Παρέμβαση ΚΙΝΑΛ για τον πρωτογενή τομέα: «Γονατίζει» τους αγρότες η αύξηση του κόστους ενέργειας στην παραγωγή

Απαιτούνται άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία. Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς...


Απαιτούνται άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία. Με κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, ζητείται η άμεση λήψη μέτρων για την μείωση του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα και την εφαρμογή μειωμένου ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι το κόστος ενέργειας και ειδικά το κόστος του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας επηρεάζουν αρνητικά την ανάπτυξη και εξέλιξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας, κατατάσσοντας την σε αυτές με τα υψηλότερα κόστη καλλιέργειας και παραγωγής αγροτικών προϊόντων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η Οδηγία 2003/96/ΕΚ επιτρέπει σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ να θεσπίσει μηδενικά ή ελάχιστα επίπεδα φορολογίας στα ενεργειακά προϊόντα και την ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούνται στη γεωργία, την κτηνοτροφία και τη δασοκομία, την οποία μάλιστα, άλλες ομοειδής χώρες παραγωγικά την έχουν αξιοποιήσει, με αποτέλεσμα την εφαρμογή π.χ. της παροχής αγροτικού πετρελαίου με ελάχιστο ειδικό φόρο (φθηνότερο). 

Αντιθέτως, η Ελλάδα αγνοεί την εν λόγω δυνατότητα και παραμένει μέσα στις δέκα χώρες με τις πιο υψηλές τιμές πώλησης πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα σε όλους του κλάδους του πρωτογενή τομέα να δημιουργείται τεράστια οικονομική επιβάρυνση, καθιστώντας μη ανταγωνιστικά τα Ελληνικά προϊόντα και οδεύοντας χονδρεμπόρους και καταναλωτές να αναζητήσουν οικονομικότερα προϊόντα από άλλες χώρες.

 Κατόπιν αυτών, καλούνται οι αρμόδιοι υπουργοί να λάβουν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους ενέργειας στον πρωτογενή τομέα αλλά και να θέσουν σε εφαρμογή τον μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο ή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

Σχόλια