Στις 8 Απριλίου το 2ο Ετήσιο Αγροτικό Συνέδριο - Την εκδήλωση διοργανώνουν η εφ. «Πατρίς» και το Επιμελητήριο Ηλείας.

«Επί Γης: Νέες προοπτικές μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης» Σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας και της χώρας γενικότερα, δέχεται πολλα...


«Επί Γης: Νέες προοπτικές μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης»
Σε μια εποχή που ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας και της χώρας γενικότερα, δέχεται πολλαπλή και πολυεπίπεδη επίθεση, καλούμενος να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πανδημίας, της κλιματικής και ενεργειακής κρίσης, της πρωτοφανούς (λόγω του πολέμου) εκτόξευσης του κόστους παραγωγής, τα προβλήματα στην αγορά και οι δυσκολίες στην διάθεση των προϊόντων, σε μια εποχή που η επισιτιστική κρίση είναι πιο κοντά από ποτέ άλλοτε, οι προοπτικές που ανοίγονται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνιστούν μια ιστορική συγκυρία.

Το Ταμείο Ανάκαμψης φαίνεται ως η ευκαιρία που θα φέρει το restart σε έναν κλάδο που, ειδικά στην Ηλεία, έχει δεχθεί πολλά πλήγματα.


Δεδομένου ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί τον πυρήνα της Ηλειακής οικονομίας και της Ηλειακής κοινωνίας η εφ. «Πατρίς», η μεγαλύτερη και αρχαιότερη περιφερειακή εφημερίδα της χώρας, εστιάζει στο να προσφέρει έγκυρη ενημέρωση στους αγρότες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα, τόσο μέσω της καθημερινής της έκδοσης, όσο και μέσω του αγροτικού ενθέτου «Επί Γης».Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνει το 2ο Ετήσιο Συνέδριο με τίτλο «Επί Γης: Νέες προοπτικές μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 8 Απριλίου στο Επιμελητήριο Ηλείας, στις 17:00 το απόγευμα.Δεδομένου ότι τα ποσά που «κινητοποιεί» το Ταμείο είναι σημαντικά και με σωστή αξιοποίηση μπορούν να αλλάξουν την πορεία της Ηλείας και να τη θέσουν σε τροχιά μόνιμης, δυναμικής και ανθεκτικής ανάπτυξης, η σωστή ενημέρωση από τους πλέον ειδικούς εξασφαλίζει γερές βάσεις.

Ζητούμενο, η βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής. Αυτός είναι ο στόχος του Συνεδρίου. Επιχειρηματίες, υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, εκπρόσωποι αγροτικών συνεταιρισμών και τοπικών φορέων, επιστήμονες καθώς και στελέχη της πολιτικής και διοικητικής ηγεσίας της χώρας, θα έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν πληροφορίες και ενημέρωση, καινοτόμες ιδέες και πρωτοβουλίες, τόσο για τη σημασία της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης όσο και άλλων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Στο πλαίσιο λοιπόν του Συνεδρίου οι Ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που άπτονται του ψηφιακού μετασχηματισμού της γεωργίας και θα αναφερθούν διεξοδικά στους τρόπους και στις μεθόδους διείσδυσης των Ελληνικών αγροτικών προϊόντων σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα αναλύσουν τους άξονες για τη μετάβαση στη βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ θα αναφερθούν στη σημασία της εξωστρέφειας για την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, στις καινοτομίες που εισάγονται στον πρωτογενή τομέα, στα προγράμματα νέας επιχειρηματικότητας κ.λπ.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική και Υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μεταξύ των Ομιλητών είναι: ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κωνσταντίνος Νικολούτσος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Foodstandard, Στέλιος Δρύς, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Δρ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, ο Πρόεδρος του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. Δημήτριος Μελάς, ο C.E.O. του Mediterre Eurofood, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, o Πρόεδρος, Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών Χρήστος Βαλλιανάτος, ο Διευθυντής του ΚΕΑ Πύργου Άλκης Κωνσταντόπουλος, ο προϊστάμενος Επιδοτήσεων, Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας Α.Ε.Σ. Α.Ε. Τάκης Κιούφης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, Αναστάσιος Τσάκωνας και ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Πύργου, Δημήτρης Χατζής.

ΕΠΙ ΓΗΣ
Παρασκευή, 8 Απριλίου, 2022
Επιμελητήριο Ηλείας


Οι Ομιλίες

17:15 Χαιρετισμός


√ Λευτέρης Βαρουξής, Διευθύνων Σύμβουλος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βαρουξή

17.20 Κεντρική Ομιλία

√ Θεόδωρος Σκυλακάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική. Υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης

17.40 Κεντρική Ομιλία

√ Δρ. Κώστας Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων

18:00 Ομιλία

√ Θεόδωρος Βασιλόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

18.10 Ομιλία

√ Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Ηλείας

18.20 Ομιλία


√ Αντώνης Παρασκευόπουλος, Αντιπρόεδρος, Επιμελητήριο Ηλείας και Αντιπρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

18.30 Ομιλία

√ Στέλιος Δρύς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Foodstandard

18.45 Ομιλία *Παρουσίαση

√ Δρ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, Πρόεδρος, ΕΛΓΟ Δήμητρα

19.00 Ομιλία

√ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, C.E.O. Mediterre Eurofood

19.10 Ομιλία

√ Βαγγέλης Κιούφης, Προϊστάμενος Επιδοτήσεων, Αγροτικός συνεταιρισμός Κορυφής

19.15 Ομιλία

√ Άλκης Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής ΚΕΑ Πύργου

19.20 Ομιλία

√ Χρήστος Βαλλιανάτος, Πρόεδρος, Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών

19.25 Ομιλία

√ Αναστάσιος Τσάκωνας, Πρόεδρος, Συλλόγου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας

19.30 Ομιλία

√ Δημήτρης Χατζής, Πρόεδρος, Ένωσης Αγροτών Πύργου

19:35 Τοποθετήσεις – Ανοιχτή Συζήτηση

19:45 Λήξη ΗμερίδαςΣχόλια