Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ/ν Υπουργ...
Ομιλία του Βαγγέλη Αποστόλου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ν. Ευβοίας και πρώην Υπουργού, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, του σ/ν Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη δραστηριοποίηση των πλοίων αναψυχής και των τουριστικών ημερόπλοιων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κλάδου των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και άλλες διατάξεις».
“Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για το νομοσχέδιο τοποθετήθηκαν οι συνάδελφοί μου, ο εισηγητής, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος επαρκώς.
Θα σταθώ σε επιμέρους τροπολογίες, ξεκινώντας από την τροπολογία του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας. Μας έχει συνηθίσει αυτό το Υπουργείο, τουλάχιστον κάθε εβδομάδα να έχει μια τροπολογία που αφορά στην απαγόρευση εισόδου σε περιοχές NATURA τις κρίσιμες ώρες των δασικών πυρκαγιών.
Το επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά. Κύριο ζητούμενο για τις δασικές πυρκαγιές είναι η πρόληψη και η έγκαιρη επέμβαση, διαδικασίες οι οποίες μπορούν και πρέπει να γίνονται από τους ανθρώπους που ζουν από και μέσα στο δάσος, από τους κατοίκους της περιοχής, όπου ιδιαίτερα το κομμάτι της έγκαιρης επέμβασης, εάν υπάρξει ένας σχεδιασμός πανελλαδικός ότι σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά θα υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης στο επεισόδιο που ξεκινάει, τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ διαφορετικά. Θα τα δούμε, όμως, στο μέλλον.
Μια δεύτερη τροπολογία είναι η 1291 και ιδιαίτερα το άρθρο 3, στο οποίο θα σταθώ. Αφορά την ενίσχυση της κτηνοτροφικής παραγωγής στα νησιά. Μου δίνει την δυνατότητα να τοποθετηθώ στην επισιτιστική κρίση που έρχεται. Θα περίμενα ως πρώτο μέλημα για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την καλύτερη στήριξη και σήμερα ακόμη της ζωικής παραγωγής όχι μόνο μέσω της ρύθμισης που φέρνει το Υπουργείο Ναυτιλίας για την κτηνοτροφία.
Βέβαια περίμενα σήμερα και μια άλλη τροπολογία. Είναι αυτή που έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα και ανακοίνωσε ο Υπουργός, ο κ. Γεωργαντάς πριν δυο μέρες, ότι θα καταθέσει σήμερα στη Βουλή. Πρόκειται για την πρόθεση του Υπουργού να μετατρέψει τις ανακτήσεις των καταλογισμών σε διαγραφές χρεών. Πρόκειται για μια πρωτοφανή λαθροχειρία που θα επιφέρει και άλλες ανακτήσεις. Δεν είναι χρέη των αγροτών αυτά. Είναι των δικών σας κυβερνήσεων, κύριε Υπουργέ, οι συμπεριφορές που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει στη χώρα μας καταλογισμούς για παραβίαση του ασυμβίβαστου των κρατικών ενισχύσεων με την κοινή αγορά. Είναι δυνατόν να μην ήξερε ο Υπουργός ότι η τροπολογία αυτή απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία δεν την έχετε; Τότε γιατί την εξαγγέλλετε; Άνθρακες, λοιπόν, ο θησαυρός που ανακοίνωσε ο κ. Γεωργαντάς.
Και έρχομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην εγκατάλειψη που βιώνει η κτηνοτροφία και ιδιαίτερα η αιγοπροβατοτροφία. Ανακοίνωσε πριν ένα μήνα περίπου ο κ. Σταϊκούρας, δηλαδή τότε που οι επιπτώσεις της εγκληματικής, όντως, εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία έφτασαν και στους Έλληνες κτηνοτρόφους, την ενίσχυσή τους με το 4% του τζίρου τους το 2021. Ακόμη περιμένουν οι κτηνοτρόφοι και μάλιστα όχι το 4%, αλλά το 2% που τελικά ανακοινώθηκε. Θα καταβληθούν, λέει, ταυτόχρονα και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις. Μια μικρή μετάθεση του χρόνου πληρωμής είναι και του προβλήματος που βέβαια βρίσκεται μπροστά τους.
Εδώ, όμως, μπαίνει και ένα ζήτημα που επιμελημένα κρύβεται. Αφορά σε ποιους κτηνοτρόφους δεν δίνονται αυτές οι ενισχύσεις. Δεν δίνονται, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σ’ αυτούς που η κτηνοτροφία αποτελεί για την ύπαιθρο τη βασικότερη πηγή συμπληρωματικού εισοδήματος. Να το ξέρετε αυτό ότι σήμερα αυτό το συμπληρωματικό εισόδημα που μπορεί να υπάρχει στην επαρχία είναι αυτό που κρατάει τους κατοίκους στις ρίζες τους, αυτό που τους κρατάει στα σπίτια τους. Τους χρειαζόμαστε και αυτούς, δεν πρέπει να τους στερούμε αυτές τις ενισχύσεις.
Από τότε που άρχισε η εισβολή έπρεπε ήδη, κύριοι της Κυβέρνησης, να έχετε πάρει εκείνες τις πρωτοβουλίες πρωτίστως ως χώρα, αλλά και ως Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες απαντούσαν στο ερώτημα: Τι πρέπει να κάνουμε τώρα για να υπηρετήσουμε τη διατροφική μας επάρκεια, τη διατροφική μας επιβίωση; Η απάντηση είναι απλή. Να στηρίζουμε πρωτίστως την προμήθεια και την παραγωγή δημητριακών που χρειαζόμαστε τόσο σε άλευρα όσο και ζωοτροφές.
Είχαμε πει τότε πρώτον, να δοθεί η δυνατότητα στα κράτη - μέλη άμεσης αλλαγής από το 2022 του ορισμού της ελάχιστης δραστηριότητας, ώστε να καταργηθεί η δυνατότητα χορήγησης άμεσων ενισχύσεων σε εκτάσεις με αγρανάπαυση που θα καλλιεργηθούν για ζωοτροφές. Δεύτερον, να τροποποιηθεί ο κανονισμός άμεσα, ώστε να δοθεί η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού των συνδεδεμένων ενισχύσεων στο 15% για το 2022 υπό την προϋπόθεση χορήγησης του επιπρόσθετου προϋπολογισμού αποκλειστικά και μόνο -το τονίζω- στη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για την καλλιέργεια ζωοτροφών. Και τρίτον, να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αύξηση του προϋπολογισμού του προγράμματος για μεταφορά ζωοτροφών όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά για όλα τα νησιά και ιδιαίτερα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, όπως πράγματι με το άρθρο 3 κάνετε. Μέχρι σήμερα, όμως, δυστυχώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αυτοσχεδιάζει.
Παράλληλα, βέβαια, έπρεπε εκτός της συγκεκριμένης ρύθμισης να έχετε προχωρήσει σε διερεύνηση και συμφωνίες με εναλλακτικές πηγές προμήθειας δημητριακών, σε αυστηρούς ελέγχους για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού και αισχροκέρδειας που λειτουργούν στο χώρο, σε απογραφή των αποθηκευμένων ποσοτήτων σε δημητριακά και λοιπές ζωοτροφές προκειμένου να έχουμε την εικόνα για το ποια είναι η ποιότητα και η ποσότητα των αποθεμάτων τους.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, απ’ ότι φαίνεται η συγκεκριμένη τροπολογία και μιλάω ουσιαστικά για την επέκταση σε όλα τα νησιά της προμήθειας ζωοτροφών δεν επαρκεί και επιπλέον φαίνεται ότι θα αργήσει. Το λέω αυτό, γιατί δεν θέλω να πιστεύω ότι θα προχωρήσετε σε ανακατανομή των υπαρχόντων κονδυλίων, διότι αυτό που συζητάμε και λέμε εμείς είναι οπωσδήποτε ότι θα πρέπει να υπάρξει αύξηση του προϋπολογισμού και το τονίζω ιδιαίτερα για να έχει και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Θα περιμένουμε, βεβαίως, την σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Ξέρετε είναι ένα χαρακτηριστικό που το παρατηρούμε ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες σας. Προβλέπετε υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες είτε δεν εκδίδονται είτε όταν εκδίδονται είναι πλέον πάρα πολύ αργά. Μην φτάσουμε σε ένα σημείο να καλούμε να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση και δίπλα να μην υπάρχουν τα υπόλοιπα χρήματα που χρειάζονται για να την καλύψουν.
Σας ευχαριστώ που με ακούσατε και καλές γιορτές, καλό Πάσχα σε όλους.”
Σχόλια