Το 1979, ένα λάθος τροφοδοσίας οδήγησε σε δηλητηρίαση 78 μαθητών από πατάτες. Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα στο σχολείο τους στο Νότιο Λονδίνο...
Το 1979, ένα λάθος τροφοδοσίας οδήγησε σε δηλητηρίαση 78 μαθητών από πατάτες.
Έχοντας επιστρέψει πρόσφατα στο σχολείο τους στο Νότιο Λονδίνο μετά από διακοπές, ένας μεγάλος αριθμός αγοριών αρρώστησαν ξαφνικά με συμπτώματα από εμετό και διάρροια, έως πυρετό.
Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, υπήρξαν μαθητές που έπεσαν ακόμα και σε κώμα.
«Αυτά τα αγόρια εμφάνισαν επίσης σημάδια κυκλοφορικής κατάρρευσης, ακόμη και όταν η αφυδάτωση ήταν ελαφρά», έγραψαν οι γιατροί σε μια έκθεση του BMJ Case που δημοσιεύτηκε την ίδια χρονιά.
Η αιτία της ασθένειας αναγνωρίστηκε γρήγορα: όλοι είχαν φάει βραστές πατάτες περίπου 14 ώρες πριν.
«Οι πατάτες είναι τόσο κοινό χαρακτηριστικό της δυτικής διατροφής που οι περισσότεροι άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι είναι προϊόν ενός δηλητηριώδους φυτού», αναφέρει η έκθεση. «Στην πραγματικότητα, οι μίσχοι και τα φύλλα της πατάτας περιέχουν μια σειρά από αλκαλοειδείς γλυκοσίδες, που ονομάζονται σολανίνες, οι οποίες είναι εξαιρετικά τοξικές».
Στο παρελθόν ένας άνδρας δηλητηριάστηκε αφού αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα φύλλα και τους βλαστούς της πατάτας ως λαχανικό από μόνα τους.
Ο κύριος κίνδυνος, ωστόσο, προέρχεται από την κατανάλωση πατάτας αφού έχουν πρασινίσει, κάτι που συνέβη εδώ επειδή οι τροφοδότες είχαν χρησιμοποιήσει ένα σακουλάκι με πατάτες που είχαν απομείνει από την προηγούμενη περίοδο. Ευτυχώς, όλοι ανάρρωσαν μετά τη θεραπεία στο νοσοκομείο, αν και μερικοί από αυτούς πέρασαν δύσκολες στιγμές και είχαν παραισθήσεις κατά τη διάρκεια της παραμονής τους.
«Το πρασίνισμα συμβαίνει όταν οι κόνδυλοι της πατάτας εκτίθενται στο φως ή αποθηκεύονται κάτω από αντίξοες συνθήκες. Αρχικά, αυτό συμβαίνει σε σημεία αυξημένης μεταβολικής δραστηριότητας, όπως τα «μάτια». αλλά τελικά, οι σολανίνες μπορούν να ανιχνευθούν στη σάρκα του κονδύλου», εξήγησε η ομάδα στην έρευνα που έκανε.
«Ευτυχώς, λίγοι άνθρωποι μαγειρεύουν πρασινισμένες ή φυτρωμένες πατάτες λόγω της εμφάνισής τους και της πικρής, δυσάρεστης γεύσης τους, έτσι ώστε στην πράξη η δηλητηρίαση από σολανίνη φαίνεται να είναι σπάνια, εκτός από περιόδους έλλειψης τροφίμων».
πηγή:huffingtonpost.gr
Σχόλια