Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει νέα παρέμβαση σχετικά με τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στον αγροτικό τομέα

Σύμφωνα με πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας παρέμβασης για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η οποία θα επι...


Σύμφωνα με πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας παρέμβασης για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, η οποία θα επικεντρώνεται στον γεωργικό τομέα – σε συνδυασμό με μια παρέμβαση για την ενεργειακή κρίση.

Ερωτηθείς από τη EURACTIV αν η Επιτροπή θα υποβάλει παρέμβαση ειδικά για τον γεωργικό τομέα και τις τιμές της ενέργειας, εκπρόσωπος της ΕΕ αρνήθηκε να απαντήσει άμεσα. Αντ’ αυτού επανέλαβε ότι η Επιτροπή θα εγκρίνει παρέμβαση για τις τιμές της ενέργειας την επόμενη εβδομάδα, η οποία θα περιλαμβάνει τις «επιπτώσεις στους αγρότες, τις εισαγωγές και τις τιμές των τροφίμων και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων».

Ωστόσο, πηγή της ΕΕ επιβεβαίωσε τις υποψίες ότι μια δεύτερη, ξεχωριστή παρέμβαση, που θα εστιάζει ειδικά στη γεωργία, είναι μια ιδέα που εξετάζεται επί του παρόντος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Υπάρχουν σκέψεις για ξεχωριστή παρέμβαση», δήλωσε η πηγή στη EURACTIV, προσθέτοντας ότι δεν έχουν περισσότερες λεπτομέρειες προς το παρόν.

Η πηγή επεσήμανε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη δεσμευτεί να ενισχύσει το πλαίσιο της ΕΕ για την επισιτιστική ασφάλεια ως συνέχεια της ανακοίνωσης σχετικά με το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

«Έχουμε πλέον συμφωνήσει σχετικά με τη σύνθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων που θα ηγηθεί των σχεδίων μας για την καλύτερη προστασία της επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε η πηγή. Πρόσθεσε ότι η πρώτη συνεδρίαση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί «άμεσα, πιθανότατα μόλις την επόμενη εβδομάδα».

Η ενεργοποίηση των εργαλείων παρακολούθησης κρίσεων, ιδίως του ευρωπαϊκού μηχανισμού ετοιμότητας και αντιμετώπισης κρίσεων για την επισιτιστική ασφάλεια που έχει δημιουργήσει η Επιτροπή, συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Γεωργίας την Τετάρτη (2 Μαρτίου) σε έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια της είδησης ότι αρκετές βασικές αναφορές στον τομέα της γεωργίας φαίνεται να μην έχουν γίνει αποδεκτές μεταξύ μιας προηγούμενης έκδοσης του σχεδίου πρότασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΕ για την παρέμβαση σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και ενός δεύτερου σχεδίου, το οποίο περιήλθε στην κατοχή της EURACTIV στις 2 Μαρτίου.

Οι παραλείψεις αυτές ενισχύουν την ιδέα ότι ορισμένα μέρη θα μπορούσαν να αφαιρεθούν και να συμπεριληφθούν σε μια ειδική παρέμβαση που θα εστιάζει στον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στον γεωργικό τομέα.

Δεδομένων των επιπτώσεων του σημερινού πολέμου στην Ουκρανία στην ΕΕ, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το έγγραφο, το οποίο αναμένεται να δημοσιευθεί στις 8 Μαρτίου μετά από μικρή καθυστέρηση, έχει υποστεί αρκετές αλλαγές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ το πρώτο σχέδιο περιείχε 16 αναφορές στα «τρόφιμα» και 11 αναφορές στον όρο «γεωργία», η νεότερη έκδοση περιέχει μόνο πέντε και εννέα αναφορές, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, ένα σημείο σχετικά με τα μέτρα για τη γεωργική αγορά έχει αντικατασταθεί από ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τη διασφάλιση της ελάχιστης ποσότητας αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Αυτό σημαίνει ότι η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χαρτογραφήσει τους κινδύνους και τα τρωτά σημεία της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων της ΕΕ και των κρίσιμων υποδομών της, την οποία επρόκειτο να ακολουθήσει αξιολόγηση στο πλαίσιο της ομάδας εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στα τρόφιμα, έχει καταργηθεί.

Εν τω μεταξύ, η αναφορά σε μια ειδική παρέμβαση για τη γεωργία, τις τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών που είχε προγραμματιστεί για τον Μάρτιο του 2022 έχει επίσης εξαφανιστεί, όπως και η αναφορά στην «ανοικτή στρατηγική αυτονομία» στον τομέα.

Ωστόσο, μια αναφορά σε πρόταση που προβλέπει να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να χορηγούν ενισχύσεις για τη χρήση λιγότερο συμβατικών λιπασμάτων, τα οποία σήμερα επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξημένες τιμές του φυσικού αερίου, συμπεριλαμβάνεται και πάλι.

Ομοίως, παραμένει το αίτημα προς τα κράτη μέλη να διοχετεύσουν χρηματοδότηση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) προς την παραγωγή βιοαερίου.

Το νέο σχέδιο προτείνει επίσης ένα νέο πιλοτικό σχέδιο για να καταδειχθεί πώς η χρηματοδότηση της ΚΑΠ μπορεί να στηρίξει την παραγωγή βιοαερίου σε αγροτικές περιοχές και να προωθήσει τις ευκαιρίες του τομέα του βιοαερίου για τους γεωργούς της ΕΕ.

Από Natasha Foote | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

Σχόλια