που έχουν πληγεί.

Ενώ για το μεγάλο πρόβλημα της αδιάθετης σταφίδας δήλωσε ότι στηρίζει απόλυτα την πολύ σωστή πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού για διάθεση σταφίδας στα σχολεία και στα νοσοκομεία της χώρας καθώς η σταφίδα, σύμφωνα με όλες τις μελέτες, αποτελεί μία φυσική υπερτροφή και αν υπάρχουν περαιτέρω αδιάθετες ποσότητες μπορούν να διατεθούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στις δομές προσφύγων.

Παράλληλα, τους ενημέρωσε ότι έχει κάνει προχωρήσει σε σειρά ερωτήσεων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητώντας αυστηρότερους ελέγχους στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων τρίτων χωρών και επιθεωρήσεις στην πηγή της παραγωγής καθώς για την παραγωγή τους χρησιμοποιούνται μη εγκεκριμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση φυτοφάρμακα κάτι που τα καθιστά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία των Ευρωπαίων πολιτών.

Σχόλια