Οι νομοθέτες της ΕΕ καλούν την Επιτροπή να τερματίσει την προώθηση του κρέατος εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία

Οι νομοθέτες της ΕΕ καλούν την Επιτροπή να τερματίσει την προώθηση του κρέατος εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία Η χρηματοδότηση της ΕΕ για τ...


Οι νομοθέτες της ΕΕ καλούν την Επιτροπή να τερματίσει την προώθηση του κρέατος εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης κρέατος αποτελεί εδώ και καιρό ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στον εφοδιασμό τροφίμων στην ΕΕ και παγκοσμίως έχουν προσθέσει μια νέα οπτική γωνία στη συζήτηση. 

Οι νομοθέτες της ΕΕ από όλες τις κομματικές ομάδες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει να προωθεί την κατανάλωση κρέατος, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και οδηγεί σε ελλείψεις ζωοτροφών στην ΕΕ.

Η χρηματοδότηση της ΕΕ για την προώθηση της κατανάλωσης κρέατος αποτελεί εδώ και καιρό ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στον εφοδιασμό τροφίμων στην ΕΕ και παγκοσμίως έχουν προσθέσει μια νέα οπτική γωνία στη συζήτηση.

Καθώς τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία είναι βασικοί παραγωγοί σιτηρών, ο πόλεμος της Μόσχας κινδυνεύει να προκαλέσει ελλείψεις τροφίμων σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές σιταριού.

Ενώ η ΕΕ είναι σε μεγάλο βαθμό αυτάρκης όσον αφορά σχεδόν όλα τα είδη διατροφής, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές εισροών – συμπεριλαμβανομένων των ζωοτροφών, δήλωσε την Πέμπτη (31 Μαρτίου) ο αξιωματούχος της Επιτροπής Βόλφγκανγκ Μπούρτσερ στην επιτροπή περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ENVI).

Στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας για την επισιτιστική ασφάλεια, η Επιτροπή πρότεινε, ως εκ τούτου, να επιτρέπεται στους γεωργούς να χρησιμοποιούν περιοχές οικολογικής εστίασης για ζωοτροφές.

Η πολιτική προώθησης δέχεται νέα πυρά

Εν τω μεταξύ, νομοθέτες από όλες τις πλευρές που μίλησαν στην επιτροπή υποστήριξαν ότι για να εξασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια υπό τις παρούσες συνθήκες, θα πρέπει να μειωθεί συνολικά η κατανάλωση κρέατος και να χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερο ποσοστό των καλλιεργειών απευθείας ως τρόφιμα και όχι ως ζωοτροφές.

«Πιστεύετε πραγματικά ότι είναι σωστό σε αυτούς τους καιρούς να προωθείται η εξαγωγή κρέατος με τα χρήματα των φορολογουμένων;», ρώτησε τον εκπρόσωπο της Επιτροπής ο συντηρητικός νομοθέτης Πέτερ Λίζε (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

«Ή μήπως δεν πρέπει να το ξανασκεφτούμε και να ζητήσουμε από τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο κρέας, ώστε να συμβάλει και αυτό στην αντιμετώπιση του προβλήματος;», πρόσθεσε.

Με την πολιτική προώθησης, η ΕΕ στηρίζει οικονομικά την προώθηση ορισμένων ευρωπαϊκών γεωργικών προϊόντων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κατανάλωσης των αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στην πορεία προς την πρόσφατη αναμόρφωση της πολιτικής της Επιτροπής, την οποία οριστικοποίησε τον Δεκέμβριο του 2021, το ζήτημα της προώθησης του κρέατος είχε ήδη συζητηθεί έντονα.

Τρόφιμα έναντι ζωοτροφών

Καθώς η αναθεώρηση αποσκοπούσε στο να ευθυγραμμίσει την πολιτική προώθησης με την εμβληματική πολιτική της ΕΕ για τα τρόφιμα, τη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», καθώς και με το «Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου», πολλοί υποστήριξαν ότι η ΕΕ δεν θα έπρεπε να συμβάλει στην προώθηση προϊόντων όπως το κόκκινο κρέας.

Τώρα, η κρίση στην Ουκρανία έχει προσθέσει στη συζήτηση την οπτική γωνία της επισιτιστικής ασφάλειας.

Η επιτάχυνση της στροφής προς πιο υγιεινή διατροφή με λιγότερα ζωικά προϊόντα «θα μείωνε την ποσότητα των σιτηρών που απαιτούνται για τη διατροφή των ζώων», δήλωσε η ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίλι Μετς κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Η Γιούττα Πάουλους επισήμανε ότι «περισσότερες από τις μισές καλλιέργειες σιτηρών και περίπου το 80% του καλαμποκιού που παράγεται στην ΕΕ πηγαίνουν στις ζωοτροφές».

Η Ντελάρα Μπούρκχαρντ από τους Σοσιαλδημοκράτες (S&D) πρόσθεσε ότι, σε περιόδους διαφαινόμενης παγκόσμιας έλλειψης τροφίμων, «οι καλλιέργειες ανήκουν (…) στα πιάτα των ανθρώπων, όχι στη γούρνα ως ζωοτροφή».

Δεν υπάρχει δρόμος γύρω από την κτηνοτροφική παραγωγή

Ωστόσο, ο Μπούρτσερ υποστήριξε ότι η διατήρηση ενός συγκεκριμένου επιπέδου κτηνοτροφικής παραγωγής είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του γεωργικού συστήματος.

Πρώτον, είπε, η ζωική κοπριά είναι απαραίτητη για να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τα συνθετικά λιπάσματα, τα οποία η ΕΕ εισάγει σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία.

Επιπλέον, πολλές από τις εκτάσεις που χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση ή την καλλιέργεια ζωοτροφών δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καλλιέργεια τροφίμων για ανθρώπινη κατανάλωση, επισήμανε ο Μπούρτσερ.

«Ιδιαίτερα σε ορισμένες βόρειες χώρες, υπάρχουν περιοχές όπου δεν είναι δυνατόν να παραχθεί τίποτα άλλο εκτός από ζωοτροφές από άποψη ποιότητας – δεν μπορείτε να παράγετε απλώς σιτάρι παντού στην Ευρώπη», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τέλος, τόνισε ότι η πλειονότητα της πρόσληψης πρωτεϊνών από τους πολίτες της ΕΕ εξακολουθεί να προέρχεται από ζωικά προϊόντα όπως το κρέας ή τα γαλακτοκομικά.

«Επομένως, δεν είναι σωστό να προωθήσουμε όχι το κρέας, αλλά τον τρόπο παραγωγής του κρέατος;» ρώτησε ο Μπούρτσερ, καταλήγοντας ότι υπάρχει ακόμη λόγος να υποστηρίξει η ένωση το βιολογικό κρέας μέσω της πολιτικής προώθησης.
Από Julia Dahm | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

πηγή:euractiv.gr

Σχόλια