Η πλούσια ανθοφορία ενθαρρύνει τις μετακινήσεις των μελισσοκόμων. Μπορεί η ανθοφορία φέτος να είναι όψιμη, δεν παύει όμως να είναι πλούσια κ...
Η πλούσια ανθοφορία ενθαρρύνει τις μετακινήσεις των μελισσοκόμων. Μπορεί η ανθοφορία φέτος να είναι όψιμη, δεν παύει όμως να είναι πλούσια και, όπως δείχνει η μέχρι τώρα εικόνα, σύντομα οι μελισσοκόμοι θα αποκομίσουν τα οφέλη της.
Το ρίσκο, βέβαια, είναι πως παράλληλα εισερχόμαστε στην περίοδο ψεκασμών στα οπωροφόρα, κάτι που εγκυμονεί σημαντικούς κινδύνους για τους πληθυσμούς των μελισσών.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και των άλλων εσπεριδοειδών, όπου οι ψεκασμοί δημιουργούν κλυδωνισμούς και τοπικές κόντρες μεταξύ γεωργών και μελισσοκόμων.
Σύμφωνα με τον Τάσο Ποντίκη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκόμων Ελλάδος, «η πλούσια ανθοφορία αυτή την περίοδο μπορεί να οδηγήσει άμεσα και σε τρύγο ανθόμελου.
Το πρόβλημά μας είναι ο κίνδυνος από τους ψεκασμούς στους πορτοκαλεώνες, γιατί δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να συνάψουμε τις απαιτούμενες συνεργασίες με τους γεωργούς, με αποτέλεσμα να ρισκάρουμε με αφανισμό σημαντικό ποσοστό των μελισσών μας».
Για καλές νομές κάνει λόγο και ο Γιώργος Παπιώτης, μελισσοκόμος από τη Λιβαδειά. Όπως μας ενημερώνει, αυτή την εποχή γίνονται συλλογές από ασφάκες, κουμαριές, αργές, βίκο και άλλα είδη που βρίσκονται σε πλούσια ανθοφορία. «Στα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσουμε με το έλατο και προς τα τέλη του μήνα έχουμε συλλογές από βελανιδιές».
Παράλληλα, ο κ. Παπιώτης με την ιδιότητα του προέδρου του Συλλόγου Μελισσοκόμων Λιβαδειάς, αναφέρεται στο μητρώο, το οποίο «διατελεί σε εκκρεμότητα και δεν μπορεί να λειτουργήσει».
Επίσης, ο ίδιος θέτει θέμα την απαγόρευση της κινητικότητας των μελισσοκόμων για θέματα πυρασφάλειας στις δασικές εκτάσεις. «Δεν μπορούμε να εργαζόμαστε μέχρι τις 10 το πρωί και να σταματάμε, σύμφωνα με τις διατάξεις για την πυρασφάλεια. Είναι η εποχή που εμείς βρισκόμαστε και πρέπει να βρισκόμαστε σε διαρκή κίνηση και εξέλιξη».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήλωση του Σπύρου Γιαννόπουλου, μελισσοκόμου από την Τραγάνα Φθιώτιδας. Ο ίδιος αυτή την περίοδο συλλέγει βασιλικό πολτό και μπαίνει στη διαδικασία συλλογής της γύρης. Μας εξηγεί ότι «τα μελίσσια βγαίνουν πιο δυνατά στη νέα μελισσοκομική περίοδο και η χρονιά που έχουμε μπροστά μας είναι μία από τις καλύτερες της τελευταίας δεκαετίας».
Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, κάνει λόγο για σταθερές, μα χαμηλές τιμές. Υποστηρίζει ότι αυτήν τη στιγμή το ανθόμελο πωλείται στα 3,5 ευρώ το κιλό, στα 4 έως 4,5 το μέλι ελάτης και δρυός και περίπου στα 5 το θυμαρίσιο. Τέλος, επιμένει ότι η νοθεία και οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων μελιών είναι πρακτικές «τις οποίες δεν μπορεί να ελέγξει η πολιτεία, με αποτέλεσμα να θίγεται άμεσα η ελληνική μελισσοκομία».
πηγή:ypaithros.gr
Σχόλια