Κρεοπώλες: Να μπει «κόφτης» στην τιμή του αρνιού εν όψει Πάσχα

«Η κερδοσκοπία πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει» - Όλοι θα βγουν χαμένοι από τις αυξήσεις Την ανησυχία ότι μπορεί να «ξεφύγουν» οι τιμές τ...


«Η κερδοσκοπία πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει» - Όλοι θα βγουν χαμένοι από τις αυξήσεις
Την ανησυχία ότι μπορεί να «ξεφύγουν» οι τιμές των αρνιών και των κατσικιών εν όψει του Πάσχα που πλησιάζει, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ), η οποία ζητάει την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου να οριστεί «κόφτης» της τιμής τους.

«Η κερδοσκοπία που οσμίζομαι πρέπει να παταχθεί προτού θεριέψει» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΚΚ, Σάββας Κεσίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Όλοι θα βγουν χαμένοι από τις αυξήσεις

Εξηγώντας την κατάσταση σημείωσε: «Προφανώς δικαιούνται ένα θεμιτό κέρδος τόσο οι κτηνοτρόφοι, όσο και οι έμποροι και οι κρεοπώλες, αλλά όλοι πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί ούτε για ένα σεντς, αλλά την ίδια στιγμή πιέζεται σημαντικά, λόγω των ανατιμήσεων σε σειρά αγαθών και της ενέργειας».

«Αν δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο καταναλωτής στο κόστος, τελικά ούτε οι κτηνοτρόφοι θα πουλήσουν, ούτε οι έμποροι θα βγάλουν κέρδος, ούτε και εμείς οι κρεοπώλες θα κρατήσουμε τους πελάτες στα κρεοπωλεία μας», τόνισε και συμπλήρωσε: «αν αυξηθεί πολύ η τιμή του κρέατος στο αρνί και το κατσικάκι οι καταναλωτές θα στραφούν σε άλλα είδη κρέατος. Εμείς αν δούμε κάτι τέτοιο θα κάνουμε αγορές μόνο για να καλύψουμε τις παραγγελίες μας».
Ήδη βλέπουμε αυξήσεις 20% από τον Σεπτέμβρη

«Από τον Σεπτέμβριο η τιμή των κρεάτων, δηλαδή μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, έχει αυξηθεί 20% και διαπιστώνουμε ήδη ότι ο κόσμος ζορίζεται» ανέφερε ο ίδιο.

Μεταφέροντας μία εικόνα για την πορεία των τιμών θύμισε ότι πέρυσι η τιμή των ελληνικών αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία κυμάνθηκε από 11 ευρώ/κιλό μέχρι και 13-13,5 ευρώ/κιλό, ανάλογα με την ποιότητα και την περιοχή εκτροφής τους.

Την ίδια ώρα ακόμη πιο χαμηλή ήταν η τιμή το 2020 καθώς διαμορφωνόταν σε 9-9,5 ευρώ/κιλό.

Σε στάση αναμονής οι καταναλωτές

Βλέποντας την αύξηση των τιμών οι καταναλωτές τηρούν στάση αναμονή περιμένοντας να διαμορφωθεί η τελική τιμή και αυτό φαίνεται από τις παραγγελίες που υπάρχουν. Όπως είπε ο κ. Κεσίδης πέρυσι τέτοια εποχή οι κρεοπώλες είχαν ήδη από 15 έως και 20 παραγγελίες ενόψει του Πάσχα «φέτος αυτές δεν ξεπερνούν τις πέντε».

Εισαγωγές αρνιών με χαμηλότερη τιμή από Ρουμανία, Βουλγαρία

Επισημαίνεται ότι αυτή την εποχή γίνονται αγορές αρνιών και κατσικιών από Ιταλούς και Ισπανούς εμπόρους για τις ημέρες του Καθολικού Πάσχα και σύμφωνα με τον κ. Κεσίδη, αυτοί αγοράζουν αμνοερίφια σε τιμή που κυμαίνεται από 6,5 έως 7 ευρώ το κιλό.

«Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις ποσότητες που θα μείνουν για το Ορθόδοξο Πάσχα στην χώρα μας. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για τις ποσότητες και τις τιμές των ελληνικών αμνοεριφίων. Το σίγουρο είναι ότι όπως κάθε χρόνο θα έχουμε και φέτος εισαγωγές αρνιών από Ρουμανία και Βουλγαρία, με τιμές 1 – 1,5 ευρώ χαμηλότερες, σε σχέση με τα εγχώρια κρέατα», επισήμανε.

Δεν γίνονται «ελληνοποιήσεις» στα κρεοπωλεία

Για το ζήτημα των «ελληνοποίησεων» των κρεάτων ο κ. Κεσίδης ξεκαθάρισε ότι δεν γίνονται τέτοιες στα κρεοπωλεία καθώς στις ταμειακές αποδείξεις αναγράφεται η χώρα προέλευσης των αμνοεριφίων που πωλούνται, όπως και σε όλα τα κρέατα.

πηγή:Alfavita

Σχόλια