Διχασμός στη Γερμανία για την προστασία περιβάλλοντος και την ανάγκη αύξηση παραγωγής

Σε συνάντηση την Παρασκευή (1 Απριλίου), οι ομοσπονδιακοί και περιφερειακοί υπουργοί γεωργίας της Γερμανίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίν...


Σε συνάντηση την Παρασκευή (1 Απριλίου), οι ομοσπονδιακοί και περιφερειακοί υπουργοί γεωργίας της Γερμανίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το εάν η παραγωγή ζωοτροφών ή τροφίμων θα έπρεπε να επιτρέπεται προσωρινά στις αποκαλούμενες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος. 

Η συζήτηση για την κατάργηση περιβαλλοντικών μέτρων για την παραγωγή περισσότερων τροφίμων και τον μετριασμό των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας διχάζει τους Γερμανούς πολιτικούς και μέχρι στιγμής, οι ομοσπονδιακές και περιφερειακές κυβερνήσεις δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια μέση λύση.

Σε συνάντηση την Παρασκευή (1 Απριλίου), οι ομοσπονδιακοί και περιφερειακοί υπουργοί γεωργίας της Γερμανίας απέτυχαν να καταλήξουν σε συναίνεση σχετικά με το εάν η παραγωγή ζωοτροφών ή τροφίμων θα έπρεπε να επιτρέπεται προσωρινά στις αποκαλούμενες περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος.

Συνήθως, οι αγρότες δεν επιτρέπεται να καλλιεργούν αυτές τις περιοχές σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της βιοποικιλότητας και της προστασίας του κλίματος. Στο ομοσπονδιακό σύστημα της Γερμανίας, τόσο η ομοσπονδιακή όσο και η πολιτειακή κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσουν να χαλαρώσουν τους περιορισμούς.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Παρασκευής χωρίς συμφωνία για κοινή θέση πριν από την επίσημη νομοθετική διαδικασία, οι περιφερειακοί εκπρόσωποι πρόκειται να ψηφίσουν επί του θέματος στις 8 Απριλίου.

Ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία, η οποία είναι σημαντικός εξαγωγέας βασικών τροφίμων, όπως το σιτάρι ή οι ελαιούχοι σπόροι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στην πρόσφατη ανακοίνωσή της για την επισιτιστική ασφάλεια ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν την παραγωγή ζωοτροφών και τη χρήση φυτοφαρμάκων σε γη όπου έχει επιβληθεί αγρανάπαυση προκειμένου να εξασφαλίσουν επαρκή εγχώρια παραγωγή τροφίμων.

Όχι φυτοφάρμακα σε προστατευόμενες περιοχές

Ωστόσο, για το Υπουργείο Γεωργίας της Γερμανίας του οποίου ηγούνται οι Πράσινοι, οι προτάσεις της Κομισιόν είναι υπερβολικές.

Σε ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι η επιτρεπόμενη χρήση φυτοφαρμάκων σε προστατευόμενες περιοχές θα ήταν αντιπαραγωγική για την επίτευξη των πράσινων στόχων που ορίζονται στη εμβληματική πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα, τη στρατηγική «Farm to Fork».

Αντίθετα, ο υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir πρότεινε να επιτραπεί η προσωρινή χρήση των χερσαίων εκτάσεων για ζωοτροφές, ενώ να εξακολουθεί να απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων και η καλλιέργεια τροφίμων.

Αυτό θα βοηθούσε να γίνει η Γερμανία πιο αυτόνομη όσον αφορά στην προμήθεια ζωοτροφών, αποφεύγοντας παράλληλα το όργωμα των προστατευόμενων περιοχών, είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας.

Το όργωμα θα καταστρέψει μεγάλο μέρος της προόδου που σημειώθηκε στη βιοποικιλότητα και θα απελευθερώσει το CO2 που είναι αποθηκευμένο στο έδαφος, ενώ το κέρδος από την άποψη της παραγωγής τροφίμων θα ήταν ελάχιστο, πρόσθεσε.

Πολλές ομοσπονδιακές περιφέρειες, ωστόσο, έχουν διαφορετική άποψη και ζήτησαν από τη Γερμανία να εφαρμόσει πλήρως αυτό που έχει προτείνει η Επιτροπή ή ακόμη και να προχωρήσει παραπέρα και να επιτρέψει όλη τη γεωργική παραγωγή όπου έχει επιβληθεί αγρανάπαυση.

Τα «αγκάθια»

Σύμφωνα με τον Πίτερ Χοκ, συντηρητικό υπουργό της νοτιοδυτικής περιοχής της Βάδης-Βυρτεμβέργης, η γη σε αγρανάπαυση «δεν συμβάλλει καθοριστικά στην αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης».

Ωστόσο, θα μπορούσαν να «χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή τροφίμων για 10 εκατομμύρια ανθρώπους», είπε.

Ακόμη και μετά την παράταση των συνομιλιών για αρκετές ώρες, οι υπουργοί παρέμειναν διχασμένοι και έδειχναν απρόθυμοι να υποχωρήσουν για το θέμα.

«Δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες ακανθώδεις συζητήσεις», είπε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Τιλ Μπακχάους.

Όταν οι περιφερειακές κυβερνήσεις συνεδριάσουν ξανά την Παρασκευή για να ψηφίσουν επίσημα για το θέμα στη δεύτερη αίθουσα του κοινοβουλίου, το Bundesrat, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν τροποποιήσεις σε ό,τι έχει προτείνει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ο Μπακχάους δήλωσε αισιόδοξος ότι εκείνες οι περιοχές που θέλουν να επιτρέψουν περισσότερη παραγωγή θα καταφέρουν να έχουν το πράσινο φως της Bundesrat για τις τροποποιήσεις που επιδιώκουν.

«Έχουμε ήδη την πλειοψηφία μεταξύ των ομοσπονδιακών κρατιδίων», είπε.

Παρ’ όλες τις διαφορές, ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει μια βασική συναίνεση μεταξύ των ομοσπονδιακών και περιφερειακών υπουργών για τους πράσινους στόχους της ΕΕ, με τον Χοκ να τονίζει ότι «κανείς από εμάς δεν αμφισβητεί την Κοινή Αγροτική Πολιτική, την Πράσινη Συμφωνία ή τη Στρατηγική «Farm to Fork». .


Από Julia Dahm | EURACTIV.de

πηγή:euractiv.gr

Σχόλια