Τα βότανα της Λέσβου στο “μικροσκόπιο” του ΕΚΠΑ

Σημείο αναφοράς για αγρότες και επενδυτές σε όλα τα φυτικά προϊόντα της βιοποικιλότητας του Αιγαίου και τα υποπροϊόντα τους αποτελεί το Ερευ...Σημείο αναφοράς για αγρότες και επενδυτές σε όλα τα φυτικά προϊόντα της βιοποικιλότητας του Αιγαίου και τα υποπροϊόντα τους αποτελεί το Ερευνητικό Κέντρο “NatPro_Aegean” του ΕΚΠΑ με έδρα τη Γέρα της Λέσβου, δήλωσε στην Περίμετρο της ΕΡΤ3 ο καθηγητής Φαρμακογνωσίας και Χημείας Λέανδρος Σκαλτσούνης. Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου που χρηματοδότησε αυτή την επένδυση που ασχολείται με τη χλωρίδα των νησιών της Περιφέρειας.

Τα νησιά του Βορείου Αιγαίου έχουν μια μοναδική χλωρίδα που μπορούμε όχι μόνο να την απολαμβάνουμε αλλά να την αξιοποιήσουμε με καλλιέργειες αυτοφυών φυτών προκειμένου μέσω της εκχύλισης ή την μεταποίησή τους να χρησιμοποιηθούν μέσω συνεργειών από την εγχώρια και τη διεθνή φαρμακοβιομηχανία τόνισε ο πρόεδρος της Φαρμακευτικής Σχολής κ. Σκαλτσούνης. 

Για παράδειγμα πρόσθεσε ο κ. Σκαλτσούνης, στους ελαιώνες της Λέσβου φύεται ένα φυτό Cistus creticus Κίστος ο Κρητικός ή Λάδανο ή «αξίσταρος» στην Λέσβο, που οι αγρότες το θεωρούν παράσιτο και το ξεριζώνουν προκειμένου να απλώσουν τα δίκτυα τους για την συλλογή του ελαιόκαρπου. 

Το φυτό αυτό, μας είχε κινήσει το ενδιαφέρον πολύ πριν τη δημιουργία του Κέντρου για την αντιική του δράση. Αγοράσαμε από παραγωγούς μεγάλες ποσότητες αυτού του φυτού, που ουσιαστικά τους ήταν άχρηστο και προχωρήσαμε στη συστηματική μελέτη του, πρόσθεσε. 

Το φυτό αυτό, όπως και άλλα που φύονται στα νησιά θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και στη συνέχεια να μετατραπούν σε δραστικές ουσίες με τελικό αποδέκτη τη φαρμακοβιομηχανία, κοσμετολογία κλπ.

Ρεπορτάζ Δ. Λαχουρή

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια