“Κρητών Ένωση” για το κρητικό ελαιόλαδο – Θέμα ημερών η ίδρυση του παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα

  Ένα όραμα δεκαετιών για τους συνεταιριστές της Κρήτης παίρνει επιτέλους «σαρκα και οστά». Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσημη ανακ...

  Ένα όραμα δεκαετιών για τους συνεταιριστές της Κρήτης παίρνει επιτέλους «σαρκα και οστά». Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση της ίδρυσης του παγκρήτιου συνεταιριστικού φορέα τυποποίησης και διακίνησης του έξτρα παρθένου κρητικού ελαιολάδου, με τη συγκρότηση της πρώτης προσωρινής εννιαμελούς διοίκησής του.


 

Όπως ανακοίνωσε, μιλώντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, Σταύρος Γαβαλάς, μέχρι το τέλος της εβδομάδας που έρχεται η ίδρυση του φορέα θα είναι γεγονός. Με την έμπλεη συμβολισμού επωνυμία «Κρητών Ένωση» και με έδρα μισθωμένα γραφεία στη Βιομηχανική Περιοχή του Ηρακλείου, ο φορέας, έστω και με καθυστέρηση αρκετών μηνών, έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση και, σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, θα είναι σε θέση πριν από την έναρξη της φετινής ελαιοκομικής περιόδου να ανακοινώσει τιμές, να αγοράσει, τυποποιήσει και διαθέσει στην αγορά τις πρώτες ποσότητες ελαιολάδου, που, σε πρώτη φάση, εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσουν τους πεντακόσιους τόνους. 

« Η αλλαγή που όλοι οραματιζόμαστε στην αγορά ελαιολάδου δε μπορεί να έρθει από τη μια μέρα στην άλλη. Το μεγάλο βήμα έγινε, όμως, οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται χρόνος για να μπορέσει ο φορέας να σταθεί γερά στα πόδια του, να αναπτυχθεί και να είναι σε θέση να ασκήσει πολιτική στην αγορά του ελαιολάδου, όχι μόνο με την ανακοίνωση τιμών και την τυποποίηση του προϊόντος, αλλά και στον τομέα της καθοδήγησης και οργάνωσης της παραγωγής. Στόχος είναι να έχουμε ένα εξαιρετικής ποιότητας προϊόν και τον παραγωγό να εισπράττει το εισόδημα που πραγματικά του αξίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου.


Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το business plan του φορέα, σε βάθος πενταετίας θα μπορεί να τυποποιεί και να διαθέτει στην αγορά πέντε έως επτά χιλιάδες τόνους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Ελαιόλαδο ΠΓΕ

Η ίδρυση του φορέα έρχεται σε μία ευνοϊκή συγκυρία, δεδομένου ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την χορήγηση αναγνώρισης του κρητικού ελαιολάδου ως προϊόντος με Προστασία Γεωγραφικής Ένδειξης. Σύμφωνα με τον κ. Γαβαλά, η διαδικασία αναμένεται να «τρέξει» χωρίς προβλήματα και να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Έτσι, ο νεοσύστατος φορέας, όπως και οι υπόλοιποι τυποποιητές στην Κρήτη θα μπορούν υπό προϋποθέσεις να κάνουν χρήση της ένδειξης ΠΓΕ.

Το ελαιόλαδο που θα παραλαμβάνει ο φορέας θα τυποποιείται στις εγκαταστάσεις που έχουν στην κατοχή τους οι συμμετέχουσες συνεταιριστικές οργανώσεις και θα διατίθεται υπό μία ετικέτα, το όνομα της οποίας, όπως ανέφερε ο κ. Γαβαλάς, δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Σημειώνεται ότι είναι σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη της Ένωσης Ηρακλείου με ιδιώτη τυποποιητή για την ανάκτηση του τυποποιητηρίου και του brand του ελαιολάδου «Κνωσός», τα οποία είχαν παραχωρηθεί στον επιχειρηματία στο πλαίσιο οικονομικής συμφωνίας που είχε συναφθεί από την προηγούμενη διοίκηση της οργάνωσης.

Η προσωρινή διοίκηση

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσωρινή σύνθεση της εννιαμελούς διοίκησης θα αποτελείται από τους προέδρους των ισάριθμων συνεταιριστικών οργανώσουν που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Συγκεκριμένα, από την Ένωση Ηρακλείου αναμένεται να συμμετάσχει ο Σταύρος Γαβαλάς, από την Ένωση Πεζών ο Μανόλης Μπέρκης, από την Ένωση Μεσαράς ο Νίκος Ζαχαριουδάκης, από την Ένωση Ρεθύμνου ο Γιάννης Γλεντζάκης, από την Ένωση Μυλοποτάμου ο Μανόλης Κουγιουμπτζής, από την Ένωση Μεραμβέλλου ο Νίκος Ζαχαριάδης, από την Ένωση Ιεράπετρας ο Χαράλαμπος Δραγασάκης, από την Ένωση Χανίων ο Χαρίλαος Βλαζάκης και από τον Αγροτικό Σύλλογο Γραμβούσας ο Βασίλης Κουτσαυτάκης.


Διευθύνουσα σύμβουλος του φορέα θα είναι η πρώην αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Θεανώ Βρέντζου.

 πηγή:ertnews.gr

Σχόλια