Γ.Αρβανιτίδης: Περισσότερα κίνητρα & ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων για τον περιορισμό των αγροτικών αποβλήτων

Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στην Επιτροπ...


Ο Γιώργος Αρβανιτίδης βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης και Αρμόδιος Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του Κινήματος Αλλαγής μίλησε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος όπου ενημερώθηκαν τα μέλη της για την 5η Σύνοδο της Περιβαλλοντικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών καθώς και τη διαχείριση των Αγροτικών Αποβλήτων.

Ο κ. Αρβανιτίδης στην αρχή της ομιλίας του επισήμανε ότι βρισκόμαστε μπροστά στην κατάρτιση μιας ακόμη νομικά δεσμευτικής συμφωνίας έως τα τέλη του 2024, όπου θα τεθούν ποσοτικοποιημένοι παγκόσμιοι στόχοι, υποχρεωτικά και εθελοντικά μέτρα και χρονοδιαγράμματα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Θετικά όλα αυτά εάν και εφόσον βέβαια δεν μείνουν «κενές» δεσμεύσεις, η παγκόσμια κοινότητα καταφέρει να τα τηρήσει και δεν δημιουργηθούν νέες ανισότητες από την εφαρμογή τους ».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Γιώργος Αρβανιτίδης ζήτησε διευκρινήσεις από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκο για την τοποθέτησή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι οι μόνες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων που θα χρηματοδοτηθούν από το 2024 και μετά θα είναι αυτές που θα κάνουν καύση για ανάκτηση ενέργειας.

Σε σχέση με τα αγροτικά απόβλητα, ο κ. Αρβανιτίδης εκτίμησε ότι δεν έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και πως για να εφαρμοστούν βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης αποβλήτων, στο πρωτογενή τομέα, όχι μόνο στην Γεωργία αλλά και στην Κτηνοτροφία, χρειάζεται συνεχής ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας. Ενώθα πρέπει να λειτουργούν και αποτελεσματικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον περιορισμό των αγροτικών αποβλήτων.

Στο τέλος της τοποθέτησής του ο κ.Αρβανιτίδης τόνισε ότι θα πρέπει να αξιολογηθεί η πορεία του νομοθετικού πλαισίου και να δημιουργηθούν περισσότερα και πιο ελκυστικά κίνητρα για την επαναχρησιμοποίηση & την ανακύκλωση αγροτικών αποβλήτων ρωτώντας του αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες των Υπουργείων που παραβρέθηκαν στην ενημέρωση αν σχεδιάζουν κάτι τέτοιο.

 

Σχόλια