Υπόγειοι αγωγοί άρδευσης στα Φάρσαλα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Αγωγοί 15 χλμ. για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης θα γίνουν στα Φάρσαλα.Ξεκίνησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή των υπόγειων αγω...


Αγωγοί 15 χλμ. για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων γης θα γίνουν στα Φάρσαλα.Ξεκίνησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η κατασκευή των υπόγειων αγωγών άρδευσης σε περιοχές αρμοδιότητας του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (βόρειο τμήμα). 

Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αγωγών 1 χλμ. στην περιοχή Πολυδάμειο. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και οδηγεί στην υπογειοποίηση αγωγών σε μήκος περίπου 15 χιλιομέτρων σε 18 αρδευτικά αντλιοστάσια (γεωτρήσεις) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων για την άρδευση 8.110 στρεμμάτων αγροτικής γης. 

«Ξεκίνησε ένα έργο ζωής στην περιοχή των Φαρσάλων και ήδη έχουμε ολοκληρώσει στο Πολυδάμειο σε ένα από τα 18 αντλιοστάσια που περιλαμβάνονται στο έργο την υπογειοποίηση αρδευτικών αγωγών σε μήκος 1 χλμ.» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Βελτιώνουμε τις συνθήκες παραγωγής. 

Εκσυγχρονίζουμε τον πρωτογενή τομέα στην πράξη. Δίνουμε κίνητρα στους ανθρώπους της υπαίθρου να παραμείνουν στην ύπαιθρο και να συνεχίσουν να παράγουν» προσθέτει ο περιφερειάρχης.

ΥΠΟΓΕΙΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή υπογείων αρδευτικών δικτύων για 18 αρδευτικά αντλιοστάσια (γεωτρήσεις) στην περιοχή ευθύνης του ΤΟΕΒ Ενιπέα Φαρσάλων (Βόρειος τομέας). 

Η περιοχή που πρόκειται να αρδευτεί ανήκει διοικητικά στο Δ.Δ. Φαρσάλων του Δήμου Φαρσάλων και εντός των διοικητικών ορίων των Τ.Κ. Βασιλή, Άνω Βασιλικά, Πολυδάμειο, Ερέτρεια, Ανωχώριον, Βαμβακού, Λόφου, Κρήνης, Πυργάκια και Δασόλοφου. Πρόκειται για 18 ξεχωριστά και διακριτά δίκτυα άρδευσης, μέσω των οποίων θα αρδευτούν 8.110 στρέμματα γης, στα οποία καλλιεργούνται ως επί το πλείστον βαμβάκι, καλαμπόκι και μηδική. 

Σε κάθε δίκτυο κατά μήκος του αγωγού προβλέπεται η τοποθέτηση υδροληψιών με υδρόμετρο για τη μέτρηση της παροχής. Οι αγωγοί θα είναι κατασκευασμένοι από HDPE (σκληρό πολυαιθυλένιο) τρίτης γενιάς ονομαστικής πίεσης 16 atm. 

Το συνολικό μήκος των αγωγών άρδευσης είναι περίπου 14.750 μέτρα. Με την κατασκευή του νέου δικτύου θα εξασφαλιστεί μείωση απώλειας νερού σε σχέση με το επιφανειακό δίκτυο.

ΠΗΓΗ:eleftheria.gr

Σχόλια