Νέα επισιτιστική κρίση απειλεί την ανθρωπότητα - BINTEO

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προειδοποίησε σήμερα για νέα επισιτιστική κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα. Η ουκρανική γεωργική παραγωγ...
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας προειδοποίησε σήμερα για νέα επισιτιστική κρίση που απειλεί την ανθρωπότητα. Η ουκρανική γεωργική παραγωγή σιτηρών το 2021 είχε καταγράψει επίπεδα ρεκόρ. Ωστόσο, εξαιτίας του πολέμου, προϊόντα δισεκατομμυρίων, βρίσκονται εγκλωβισμένα μέσα στη χώρα, με τις τιμές να σημειώνουν υψηλό ρεκόρ 14ετίας.

Η ανθρωπότητα μπροστά στην απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης. Η Ουκρανία και η Ρωσία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών. Σχεδόν όλη η σοδειά τους, μεταφέρεται μέσω της Μαύρης Θάλασσας, με ένα μικρό μόνο ποσοστό των εξαγωγών, να γίνεται σιδηροδρομικώς.

Λόγω του πολέμου, η Ουκρανία αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες στην εξαγωγή των προϊόντων της, καθώς τα σημαντικότερα λιμάνια της στην Μαύρη Θάλασσα έχουν αποκλειστεί.

Οι μεταφορές προϊόντων μέσω εναλλακτικών διαδρομών από ξηράς δεν είναι εύκολες, καθώς εκτός από τα προβλήματα ασφάλειας, υπάρχει και σοβαρή έλλειψη προσωπικού του σιδηροδρομικού δικτύου.

Αυτή τη στιγμή, πάνω από 35.000 βαγόνια με εμπορεύματα προς εξαγωγή, περιμένουν να περάσουν τα σύνορα της Ουκρανίας. Σχεδόν 50 χώρες εξαρτώνται κατά 30% από τη Ρωσία και την Ουκρανία για την προμήθεια σιταριού. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές.

Σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, μετά από καταγραφή των αποθεμάτων σε βασικές πρώτες ύλες και δημητριακά στην Ελλάδα υπάρχει πλήρης επάρκεια και αυτονομία σε τρόφιμα και εφόδια αγροτικής παραγωγής, σε όλα τα επίπεδα επεξεργασίας.

Ενδεικτικά, τα αποθέματα της χώρας σε ηλιέλαιο είναι 24,7 εκατ. λίτρα και επαρκούν για πέντε μήνες και σε σογιέλαιο είναι 20,6 εκατ. λίτρα και επαρκούν για εννέα μήνες, ακόμα κι αν δεν γίνει καμία εισαγωγή.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σημείωσαν νέο υψηλό ρεκόρ, καθώς εκτοξεύθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 14 ετών. Αυξήθηκαν κατά 34% σε σχέση με πέρσι. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι, αν ο πόλεμος στην Ουκρανία δε σταματήσει άμεσα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, θα μείνουν χωρίς φαγητό.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3,ertnews.gr

Σχόλια