Νέο άλμα κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του σιταριού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό, στον απόηχο της απόφασης της Ινδ...
Νέο άλμα κατέγραψαν σήμερα οι τιμές του σιταριού, οι οποίες αυξήθηκαν κατά το μέγιστο επιτρεπόμενο ποσοστό, στον απόηχο της απόφασης της Ινδίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σίτου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Σικάγο αυξήθηκαν έως και 5,9% στα 12,47 δολάρια το μπουσέλ - πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο του τελευταίου διμήνου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το κόκκινο σκληρό σιτάρι σκαρφάλωσαν κατά 70 σεντς, που είναι το όριο συναλλαγών, στα 13,52 δολάρια ανά μπουσέλ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από το 2008. Αντίστοιχα, το ανοιξιάτικο σιτάρι κατέγραψε άνοδο 4% και το καλαμπόκι 2,3%.
Οι τιμές του σιταριού έχουν αυξηθεί περισσότερο από 60% φέτος, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τις τιμές του ψωμιού και των άλλων αρτοσκευασμάτων να έχουν εκτοξευτεί.
Η Ινδία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός σιταριού στον κόσμο μετά την Κίνα, αλλά μόλις ο όγδοος μεγαλύτερος εξαγωγέας, καθώς το περισσότερο σιτάρι χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση.
Το γεγονός ότι οι αγορές αντιδρούν έτσι στην κίνηση της Ινδίας δείχνει ζοφερή προοπτική για τις παγκόσμιες προμήθειες σίτου, την ώρα που ο πόλεμος έχει προκαλέσει τεράστιο πλήγμα στις εξαγωγές της Ουκρανίας.
Σημειώνεται ότι τους τελευταίους μήνες η Ινδία έχει υποστεί έναν καύσωνα-ρεκόρ, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ένα μέρος της σοδειάς της σε μια κρίσιμη περίοδο.
Το Νέο Δελχί προτίμησε να δώσει προτεραιότητα στην εσωτερική αγορά, παρά το γεγονός ότι η κίνηση αυτή πλήττει την καλή φήμη της χώρας ως αξιόπιστος προμηθευτής.
Η κυβέρνηση της Ινδίας διευκρίνισε ότι θα επιτρέψει εξαγωγές προς χώρες που έχουν ανάγκη το σιτάρι για την επισιτική τους ασφάλεια και προς χώρες υποστηριζόμενες από πιστωτικές γραμμές που έχουν ήδη εκδοθεί. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν επίσης πως η απαγόρευση δεν είναι μόνιμη και θα μπορούσε να αναθεωρηθεί.
Η απόφαση της Ινδίας δέχθηκε έντονη κριτική από τους υπουργούς Γεωργίας της G7.
Ο προστατευτισμός στα τρόφιμα ξεκίνησε με τον πόλεμο στην Ουκρανία και διασπείρεται σε διάφορες χώρες: η Ινδονησία σταμάτησε τις εξαγωγές φοινικέλαιου, ενώ η Σερβία και το Καζακστάν έχουν επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών.
ΠΗΓΉ: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg
Σχόλια