Σίμος Κεδίκογλου: Ταχύτατη η υλοποίηση των μέτρων στήριξης των ρητινοπαραγωγών & μελισσοκόμων των πυρόπληκτων περιοχών της Βόρειας Εύβοιας

Τα μέτρα στήριξης των ρητινοπαραγωγών και μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας αποτέλεσαν αντικείμενο των διαδοχικών τηλεδιασκέψεων, που είχε ο ...


Τα μέτρα στήριξης των ρητινοπαραγωγών και μελισσοκόμων της Βόρειας Εύβοιας αποτέλεσαν αντικείμενο των διαδοχικών τηλεδιασκέψεων, που είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ κ. Σίμος Κεδίκογλου σήμερα, 17 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Τριαντόπουλου Χρήστου, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού και των Αντιπεριφερειαρχών Π.Ε Ευβοίας κ.κ Δημήτρη Βουρδάνου, Γιώργου Κελαϊδίτη, του Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Κοντζιά Γιάννη, του Δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργου Τσαπουρνιώτη και εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων.

Συγκεκριμένα, εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών και μελισσοκόμων, των οποίων η παραγωγική διαδικασία επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.  

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κεδίκογλου ευχαρίστησε θερμά τον κ. Τριαντόπουλο για τη συνεργασία, την επεξεργασία και τη διεξοδική ανάλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που ζουν από το δάσος, στοχεύοντας στη διαμόρφωση των τελικών μέτρων. Παράλληλα, όλοι οι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχύτατη υλοποίηση και πληρότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων. Όπως επισημάνθηκε, για τους ρητινοκαλλιεργητές τα μέτρα έχουν ορίζοντα 15ετίας, θα καταβληθούν αποζημιώσεις συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, οι ρητινοκαλλιεργητές θα απασχοληθούν επί τρία χρόνια στα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα και εν συνεχεία θα εγγραφούν για επτά χρόνια στον ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά, το διευρυμένο πλέγμα στήριξης για τους ρητινοκαλλιεργητές μέλη των συνεταιρισμών των Δήμων Μαντουδίου – Λίμνης – Αγ. Άννας, Ιστιαίας – Αιδηψού κινείται στους εξής άξονες:

1ον. Η κατά προτεραιότητα συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών σε όλα τα έργα και τις παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής προστασίας και πρόληψης των πυρόπληκτων περιοχών.

2ον. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ρητινοκαλλιεργητών.

3ον. Το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοκαλλιεργητών των πυρόπληκτων περιοχών.

4ον. Στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Ακολούθως παρουσιάστηκε η δέσμη μέτρων στήριξης των μελισσοκόμων πυρόπληκτων περιοχώ, τα οποία ιεραρχούνται ως εξής:

1ον. Άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ.

2ον. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη λόγω αναγκαστικής μεταφοράς.

3ον. Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και των απωλειών μετακινούμενων μελισσοκόμων

4ον. Επιχορήγηση των μελισσοκόμων για την απώλεια εξοπλισμού, πρώτων υλών και μέσων παραγωγής από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις.

5ον. Ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας.

6ον. Παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο.

7ον. Συμβολαιακή Μελισσοκομία για τις πυρόπληκτες περιοχές.

8ον. Δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές.

9ον. Φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας κατά την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές.

10ον. Επιδότηση στοχευμένων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη νομαδική μελισσοκομία.

11ον. Δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την αποκατάσταση των μελισσιών με την ένταξή τους στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.

12ον. Δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Υπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με τη συμμετοχή των αρμοδίων φορέων, αλλά και παραγωγών και ειδικών, δρομολογείται η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα – με την έδρα των εργασιών της την Εύβοια.

 

Σχόλια