Προσδοκίες κτηνοτρόφων για τις σφαγές το Πάσχα

Σ' έναν τιτάνιο αγώνα επιδίδονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν σωστά τα αμνοερίφιά τους, ενόψει της πασχαλινής αγοράς, καθώς τ...


Σ' έναν τιτάνιο αγώνα επιδίδονται οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι για να ταΐσουν σωστά τα αμνοερίφιά τους, ενόψει της πασχαλινής αγοράς, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης ζωοτροφών έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις.

Βασικός στόχος των κτηνοτρόφων είναι να εξασφαλίσουν τροφή στα αρνιά, ώστε αυτά να οδηγηθούν στα σφαγεία σε μία καλή κατάσταση, αν και φαίνεται ότι λίγα θα πιάσουν τα 10 με 12 κιλά, που συνήθως αναζητά η ελληνική αγορά. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, Γιάννη Γκουρομπίνο, «η κατάσταση με τις ζωοτροφές και ιδιαίτερα με το καλαμπόκι, που αποτελεί το βασικό συστατικό στο σιτηρέσιο, έχει ξεφύγει. Καθημερινά ακούμε με τρόμο το ράλι τιμών που διαμορφώνεται στην αγορά του καλαμποκιού και δεν ξέρουμε σε ποια τιμή θα το αγοράσουμε. Αν αυτήν τη στιγμή το καλαμπόκι πωλείται 38 λεπτά το κιλό με το περσινό τιμολόγιο παραγωγής, του χρόνου τι θα γίνει;» αναρωτιέται ο κτηνοτρόφος από το Βλαχογιάννι Ελασσόνας.

Ο κ. Γκουρομπίνος αναφέρει ότι: 

«κάποιοι κτηνοτρόφοι καλλιεργούν οι ίδιοι ζωοτροφές (καλαμπόκι, τριφύλλι), προκειμένου να εξασφαλίσουν από μόνοι τους τη σίτιση των ζώων, ενώ υπάρχει διάθεση για ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες από τη νέα χρονιά. Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα η κατάσταση, αυτό όμως που μας προβληματίζει είναι το αυξημένο ενεργειακό κοστολόγιο. Δεν γνωρίζω με τι οικονομικές δυνατότητες θα μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε περισσότερες ποσότητες καλαμποκιού. Γι' αυτό έχουμε προτείνει στην Πολιτεία να προχωρήσει σε αύξηση του ποσού της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι, αλλά και επιδότησης στα αζωτούχα λιπάσματα που χρησιμοποιούμε για τα κτηνοτροφικά φυτά, τα οποία χρειάζονται για τη χλωρή βόσκηση» δηλώνει ο Θεσσαλός κτηνοτρόφος. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, «ήδη η αγορά αναζητά με παραγγελίες μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων. Κάποιοι έμποροι που είχαν τη δυνατότητα για πάχυνση προχώρησαν σε αγορές αμνοεριφίων, μικρών κιλών, εκμεταλλευόμενοι την αδυναμία του κτηνοτρόφου να τα συντηρήσει. Αυτήν τη στιγμή σφάζουμε με 5 ευρώ το κιλό, αλλά στόχος μας είναι τα 7,50 ευρώ το κιλό, που πληρωθήκαμε πέρυσι και γιατί όχι και λίγο παραπάνω, ιδιαίτερα ενόψει των εξαγωγών που θα πραγματοποιηθούν για το καθολικό Πάσχα.

Τέλος, οι Θεσσαλοί κτηνοτρόφοι ζητούν επιτακτικά από την Ελληνική Πολιτεία να προχωρήσει σε αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα για να αποφευχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων. 

«Είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν εισαγωγές. Το ζήτημα είναι να μην έχουμε ελληνοποιήσεις. Πέρυσι οι έλεγχοι απέδωσαν και γι' αυτό απολαύσαμε καλές τιμές. Φέτος που τα περιθώρια κέρδους είναι ελάχιστα, θεωρούμε επιβεβλημένη την τήρηση της νομοθεσίας» καταλήγει ο κ. Γκουρομπίνος.

ΠΗΓΉ:eleftheria.gr

Σχόλια