Αντιπυρική περίοδος - Προσοχή στις «αγροτικές πυρκαγιές»

Αναλυτικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τους αγρότες, προς αποτροπή καταστάσεων που συχνά έχουν δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην περιουσί...


Αναλυτικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τους αγρότες, προς αποτροπή καταστάσεων που συχνά έχουν δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον, στην περιουσία των πολιτών, ακόμα και σε ανθρώπινες ζωές.

H αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε και με δεδομένο ότι κάθε χρόνο ξεσπούν πολλές περιαστικές πυρκαγιές από αγρότες που προσπαθούν να κάψουν τα ελαιοκλαδέματα ή τα ξερά χόρτα, είναι απαραίτητο ο καθαρισμός των αγροτικών εκτάσεων από την παρασιτική βλάστηση.

Πρωτίστως, όμως είναι ευθύνη κάθε παραγωγού, κάθε πολίτη ξεχωριστά να λάβει όλα εκείνα τα προληπτικά μέτρα που θα διασφαλίσουν τις καλλιέργειες, αποφεύγοντας ενέργειες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την εκμετάλλευση, άρα και το εισόδημά του.

Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι απαγορεύεται να ανάψουν φωτιά, για κανένα λόγο και σε κανένα σημείο. Αυτό δύναται να επιτραπεί μόνο μετά από άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και την λήψη κατάλληλων μέτρων που η Π.Υ. θα υποδείξει. Σε διαφορετική περίπτωση προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις. 

Το σημαντικότερο, όμως, δεν είναι οι ποινές και τα πρόστιμα, αλλά κίνδυνος εξάπλωσης της πυρκαγιάς, με όσες ολέθριες επιπτώσεις αυτό μπορεί να έχει στο περιβάλλον, αλλά και στην εκμετάλλευση του αγρότη και σε γειτονικές περιουσίες, ενίοτε και σε ανθρώπινες ζωές.

Τι πρέπει άμεσα να γίνει, σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας:
  • Απομακρύνουμε τα καλάμια και γενικότερα την ξηρή βιομάζα από το χωράφι και τους αγρούς.
  • Κλαδεύουμε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους γύρω από το χωράφι σε ασφαλή ακτίνα.
  • Φροντίζουμε να απομακρύνουμε κάθε κλαδί δέντρου που ακουμπά σε στέγη σπιτιού, αποθήκης ή άλλης κατασκευής.
  • Δημιουργούμε αντιπυρικές ζώνες και τοποθετούμε τα εύφλεκτα υλικά σε απόσταση ασφαλείας από τις καλλιέργειες.
  • Βρισκόμαστε σε ετοιμότητα σε περίπτωση πρόγνωσης ισχυρών ανέμων για την πρόληψη της φωτιάς.
  • Διαθέτουμε τον κατάλληλο εξοπλισμό για την κάλυψη της φωτιάς με χώμα μετά την απομάκρυνσή μας από την εστία.
  • Φροντίζουμε να υπάρχει τουλάχιστον μια βρύση με λάστιχο αρκετά μακρύ ώστε να καλύπτει όλους τους χώρους σε περίπτωση πυρκαγιάς.
  • Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δείχνουν οι μελισσοκόμοι κατά το «κάπνισμα» των κυψελών.
  • Απαραίτητη είναι η καλή συντήρηση των γεωργικών μηχανημάτων.

ΠΗΓΉ: in.gr

Σχόλια