Υπεραξία για παραγωγό και ασφάλεια για τον καταναλωτή φέρνουν τα νέα σήματα ποιότητας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε τα έξι νέα σήματα ποιότητας AGRO, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα. Τα σήματα θα είναι έτοιμα για χρήση από...



Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ παρουσίασε τα έξι νέα σήματα ποιότητας AGRO, την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021 στην Αθήνα. Τα σήματα θα είναι έτοιμα για χρήση από επιχειρήσεις έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Τα έξι νέα σήματα είναι τα εξής:

AGRO 8 για το πιστοποιημένο χοιρινό κρέας: Προδιαγραφές για τη μη χρήση αντιβιοτικών και ορμονών, τη χρήση υγιεινών πρώτων υλών και ζωοτροφών, και τις ορθές μεθόδους εκτροφής, σφαγής και τυποποίησης.

AGRO 9 για προϊόν που παράγεται εντός προστατευόμενης περιοχής NATURA: Η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με τις περισσότερες περιοχές NATURA, οι οποίες έως τώρα ήταν ουσιαστικά εκτός παραγωγικού ιστού. Το πρότυπο αφορά στην παραγωγή προϊόντων στις περιοχές αυτές με φιλοπεριβαλλοντικές μεθόδους και την υιοθέτηση ορθολογικών κανόνων παραγωγής. Στόχος του προτύπου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους.

AGRO 10 για τοπικό – παραδοσιακό προϊόν: Προδιαγραφές για την παραγωγή τοπικών προϊόντων που θα αναδεικνύουν την ελληνική παραγωγή, παράδοση, ιστορία και γαστρονομία. Στόχος είναι μέσω της τυποποίησης να συνδυαστεί ο πρωτογενής τομέας με τις επιχειρήσεις εστίασης και του τουρισμού.

AGRO 11 για κρεοσκευάσματα από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής: Προδιαγραφή για την παραγωγή κρεοσκευασμάτων (π.χ. αλλαντικών) από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής. Τα κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής ήδη πιστοποιούνται από τον ΕΛΓΟ, οπότε το πρότυπο αυτό αφορά αντίστοιχες προδιαγραφές για προϊόντα επεξεργασίας που εντάσσονται στην απαιτήσεις για τη συνέχεια της αλυσίδας παραγωγής.

AGRO 12 για πιστοποιημένο ψάρι λιμνοθάλασσας και ιχθυοκαλλιέργειας: Προδιαγραφές για προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, που θα εστιάζουν στην ποιότητα των χρησιμοποιούμενων ιχθυοτροφών, τον αποκλεισμό χρήσης ορμονών και αντιβιοτικών και τις ορθές συνθήκες εκτροφής των ψαριών.

AGRO 2-5 για μεταποιημένα προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης: Η εκπόνηση του προτύπου αυτού αφορά τα μεταποιημένα φυτικά προϊόντα. Έτσι, η πιστοποίηση των ορθών πρακτικών καλλιέργειας (AGRO 2-1 και 2-2) θα συνεχιστεί στη διαδικασία της μεταποίησης, πιστοποιώντας για πρώτη φορά Ελληνικά τρόφιμα ως προϊόντα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Με τον τρόπο αυτό, θα αποφεύγεται η επιμόλυνση και υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης σε όλη την παραγωγική διαδικασία και τους χειρισμούς των επιχειρήσεων.



Σχόλια