Στα μέσα του 2023 μεταθέτει την αξιολόγηση της γλυφοσάτης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των ενδιαφερόμενων φορέων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι η αξιολόγηση των κινδύνων για τη γλυφο...


Λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης των ενδιαφερόμενων φορέων, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ανακοίνωσαν ότι η αξιολόγηση των κινδύνων για τη γλυφοσάτη θα γίνει μόλις στα μέσα του 2023, παρόλο που η τρέχουσα έγκριση του ζιζανιοκτόνου λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA) και η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) αξιολογούν επί του παρόντος τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον που συνδέονται με την αμφιλεγόμενη ουσία.

Καθώς η τρέχουσα έγκριση της ΕΕ για τη γλυφοσάτη ως δραστική ουσία στη φυτοπροστασία πρόκειται να λήξει τον Δεκέμβριο, η αξιολόγηση των οργανισμών επρόκειτο αρχικά να έρθει εγκαίρως για να ενημερώσει την απόφαση υπέρ ή κατά της ανανέωσης της έγκρισης.

Ωστόσο, η EFSA και ο ECHA ανακοίνωσαν την Τρίτη (10 Μαΐου) ότι είχαν αναθεωρήσει το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης και ότι δεν θα ολοκλήρωναν τη διαδικασία πριν από τον Ιούλιο του 2023.

Καθώς η αξιολόγηση θα γίνει έτσι μισό χρόνο μετά τη λήξη της τρέχουσας έγκρισης, η Επιτροπή αναμένεται τώρα να προτείνει προσωρινή παράταση της έγκρισης για να γεφυρωθεί το κενό.

Η EURACTIV αντιλαμβάνεται ότι αυτό θα γίνει υπό την προϋπόθεση ότι οι δύο οργανισμοί δεν θα βρουν άμεσα στοιχεία για τον σοβαρό κίνδυνο που ενέχει η γλυφοσάτη.

Σε δήλωσή της, η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε ότι «ανησυχεί βαθύτατα για την καθυστέρηση της αξιολόγησης της γλυφοσάτης».

Σύμφωνα με κοινή δήλωση τύπου που εξέδωσαν η EFSA και ο ECHA, η καθυστέρηση οφείλεται σε «πρωτοφανή αριθμό παρατηρήσεων» σχετικά με την έκθεση αξιολόγησης που δημοσιεύθηκε το καλοκαίρι του περασμένου έτους.

«Πρωτοφανής» ανταπόκριση των ενδιαφερομένων μερών

Το εν λόγω σχέδιο έκθεσης είχε συνταχθεί από τέσσερα κράτη μέλη – τη Γαλλία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία και τη Σουηδία – τα οποία αποτελούν τη λεγόμενη Ομάδα Αξιολόγησης για τη γλυφοσάτη. Στη συνέχεια, η EFSA και ο ECHA είχαν καλέσει να υποβάλουν σχόλια σχετικά με το έγγραφο μέσω δημόσιας διαβούλευσης.

Αν και ο όγκος των σχολίων των ενδιαφερομένων δείχνει «το υψηλό επίπεδο ενδιαφέροντος για τη συγκεκριμένη ουσία», τα σχόλια και οι πρόσθετες πληροφορίες που υποβλήθηκαν από εμπειρογνώμονες και ενδιαφερόμενους φορείς ανέρχονται σε «ένα αρχείο περίπου 3.000 σελίδων», εξήγησαν οι οργανισμοί.

Αυτό σημαίνει ότι τα τέσσερα κράτη μέλη θα χρειαστούν επιπλέον χρόνο για να επανεξετάσουν τα σχόλια και να επικαιροποιήσουν το σχέδιο αξιολόγησής τους.

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα των οργανισμών, η αναθεωρημένη αυτή έκθεση θα υποβληθεί έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη συνέχεια, η EFSA θα ξεκινήσει μια διαδικασία αξιολόγησης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η οποία θα αποτελείται από μια εκτεταμένη σειρά διαβουλεύσεων με την ομάδα αξιολόγησης και τους εθνικούς εμπειρογνώμονες, προτού υποβάλει τελικά τα συμπεράσματά της στα μέσα του 2023.

Αν και η κ. Κυριακίδου αναγνώρισε «το μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαδικασία αξιολόγησης» και τον «πραγματικά πρωτοφανή αριθμό» συνεισφορών των ενδιαφερόμενων φορέων, δήλωσε ότι ζήτησε από τους οργανισμούς να «κάνουν ό,τι μπορούν για να ολοκληρώσουν το έργο τους το συντομότερο δυνατό».

Διχασμός για την επιστήμη

Ο μεγάλος όγκος πληροφοριών και σχολίων που υποβλήθηκαν κατά τη διάρκεια των δημόσιων διαβουλεύσεων αντικατοπτρίζει το πόσο αμφιλεγόμενο είναι το θέμα. Οι ενδιαφερόμενοι είναι πολωμένοι πολιτικά, αλλά και ως προς τα επιστημονικά στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί για την αξιολόγηση των πιθανών κινδύνων από τη χρήση της γλυφοσάτης για τη φυτοπροστασία.

Ενώ οι οργανισμοί της ΕΕ είχαν προηγουμένως καταλήξει, για παράδειγμα, στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν «στοιχεία» που να συνδέουν τη χρήση της γλυφοσάτης με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στον άνθρωπο, οι ακτιβιστές έχουν επικρίνει τη διαδικασία αξιολόγησης των οργανισμών ότι βασίζεται σε μελέτες που έχουν ανατεθεί από τη βιομηχανία και αγνοεί τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία και το περιβάλλον.

Σε δήλωσή της, η Ομάδα Ανανέωσης της Γλυφοσάτης (GRG) – η ομάδα αγροχημικών εταιρειών που υποβάλλουν από κοινού αίτηση για την ανανέωση της έγκρισης της ουσίας – δήλωσε ότι «αναγνωρίζει ότι τέτοιες διαδικαστικές καθυστερήσεις, μαζί με την παράταση της τρέχουσας περιόδου έγκρισης, αποτελούν συνήθεις πρακτικές της ρυθμιστικής διαδικασίας της ΕΕ».

Χαρακτήρισε επίσης το νέο χρονοδιάγραμμα ως αποτέλεσμα «μιας πολύ διαφανούς διαδικασίας που παρέχει τη δυνατότητα σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στη διαδικασία».

Οι ακτιβιστές, από την άλλη πλευρά, ζήτησαν την επιτάχυνση της διαδικασίας.

«Υπάρχουν σήμερα αρκετά στοιχεία στην επιστημονική βιβλιογραφία που υποδεικνύουν την τοξικότητα της γλυφοσάτης τόσο για την υγεία των πολιτών όσο και για το περιβάλλον», δήλωσε στη EURACTIV ο Μάρτιν Ντερμίν, υπεύθυνος πολιτικής στο Pesticide Action Network Europe.

Ο ίδιος κάλεσε την EFSA να «συντάξει δήλωση σχετικά με τα μη βιομηχανικά ευρήματα πριν από το τέλος του έτους, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη να εγκαταλείψουν την ιδέα της παράτασης της έγκρισης».

Σχόλια