Βαμβάκι: Η έλλειψη ρευστότητας αύξησε τις προπωλήσεις - Στα 95 λεπτά από το χωράφι οι συμφωνίες

«Όταν δεν έχεις αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη η καλλιέργειά σου από χαλάζι πέρυσι τον Ιούλιο, όταν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος και δεν...


«Όταν δεν έχεις αποζημιωθεί για τη ζημιά που υπέστη η καλλιέργειά σου από χαλάζι πέρυσι τον Ιούλιο, όταν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος και δεν βρέχει κατά τη διάρκεια των σπορών και πρέπει να ποτίσεις, αλλά χρωστάς στη ΔΕΗ, άρα η ρύθμιση οφειλών είναι μονόδρομος κι όταν οι τιμές προπώλησης ανέρχονται σε 95 λεπτά στο χωράφι, συν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τότε δεν έχεις πολλά περιθώρια ...δίνεις τα χέρια με τον εκκοκκιστή».

Αυτά δηλώνουν Φαρσαλινοί παραγωγοί βάμβακος, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, όπως άλλωστε και πολλοί ακόμα συνάδελφοί τους, πανελλαδικά. Επιπλέον, τα αυξημένα καλλιεργητικά έξοδά τους οδηγούν στη συμβολαιακή γεωργία και προμηθεύονται δωρεάν σπόρια και λιπάσματα από τα εκκοκκιστήρια, με την προϋπόθεση να παραδώσουν σε αυτά τη συγκομισθείσα παραγωγή. 

«Χάνουμε το όπλο της διαπραγμάτευσης, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, δεν έχουμε άλλες επιλογές» δηλώνει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας Σωκράτης Αλειφτήρας, ο οποίος υπενθυμίζει τις εκκρεμότητες της Πολιτείας προς τον παραγωγό και οι οποίες και δημιούργησαν τα παραπάνω προβλήματα: Οι περισσότεροι δεν έχουν πληρωθεί τις αποζημιώσεις για το περσινό χαλάζι από τον ΕΛΓΑ, άλλοι δεν πληρώθηκαν σωστά την ενιαία ενίσχυση, άλλοι περιμένουν να πληρωθούν τα βιολογικά και τη νιτρορύπανση και σαν καταναλωτές που είναι και οι ίδιοι, έχουν να αντιμετωπίσουν και τον εφιάλτη της ακρίβειας. Παρόλα αυτά, βάλαμε το χέρι στην τσέπη, πήραμε από το υστέρημά μας, προκειμένου να σπείρουμε και να καλλιεργήσουμε σωστά το βαμβάκι, όπως τόσα χρόνια το κάνουμε με συνέπεια, στοχεύοντας στην ποιότητα και σε καλές αποδόσεις» αναφέρει.

Ήδη οι περισσότεροι έχουν βγάλει τα κομπιουτεράκια και κάνουν λογαριασμούς. Με 95 λεπτά το προσυμβόλαιο και με μία μέση στρεμματική απόδοση 450 κιλά, το κέρδος θα είναι 380 ευρώ το στρέμμα. Εάν αφαιρέσουμε τα 230 ευρώ το στρέμμα που υπολογίζονται συνολικά τα καλλιεργητικά έξοδα, τότε απομένουν στον παραγωγό 150 ευρώ για να καλύψει τα υπόλοιπα έξοδα της οικογένειάς του.

Σχετικά με την κατάσταση των χωραφιών, ήδη φύτρωσαν τα φυτά. Όσοι έσπειραν μετά τη Μεγάλη Πέμπτη, αναγκάστηκαν να αξιοποιήσουν πομόνες και γεωτρήσεις για να ποτίσουν. Ευχή και ελπίδα όλων η φετινή σεζόν να κυλήσει ομαλά, να μην υπάρξουν προβλήματα με σκουλήκι κι άλλες ασθένειες, για να υπάρξει θετικό πρόσημο στο τέλος.


Σχόλια