Γιώργος Λαμπρούλης: Διαιωνίζει η κυβέρνηση τα χαράτσια στους κτηνοτρόφους

«Να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για τις τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση των βιοπαλ...


«Να τοποθετηθεί η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα για τις τρεις τροπολογίες που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για την πραγματική ανακούφιση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων» ζήτησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ, μιλώντας χθες στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Υπενθυμίζεται πως οι τροπολογίες του ΚΚΕ αφορούν την επιστροφή ΕΦΚ αγροτικού πετρελαίου, την επιδότηση και κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο αγροτικό ρεύμα και μηδενικό ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, εργαλεία και μηχανήματα.


Χαρακτήρισε «εμπαιγμό τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, που αφορά ελάχιστους αγρότες και είναι μόλις 50 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας πως η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού στη Λάρισα, τον Μάη του 2019, ήταν μόνο για τα «ψηφαλάκια». 

Καταγγέλλοντας μάλιστα την κυβέρνηση και τη μόνιμη επωδό της για τις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας όταν αφορά εργαζόμενους και αγρότες, υπενθύμισε πως «δεν ισχύει το ίδιο για τους εφοπλιστές, τους ξενοδόχους και τους μεγαλέμπορους που κάθε χρόνο παίρνουν πάνω από 350 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή φόρου καυσίμων και αφορολόγητο πετρέλαιο».

Όσον αφορά το νομοσχέδιο για τη χωροθέτηση και την αδειοδότηση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, επισήμανε ότι «διαιωνίζει τα χαράτσια για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους, ενώ έρχεται να ρυθμίσει και τα εκκρεμή ζητήματα για τη χρήση γης προς όφελος των μονοπωλίων. Έρχεται μάλιστα σε μια περίοδο, πρόσθεσε, που οξύνονται παραπέρα τα προβλήματα αγροτών και κτηνοτρόφων με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τις ανατιμήσεις στο ρεύμα και το πετρέλαιο θέρμανσης».

Σημείωσε πως «οι διατάξεις του νομοσχεδίου αναγκάζουν τους κτηνοτρόφους να συγκεντρώνουν μία στοίβα δικαιολογητικά και μελέτες για να πάρουν άδεια λειτουργίας στα μαντριά τους, ενώ τα έργα υποδομής από πλευράς πολιτείας είναι ανεπαρκή, όπως ηλεκτροδότηση, οδικό δίκτυο κλπ».

 Επισήμανε ότι το ΚΚΕ έχει προτείνει η αδειοδότηση να γίνεται με μία αίτηση και μια υπεύθυνη δήλωση και, μάλιστα, ζήτησε η διαδικασία να έχει αναδρομική ισχύ ώστε να ενταχθούν και οι κτηνοτρόφοι των οποίων τα μαντριά καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού για να αποζημιωθούν. 

«Αυτό θα ήταν μία πραγματική ανακούφιση για τους βιοπαλαιστές κτηνοτρόφους», επισήμανε ο Γ. Λαμπρούλης. Κατήγγειλε επίσης «τις αρνητικές επιπτώσεις από την αναδρομική ισχύ της Υπουργικής Απόφασης για τα βοσκοτόπια που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της φετινής ενίσχυσης κατά 10% λιγότερο σε σχέση με πέρυσι, παρότι αυτά τα χρήματα τα έχουν ανάγκη οι αγρότες, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, με την εκτόξευση του κόστους παραγωγής, αλλά και την ακρίβεια».

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο Γ. Λαμπρούλης ζήτησε την απόσυρση παραγράφου στην τροπολογία που κατατέθηκε χθες και αφορά «την εκ του πονηρού εξίσωση των πτυχίων ιδιωτικών κολλεγίων με εκείνα των ΑΕΙ για την άσκηση επαγγέλματος του γεωπόνου. Επισήμανε ότι η διάταξη ουσιαστικά εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα της τριετούς φοίτησης σε κολλέγια με τα πέντε χρόνια που ισχύουν στα Πανεπιστήμια».

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια