Οι εργαζόμενοι του ΕΛΓΑ απαντούν στον Αν. Λυκουρέντζο για καθυστερήσεις σε εκτιμήσεις

Στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την πρόσφατη τοποθέτησή του με την οποία επέρριπτε ευθύνες στον τοπικό ΕΛΓΑ Λάρισας για κα...


Στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, για την πρόσφατη τοποθέτησή του με την οποία επέρριπτε ευθύνες στον τοπικό ΕΛΓΑ Λάρισας για καθυστερήσεις στις εκτιμήσεις των ζημιών σε αγροτικές καλλιέργειες από την ανεμοθύελλα και τη χαλαζόπτωση της 11ης Αυγούστου όπως και την καθυστέρηση των πορισμάτων, απαντά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ. Συγκεκριμένα αναφέρει:
  • Οι συνάδελφοι εκτιμητές του Υποκ/τος Λάρισας κατάφεραν εν μέσω της πανδημίας Covid – 19 να ολοκληρώσουν το ογκωδέστατο εκτιμητικό έργο από τις ζημιές που προκάλεσε ο μεσογειακός κυκλώνας Ιανός, εντός του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου που είχε θέσει η Διοίκηση του Οργανισμού (εντός τριών 3 μηνών).
  • Οι συνάδελφοι εκτιμητές του Υποκ/τος Λάρισας έχουν ολοκληρώσει το εκτιμητικό έργο που άφησαν οι αλλεπάλληλοι παγετοί του 2021 και εκτιμούν τις ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις, τους καύσωνες ακόμα και τη πρόσφατη ανεμοθύελλα της 26/8/2021. Ποια είναι η καθυστέρηση άραγε η οποία παρατηρείται; (Για το 2021 και μέχρι στιγμής ο αριθμός αναγγελιών φυτικού είναι 2177 και δηλώσεων 26794, πέραν των υποχρεώσεων στις Κ.Ο.Ε.).
  • Οι συνάδελφοι εκτιμητές του Υποκ/τος Λάρισας έχουν ήδη  ξεκινήσει  τη συγγραφή των πορισμάτων παγετού, εν μέσω εκτιμήσεων και συνεχίζουν απασχολούμενοι για τη συγγραφή αυτών  κατά κύριο λόγο εκτός ωραρίου στα σπίτια τους. Ποια είναι άραγε η καθυστέρηση η οποία παρατηρείται;
  • Ο ΕΛ.Γ.Α. και οι συνάδελφοι εκτιμητές σε όλες αυτές τις περιπτώσεις λειτούργησαν, λειτουργούν και θα λειτουργούν με βάση τους κανόνες εκτίμησης, το θεσμικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει του ΕΛ.Γ.Α., σεβόμενοι το μόχθο του Έλληνα αγρότη.
  • Ποια είναι άραγε η ανταπόκριση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. σε θέματα στήριξης του μηχανισμού του Υποκαταστήματος, όταν από τον Μάρτιο του 2021 έχουν ζητηθεί 65 επιπλέον άτομα για την αντιμετώπιση του τότε εκτιμητικού έργου που είχε διαμορφωθεί και καταλήξαμε τον Σεπτέμβριο του 2021 να υπάρχουν 51 συμβασιούχοι γεωπόνοι. Συμπληρωματικά  επισημαίνεται ότι το Υποκατάστημα είχε  διαθέσει από την αρχή του έτους 10 μόνιμους έμπειρους συναδέλφους από τους συνολικά 32 που υπηρετούν στο Υποκ/μα Λάρισας,  για τη συγκρότηση επιτροπών της Κρατικής Αρωγής στη Περιφέρεια Θεσσαλίας, οι οποίοι  επέστρεψαν στα μέσα Ιουλίου  2021 στην έδρα τους   .
  • Είμαστε βέβαιοι ότι οι αγρότες αντιλαμβάνονται τα προβλήματα και τις τυχόν δυσλειτουργίες που υπάρχουν στη λειτουργία του συστήματος, μιας και σε καθημερινή βάση κάτω από αντίξοες κλιματικές συνθήκες μοιράζονται μαζί μας τον κόπο, τον πόνο και την αγωνία τους για το αύριο, προσπαθώντας να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες και τα προβλήματα που προκάλεσαν στις καλλιέργειές τους οι μεγάλες ζημιές.
  • Ποια είναι άραγε η οικονομική στήριξη του γεωτεχνικού προσωπικού; Οι εργαζόμενοι δεν περιμένουν τα ψίχουλα της κυβέρνησης για να παράξουν έργο. Είναι αυτοί που στηρίζουν τον ΕΛ.Γ.Α. για 30 και πλέον χρόνια.
  • Η Διοίκηση και το Δ.Σ. ΕΛ.Γ.Α. οφείλουν υπηρετώντας, όπως και οι εργαζόμενοι, τον ίδιο στόχο, για δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, να βελτιώνει τους όρους ασφάλισης των αγροτών και τις συνθήκες εργασίας και αμοιβής   των εργαζομένων, καθώς και τις οικονομικές δυνατότητες του Οργανισμού.
  • Η Διοίκηση του Οργανισμού, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Κυβέρνηση να πάρουν τις πρωτοβουλίες εκείνες  που θα συμβάλλουν στη βελτίωση του Γεωργοαφαλιστικού συστήματος της χώρας και στη πρόσληψη τακτικού προσωπικού  στον ΕΛ.Γ.Α.  για την στελέχωση των υπηρεσιών του. Επισημαίνεται ότι με την κινητικότητα, τις συνταξιοδοτήσεις κλπ  τα τελευταία δύο χρόνια το προσωπικό του Οργανισμού μειώθηκε κατά 20% περίπου, πλέον της μεγάλης μείωσής του το 2011.
  • Διεθνής Οργανισμός αναφέρει μεταξύ άλλων για τον ΕΛΓΑ: σχεδόν ολοκληρωτική κάλυψη με σχετικά χαμηλά ασφάλιστρα, δυνατή γνώση και εμπειρία των θεμάτων από τον ΕΛΓΑ, ορθή συμπληρωματική κάλυψη μεταξύ ασφάλισης και ΚΟΕ, η υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ είναι ένα καλό μέσο για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της δυσμενούς επιλογής (αντεπιλογή σε βάρος του ασφαλιστικού οργανισμού).

Καλούμε τους εργαζομένους να σταθούν ανυποχώρητοι, περιφρουρώντας την αξιοπρέπεια τους και την επιστημονική τους υπόσταση  και να συνεχίζουν να παρέχουν το έργο στήριξης των πληγέντων παραγωγών της χώρας.


     Ο Πρόεδρος                                                                 Ο Γεν. γραμματέας

ΚΑΦΕΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                              ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

 πηγή:ertnews.gr

Σχόλια