Ευαγγελία Λιακούλη: Δίκαιο το αίτημα του Δήμου Ελασσόνας για ίδρυση δημόσιου ΙΕΚ Γαλακτομίας-Τυροκομίας

Αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την ανάγκη ίδρυσης Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ει...


Αναφορά προς τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την ανάγκη ίδρυσης Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ειδικότητα «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» στην Ελασσόνα, κατέθεσε η γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.
Συγκεκριμένα, στην αναφορά της, επισημαίνει τα εξής:«Σε πρόσφατη επιστολή του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γάτσας αναφέρεται στο κρίσιμο ζήτημα της ίδρυσης και εκ νέου λειτουργίας Δημόσιου Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης με την ειδικότητα «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» στην Ελασσόνα του νομού Λάρισας.

Ειδικότερα, ο Δήμος Ελασσόνας, από τους μεγαλύτερους σε έκταση Δήμους της Ηπειρωτικής Ελλάδας, αποτελεί τη μεγαλύτερη γαλακτοπαραγωγική περιοχή της χώρας, κατέχοντας εξέχουσα θέση όχι μόνο στην παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ονομασίας προέλευσης (Π.Ο.Π.), ειδικότερα της φέτας, αλλά και γενικότερα προϊόντων φημισμένων για την ποιότητα και τα μοναδικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά τους, με μεγάλη απήχηση και αναγνωρισιμότητα, πέρα από τα όρια της ελληνικής επικράτειας.

Για τον λόγο αυτόν, το 2018-2019, λειτούργησαν για πρώτη φορά τα τμήματα ειδικότητας «Τεχνικού Γαλακτοκομίας-Τυροκομίας», στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας. Ωστόσο, στη σχετική Υπουργική απόφαση του Αυγούστου 2019, η εν λόγω ειδικότητα δεν συμπεριλήφθηκε, στερώντας έτσι τη δυνατότητα εγγραφής νέων σπουδαστών.

Λαμβάνοντας υπόψη το δυσαναπλήρωτο κενό εκπαίδευσης και κατάρτισης των νέων παραγωγών που έχει δημιουργηθεί, αναφορικά με τις σύγχρονες απαιτήσεις του πρωτογενή τομέα, ο δήμαρχος Ελασσόνας ζητά την ίδρυση της ειδικότητας «Τεχνικός Γαλακτοκομίας – Τυροκομίας» στην Ελασσόνα, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο ίδρυσης Δημόσιων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώντας το αίτημα του δημάρχου Ελασσόνας εύλογο και την ικανοποίησή του σημαντική, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος, καθώς και να ενημερώσει σχετικά τη Βουλή».

πηγή:eleftheria.gr

Σχόλια