Οι επιστήμονες θα ενημερωθούν από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας για την πορεία των έργων αλλά και από τοπικούς φορείς για ...
Οι επιστήμονες θα ενημερωθούν από την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας για την πορεία των έργων αλλά και από τοπικούς φορείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι.
Θα ταξιδέψουν από πολύ μακριά και θα παραμερίσουν για λίγο τις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, με στόχο να βρεθούν στη Βόρεια Εύβοια και να ανακαλύψουν ιδίοις όμμασι τη νέα πραγματικότητα για τον πυρόπληκτο τόπο.
Ένα εξαήμερο, διεπιστημονικό, brainstorming για «καλό σκοπό» ετοιμάζει το Ινστιτούτο για την Προώθηση της Έρευνας και της Εκπαίδευσης Τεχνών, Επιστημών και Τεχνολογίας (ARISTEia) των ΗΠΑ από κοινού με την Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, στην οποία προΐσταται ο κ. Σταύρος Μπένος.
«Ο διεπιστημονικός διάλογος αποτελεί πλέον μονόδρομο για την εξεύρεση λύσεων σε πολύπλοκα προβλήματα», αναφέρει στην «Κ» ο κ. Κωνσταντίνος Δροσάτος, καθηγητής Φαρμακολογίας και Συστημικής Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι και αντιπρόεδρος της ARISTEiA. «Είναι καθήκον μας, λοιπόν, να εξασκηθούμε και να μυήσουμε σε αυτόν τη νεότερη γενιά», επισημαίνει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «στην εξεύρεση βιώσιμων περιβαλλοντικών μοντέλων είναι απαραίτητη η συμβολή πολλών επιστημονικών κλάδων, όπως η ιατρική, τα οικονομικά, η νομική και οι κοινωνικές επιστήμες».
Τα μέλη του Ινστιτούτου σχεδίαζαν κάποιο πρόγραμμα με αυτή τη στόχευση. «Τότε, όμως, ενημερώθηκα για την προσπάθεια αναγέννησης της Βόρειας Εύβοιας, που απαιτεί τη συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων και αποτελεί εξάσκηση στην πράξη», σημειώνει ο κ. Δροσάτος, που κατάγεται από την Εύβοια.
Η ιδέα βρήκε ευήκοα ώτα στην Επιτροπή που ενέταξε το 1ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο για την Περιβαλλοντική Κρίση στα προγράμματα «Φωτοδότες», τα εμβληματικά προγράμματα στα οποία θα στηριχθεί η ανασυγκρότηση.
Οι συμμετέχοντες, που θα μένουν στα Λουτρά Αιδηψού, θα παρακολουθούν το πρωί διαλέξεις από καταξιωμένους καθηγητές διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και το απόγευμα θα σχηματίζουν ομάδες και θα προσπαθούν να συντάξουν προτάσεις για υπαρκτά προβλήματα, που σχετίζονται με το περιβάλλον και την επίδρασή του σε όλες τις παραμέτρους της ανθρώπινης ζωής.
Η λίστα των καθηγητών που θα δώσουν το «παρών» είναι μεγάλη και περιλαμβάνει μερικά από τα πιο εμβληματικά πανεπιστήμια, όπως το Yale, το Harvard και τη Σορβόννη. «Θα τους προσφέρουμε ταυτόχρονα συμβουλευτική καριέρας», προσθέτει ο κ. Δροσάτος.
Νεαροί επιστήμονες θα παρακολουθούν διαλέξεις από καταξιωμένους καθηγητές και έπειτα ανά ομάδες θα συντάσσουν προτάσεις για υπαρκτά προβλήματα.
Οι νεαροί επιστήμονες θα ενημερωθούν από τα μέλη της Επιτροπής για την πορεία των έργων αλλά και από τοπικούς φορείς για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι τους τελευταίους μήνες, καθώς την ολική καταστροφή από τη φωτιά ακολούθησαν νεροποντές και πλημμύρες.
Αιτήσεις
«Απευθυνόμαστε σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, σε Ελλάδα και εξωτερικό, οι οποίοι θα επιλεγούν βάσει βιογραφικού και θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση». Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν την αίτησή τους έως τις 30 Απριλίου στο www.ARISTEiA.us.
«Υπολογίζουμε να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα το καλοκαίρι», αναφέρει ο κ. Δροσάτος, «το διεπιστημονικό σχολείο θα πραγματοποιηθεί 17-22 Δεκεμβρίου». Φιλοδοξία της ομάδας είναι το εν λόγω συμπόσιο να επαναληφθεί και οι προτάσεις του να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αλλά και να αναδειχθεί η περιοχή ως προορισμός επιστημονικών εκδηλώσεων διεπιστημονικού περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος.
Σχόλια