Τι είναι και πώς να περιορίσετε την παραπλάνηση των μελισσών

Μείωση των αποδόσεων δημιουργεί ανάμεσα σε άλλα η παραπλάνηση των μελισσών. Παραπλάνηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι μέλισσες μιας κυ...


Μείωση των αποδόσεων δημιουργεί ανάμεσα σε άλλα η παραπλάνηση των μελισσών. Παραπλάνηση είναι το φαινόμενο κατά το οποίο οι μέλισσες μιας κυψέλης χάνουν τον προσανατολισμό τους και μπαίνουν ή προσπαθούν να μπουν σε μια ξένη κυψέλη.

Οι μέλισσες χάνουν τον προσανατολισμό τους όταν έχουν τοποθετηθεί οι κυψέλες σε μια σειρά, έχουν βαφτεί όλες με το ίδιο χρώμα, είναι προσανατολισμένες όλες σε μια κατεύθυνση και γύρω τους δεν υπάρχουν ορόσημα όπως δέντρα, θάμνοι κ.τ.λ. για να κατευθύνονται σωστά.
Προβλήματα που δημιουργεί η παραπλάνηση

α. Μεταδίδονται ασθένειες από μελίσσι σε μελίσσι

β. Δημιουργείτε ανομοιομορφία στα μελίσσια, με αποτέλεσμα ο μελισσοκόμος να διαθέτει περισσότερο χρόνο εργασίας αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής του

γ. Μειώνονται οι αποδόσεις κατά περίπου 20%

δ. Δημιουργείτε εικονική κατάσταση στο μελισσοκομείο που οδηγεί σε λάθη, όταν επιλέγονται μελίσσια στα διάφορα προγράμματα επιλογής.

ε. Θανατώνονται οι βασίλισσες

στ. Δημιουργούνται προβλήματα σμηνουργίας στα δυνατά μελίσσια.
Πώς θα περιορίσετε την παραπλάνηση

Το φαινόμενο της παραπλάνησης μειώνεται όταν τα μελίσσια τοποθετούνται ακανόνιστα, με την είσοδό τους να βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση ή σε ομάδες σε σχήμα U, V, O.
Επίσης το βάψιμο των εισόδων ή των κυψελών με διαφορετικά χρώματα, τα οποία μπορεί να διακρίνει η μέλισσα (μπλε, κίτρινο, άσπρο, πράσινο, καθώς και η τοποθέτηση των κυψελών κοντά σε διακριτικά σημεία περιορίζει σημαντικά την παραπλάνηση.


πηγή: in.gr

Σχόλια