Επιφυλακτικοί οι μελισσοκόμοι στην Αλβανία όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για την ευθυγράμμιση με το κεκτημένο της ΕΕ

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει και να προστατεύσει τα αλβανικά προϊόντα, να δημιουργήσει ερευνητικά προγράμματα, να δώσει κίνητρα στους...


Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει και να προστατεύσει τα αλβανικά προϊόντα, να δημιουργήσει ερευνητικά προγράμματα, να δώσει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία ως επάγγελμα και να στηρίξει τους μελισσοκόμους στις αγροτικές περιοχές.

Ο τομέας της μελισσοκομίας στην Αλβανία θα ρυθμιστεί, καθώς η κυβέρνηση πρότεινε το τελικό σχέδιο ενός νέου νόμου που θα επηρεάζει όσους έχουν μόνο μία κυψέλη, σε μια προσπάθεια ευθυγράμμισης με το κεκτημένο της ΕΕ. Αλλά δεν είναι όλοι οι μελισσοκόμοι ενθουσιασμένοι με τα νέα.

Επί του παρόντος, η μελισσοκομία δεν ρυθμίζεται από τον νόμο και οι μελισσόμοι είναι ελεύθεροι να διατηρούν όσες κυψέλες θέλουν. Το Υπουργείο Γεωργίας, ωστόσο, συνέταξε τον νόμο σε μια προσπάθεια να αυξήσει την προστασία των μελισσών, καθώς η ύπαρξή τους απειλείται όλο και περισσότερο, όχι μόνο στην Αλβανία αλλά και σε όλο τον κόσμο.

«Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να αναγνωριστεί η μελισσοκομία ως δραστηριότητα ζωτικού, εθνικού ενδιαφέροντος, χρήσιμη για τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος, του οικοσυστήματος και της γεωργίας εν γένει, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της εθνικής επικονίασης και της βιοποικιλότητας των ειδών μελισσών, με ιδιαίτερη αναφορά στην προστασία της φυλής μελισσών apis mellifera carnica και των τυπικών αυτόχθονων πληθυσμών μελισσών», αναφέρει το Υπουργείο.

Ειδικότερα, θα καθορίσει κανόνες για την παραγωγή, την καταγραφή, τη μεταφορά, την αναπαραγωγή, την επισήμανση, τη μεταποίηση και την αποθήκευση προϊόντων που προέρχονται από μέλισσες, συμπεριλαμβανομένου του μελιού, του βασιλικού πολτού και της πρόπολης.

Οποιοσδήποτε ιδιώτης ή εταιρεία λειτουργεί έστω και μία κυψέλη θα πρέπει να την καταχωρεί στις αρχές μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους. Επιπλέον, ορίζει λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση των κυψελών, πάνω από 10 μέτρα από το δρόμο και πέντε μέτρα από τα όρια δημόσιας ή ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Οι κυψέλες μπορούν να είναι είτε στατικές είτε κινητές, αλλά κάθε μελισσοκόμος που επιθυμεί να μετακινήσει κυψέλες πρέπει να ενημερώνει τις αρχές έξι ημέρες πριν από την προβλεπόμενη ημερομηνία. Οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να προσκομίσουν κτηνιατρικό πιστοποιητικό που να δηλώνει ότι οι μέλισσες είναι καλά στην υγεία τους και να επιβεβαιώνει τα απαραίτητα ιατρικά μέτρα που έχουν ληφθεί πριν από τη μετακίνηση.

Στη συνέχεια, οι αρχές θα αποφασίσουν αν η μετανάστευση του μελισσοκομικού πάρκου μπορεί να πραγματοποιηθεί ή όχι.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, το σχέδιο αναφέρει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρωπαϊκές μέλισσες όπως η apis mellifera και τοπικά υποείδη όπως η apis mellifera carnica, η apis mellifera ligustica, η apis mellifera sicula και η apis mellifera cecropia, μεταξύ άλλων.

Επιπλέον, όλοι οι μελισσοκόμοι θα πρέπει να έχουν βασικές γνώσεις στον τομέα και να λαμβάνουν όλα τα κατάλληλα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την προστασία τόσο των μελισσών όσο και των καταναλωτών.

Άλλα άρθρα του προτεινόμενου νόμου περιλαμβάνουν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι μελισσοκόμοι περιφρονούν το νόμο ή δεν δηλώνουν τη δραστηριότητά τους στην κυβέρνηση, μεταξύ άλλων παραβάσεων. Επιπλέον, παρέχει οδηγίες για τον τρόπο αποθήκευσης και επισήμανσης των προϊόντων μελιού.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει προβλέψει αρκετές διατάξεις για τη στήριξη της ανάπτυξης του τομέα. Η Αλβανία είναι γνωστή σε τοπικό επίπεδο για το εξαιρετικό μέλι που διαθέτει λόγω των ευνοϊκών συνθηκών, του κλίματος και της χλωρίδας.

Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προωθήσει και να προστατεύσει τα αλβανικά προϊόντα, να δημιουργήσει ερευνητικά προγράμματα, να δώσει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη μελισσοκομία ως επάγγελμα και να στηρίξει τους μελισσοκόμους στις αγροτικές περιοχές.

Ένας ντόπιος μελισσοκόμος δήλωσε στην Exit ότι χαιρετίζει τα νέα.

«Είναι καλό να υπάρχει κάποια ρύθμιση στον κλάδο, ιδίως αν θέλουμε να πωλούμε προϊόντα σε μια ευρύτερη αγορά. Ανησυχώ απλώς για εκείνους που μπορεί να δυσκολευτούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της συμμόρφωσης», εξήγησε.

Αλλά ένας άλλος μελισσοκόμος, με τις κυψέλες του κοντά στα ελληνικά σύνορα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να απλοποιήσει ένα ζήτημα που δεν είναι τόσο απλό.

«Θα πρέπει να αυξήσουμε την τιμή και να μειώσουμε την ποσότητα, αφού θα χρειαστούμε περισσότερες πωλήσεις για να καλύψουμε το κόστος. Για μένα, είναι καλύτερα να παραμείνω ανεπίσημα και να κρατήσω τους πελάτες ευχαριστημένους και να έχω ένα πιο ποιοτικό προϊόν μέχρι να υπάρξουν πιο στέρεες οικονομικές βάσεις», είπε.

Συνέχισε ότι η υποστήριξη από την κυβέρνηση θα είναι το κλειδί για να φέρει τους μικρούς παραγωγούς στα αγροτικά χωριά, σύμφωνα με τα φιλόδοξα σχέδια.

«Αυτοί οι ηλικιωμένοι μελισσοκόμοι που πωλούν μέλι στο δρόμο σε πλαστικά μπουκάλια- θα μπορούσαν να καταλήξουν χωρίς τη μοναδική πηγή εισοδήματός τους. Δεν έχουν την πολυτέλεια να επενδύσουν και να πάρουν ρίσκα- ζούμε σε μια σκληρή κρίση», είπε.

Το 2020, η Αλβανία γνώρισε την καλύτερη χρονιά συγκομιδής μελιού που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με μελισσοκόμους στην περιοχή Μοράβα της χώρας.

Η περιοχή Μοράβα παράγει δεκάδες τόνους μελιού κάθε χρόνο, με ποικιλίες που περιλαμβάνουν λευκό τριφύλλι, κάστανο, άγριο θυμάρι και ελαιοκράμβη.

Ενώ αρκετές εταιρείες παράγουν μέλι σε βιομηχανική κλίμακα για εγχώρια κατανάλωση, η συντριπτική πλειονότητα παράγεται ανεπίσημα. Το μέλι αγοράζεται από μέλη της οικογένειας, φίλους φίλων και πωλητές στο δρόμο. Συνήθως διατίθεται σε επαναχρησιμοποιημένα γυάλινα βάζα ή πλαστικά μπουκάλια που κάποτε περιείχαν αναψυκτικό ή νερό.

Αυτή η νοοτροπία θα είναι δύσκολο να αλλάξει και η κυβερνητική υποστήριξη και επένδυση θα είναι ζωτικής σημασίας για τους παραγωγούς.

Οι αρχές δήλωσαν επίσης ότι η σύνταξη του νόμου έγινε σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενώ ο νόμος αναμένεται να περάσει τις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να εισαχθούν περαιτέρω κανονισμοί και θα υπάρξει μια διετής περίοδος χάριτος πριν από την πλήρη εφαρμογή του.

 

Από Alice Taylor | EURACTIV.com with exit.al | Μεταφρασμένο από Γεωργία Ευαγγελία Καραγιάννη

 

πηγή: euractiv.gr

Σχόλια