Oι Χώρες του Βίσεγκραντ σαμποτάρουν την νέα ΚΑΠ λόγω Ουκρανίας....

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις μας κατά την εφαρμογή των μέτρων για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας,...


«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις μας κατά την εφαρμογή των μέτρων για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ». 

Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων γεωργικών οργανώσεων των τεσσάρων χωρών του «Βίσεγκραντ» και πέντε άλλων χωρών ζήτησαν από κοινού την προσωρινή αναβολή της μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, καθώς και άλλων περιβαλλοντικών μέτρων.

Την κοινή δήλωση, που δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου, συνυπέγραψαν οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων γεωργικών οργανώσεων των 4 χωρών του «Βίσεγκραντ» – Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σλοβακία – μαζί με τους ομολόγους τους από τη Βουλγαρία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Κροατία και την Εσθονία.

Οι εκπρόσωποι αυτών των εθνικών οργανώσεων συναντήθηκαν στην Μπρατισλάβα την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσουν το μέλλον της ευρωπαϊκής γεωργίας σε σχέση με την επιθετικότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τονίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες στα σύνορα με την Ουκρανία τους επόμενους μήνες, η δήλωση προειδοποίησε ότι οι αγρότες στις περιοχές αυτές αναμένουν δυσκολίες στην προετοιμασία για τη νέα περίοδο προγραμματισμού της ΚΑΠ.

Ως εκ τούτου, οι αγρότες ζητούν «προσαρμογές ή προσωρινή αναβολή» όλων των περιορισμών στην παραγωγή.

Αναβολή

«Ζητάμε την αναβολή της εφαρμογής της νέας ΚΑΠ κατά ένα έτος», καλούν οι εκπρόσωποι των αγροτών στην ανακοίνωση. Προσθέτουν, μάλιστα, ότι οι σημερινές συνθήκες θα υπονομεύσουν πρακτικά την πράσινη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ, υποσκάπτοντας έτσι τους στόχους της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων της ΕΕ, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο Πιάτο».

Η δήλωση κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χορηγήσει προσωρινές εξαιρέσεις για τους όρους, συμπεριλαμβανομένων μέτρων του δεύτερου πυλώνα της πολιτικής των γεωργικών επιδοτήσεων.

Οι ενώσεις των αγροτών τόνισαν επίσης την ανάγκη επανεξέτασης του χρονοδιαγράμματος των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας της Ευρώπης, αναφέροντας τη μείωση της κατανάλωσης φυτοφαρμάκων, και λιπασμάτων, την αύξηση των μη παραγωγικών εκτάσεων και την αύξηση της βιολογικής γεωργίας.

Εν τω μεταξύ, η δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για την ανθρακοκαλλιέργεια θα πρέπει επίσης να αναβληθεί, υποστήριξαν.

«Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη τις απαιτήσεις μας κατά την εφαρμογή των μέτρων για την προώθηση της επισιτιστικής ασφάλειας, καθώς και κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των στρατηγικών σχεδίων της ΚΑΠ», αναφέρεται στην κοινή δήλωση.

Η δήλωση προστέθηκε στις αυξανόμενες εκκλήσεις των κρατών μελών για επανεξέταση της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ – η οποία πρόκειται να διαρκέσει από το 2023 έως το 2027 – υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Πριν λίγο καιρό, η κυβέρνηση της Σλοβακίας ζήτησε την προσαρμογή της ΚΑΠ, συμπεριλαμβανομένης της αναβολής της πολιτικής και της επανεξέτασης των πράσινων φιλοδοξιών της ΕΕ, εν μέσω φόβων για επισιτιστική κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το σλοβακικό υπουργείο Γεωργίας (MPRV) δήλωσε στη EURACTIV Σλοβακίας τον Μάρτιο ότι πιστεύει ότι θα είναι «απαραίτητο να επανεξεταστούν και να διορθωθούν εν μέρει» οι στόχοι της εμβληματικής πολιτικής τροφίμων της ΕΕ, της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και της στρατηγικής για τη βιοποικιλότητα. Αυτά δεδομένου του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και του «προφανή αντίκτυπου του σοβαρά περιορισμένου εμπορίου γεωργικών προϊόντων διατροφής (κυρίως εισαγωγών) στη γεωργία της ΕΕ».

Σημαντική η επισιτιστική ασφάλεια

«Το πιο σημαντικό είναι να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του υπουργείου στη EURACTIV.

Έτσι, η Σλοβακία προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί σε αλλαγές στη στρατηγική «Από το αγρόκτημα στο πιάτο», μαζί με τη στρατηγική για τη βιοποικιλότητα.

Η κυβέρνηση θέλει επίσης να αυξήσει το ποσοστό των συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις στρατηγικές παραγωγές για τις οποίες η ΕΕ δεν είναι αυτάρκης, όπως οι φυτικές πρωτεΐνες και τα δημητριακά.

Αν και υπήρχαν αρχικές ενδείξεις ότι η Επιτροπή μπορεί να εξετάσει αυτή την επιλογή, έκτοτε την απέρριψε κατηγορηματικά.

Από Marián Koreň and Natasha Foote | EURACTIV.sk | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη


πηγή:euractiv.gr

Σχόλια